Τετάρτη 2 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΡΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Οσοι πρόλαβαν, πρόλαβαν!
  • Διορθωτική εγκύκλιο, με την οποία διευκρινίζει ότι δε γίνονται πλέον δεκτές αιτήσεις για άδειες παραμονής εξέδωσε χτες το υπουργείο Εσωτερικών
  • «Ομηροι» θα εξακολουθήσουν να είναι οι περισσότεροι μετανάστες

Eurokinissi

Δεν έχει τέλος ο εμπαιγμός των μεταναστών από την κυβέρνηση. Χτες η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος διατυπωμένη η εγκύκλιος που απέστειλε προχτές στις Νομαρχίες και τους Δήμους και με την οποία έδινε νέα παράταση στην προθεσμία κατάθεσης των δικαιολογητικών για την απόκτηση άδειας παραμονής, μέχρι τις 30 Οκτώβρη. «Ηταν λάθος η εγκύκλιος», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εσωτερικών, Λ. Παπαδήμας.

Χτες το υπουργείο εξέδωσε νέα εγκύκλιο, με την οποία διευκρινίζεται ότι οι Νομαρχίες και οι Δήμοι δε θα κάνουν δεκτές νέες αιτήσεις μεταναστών, εκτός από αυτές όσων προσήλθαν μέχρι τη λήξη της προθεσμίας - δηλαδή τη Δευτέρα, 30 Ιούνη - στις αρμόδιες υπηρεσίες και δεν πρόλαβαν να εξυπηρετηθούν. Οι συγκεκριμένοι μετανάστες έχουν λάβει κάρτα προτεραιότητας και θα καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους μέχρι τις 4 Ιούλη. Με λίγα λόγια, πλέον θα εξυπηρετούνται μόνο όσοι μετανάστες έχουν ήδη κινήσει τη διαδικασία απόκτησης παραμονής.

Επίσης, όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο, όταν ο αλλοδαπός παραλάβει την άδεια εργασίας μετά τις 30 Ιούνη οφείλει να την καταθέσει μαζί με τα λοιπά δικαιολογητικά στο δήμο κατοικίας του, ο οποίος αφού ελέγξει την πληρότητα του φακέλου πρέπει να τον προωθήσει άμεσα στην Περιφέρεια. Μέχρι τις 30 Οκτώβρη θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης των αδειών παραμονής.

Από την όλη εξέλιξη της διαδικασίας νομιμοποίησης, αποδείχτηκε ότι στόχος της κυβέρνησης ήταν να πάρει άδεια παραμονής μόνο ένας μικρός αριθμός μεταναστών και οι περισσότεροι να εξακολουθήσουν να είναι «όμηροι» και εύκολα θύματα στις εκμεταλλευτικές ορέξεις των εργοδοτών.

Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Νομαρχίας Αθηνών, Πειραιώς, καθώς και του Δήμου Αθήνας. Αμέσως μετά ο υφυπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως έχει δοθεί εντολή στις Νομαρχίες να διεκπεραιώσουν όλες τις υποθέσεις που εκκρεμούν μέχρι τις 4 Ιούλη και σε ένα μήνα να έχουν εκδώσει τις σχετικές άδειες. Επιπλέον διευκρίνισε πως οι δήμοι θα πρέπει να παραλαμβάνουν μόνο τις εκδοθείσες άδειες εργασίας, τις οποίες και θα αποστέλλουν στην Περιφέρεια και σε καμία περίπτωση τις βεβαιώσεις κατάθεσης που έλαβαν οι αλλοδαποί από τις Νομαρχίες.

Ενδεικτικό πάντως της σύγχυσης στην οποία τελεί η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, είναι ότι πριν ακόμη αποσταλεί η διευκρινιστική εγκύκλιος, ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, δήλωνε: «Κάνω έκκληση να αξιοποιήσουν τώρα (σσ οι μετανάστες) τη δυνατότητα που τους δίνεται και να πάνε τα χαρτιά τους και να πάρουν την άδεια. Να μη συσσωρευτούν για την έκδοση των αδειών από τις Περιφέρειες στις 30 Οκτώβρη. Αυτό το διάστημα να το εκμεταλλευτούν όσοι έχουν καταθέσει ή πρόκειται να καταθέσουν (σσ τα χαρτιά τους) αυτές τις μέρες...».

Την ίδια ώρα ο υπουργός δήλωνε άγνοια για το γεγονός πως ο Δήμος Αθήνας κλείνει ραντεβού στους μετανάστες προκειμένου να παραλάβουν την κάρτα παραμονής ακόμη και το Φλεβάρη. Οπως είπε, «προσπάθησα να το τσεκάρω» και είπε ότι πρόκειται για «απαράδεκτα πράγματα». Απαράδεκτη πρωτίστως είναι η κυβερνητική πολιτική που εσκεμμένα δημιουργεί σύγχυση στους μετανάστες για τη διαδικασία νομιμοποίησής τους.

Στη Νομαρχία Αθηνών κατατέθηκαν συνολικά 65.000 αιτήσεις για άδεια εργασίας και έχουν ήδη εκδοθεί 54.000. Στη Νομαρχία Πειραιά, έχουν κατατεθεί 17.100 αιτήσεις, ενώ έχουν ήδη χορηγηθεί 10.000 άδειες εργασίας.

Στο Δήμο Αθηναίων, από την 1η Γενάρη έχουν κατατεθεί συνολικά 24.000 αιτήσεις για άδεια παραμονής, εκ των οποίων οι 12.000 βρίσκονται ήδη στην Περιφέρεια και ελέγχονται. Μόνο την τελευταία βδομάδα κατατέθηκαν περίπου 30.000 αιτήσεις, κι αυτό γιατί στα γραφεία του Δήμου προσήλθαν και μετανάστες από άλλες περιοχές. Οπως ανακοίνωσε χθες ο Λ. Παπαδήμας, την επόμενη βδομάδα θα εγκριθεί η πρόσληψη περίπου 35 ατόμων που θα στελεχώσουν τα γραφεία εξυπηρέτησης μεταναστών του Δήμου Αθήνας, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών θα καλύψει τα έξοδα λειτουργίας νέου γραφείου, εφόσον χρειαστεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ