Τετάρτη 2 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προεκλογικό «εμπόριο ελπίδων» και με τα αυθαίρετα

«Πακέτο» πολεοδομικών ρυθμίσεων προανήγγειλε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ

Αντί της εφαρμογής μιας ουσιαστικής πολιτικής για τη λαϊκή στέγη, η κυβέρνηση οργανώνει ένα προεκλογικό «σαφάρι» εκμαυλισμού συνειδήσεων με εξαγγελίες που φουντώνουν το «εμπόριο ελπίδων» γύρω από τη νομιμοποίηση της αυθαίρετης δόμησης και με νομοθετικές ρυθμίσεις που διαχειρίζονται και εκτρέφουν την πολεοδομική αναρχία.

Στο πλαίσιο αυτό η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Β. Παπανδρέου, ανακοίνωσε χτες ότι μέσα στον Ιούλη θα εξαγγείλει «πακέτο» πολεοδομικών ρυθμίσεων, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνει τη μείωση των προστίμων για τα αυθαίρετα, την παραίτηση του κράτους από την υποχρέωση του ελέγχου των οικοδομικών αδειών και την ανάθεσή του στους ιδιώτες (κάτι που είχε να γίνει από τον καιρό της χούντας!), την ανάθεση στην ιδιωτική κερδοσκοπία της αναβάθμισης των υποβαθμισμένων λαϊκών συνοικιών κλπ.

Χτες, πάντως, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ άνοιξε τα χαρτιά της σε τρία σημεία:

  • Το πρώτο αφορά σε υπουργική απόφαση που ετοιμάζεται και με την οποία θα δίνεται το δικαίωμα να ρευματοδοτηθούν εσπευσμένα τα αυθαίρετα πριν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πολεοδόμησης περιοχών όπου βασιλεύει η παράνομη δόμηση και με ένα απλό πιστοποιητικό του δημάρχου ή κοινοτάρχη. Η υπουργική αυτή απόφαση θα θέτει μόνον ως προϋποθέσεις: Να υπάρχει για την περιοχή εγκεκριμένο και δημοσιευμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και να έχει γίνει η πρώτη ανάρτηση της Πολεοδομικής Μελέτης, στην οποία θα εμφανίζονται οι κοινόχρηστοι χώροι
  • Το δεύτερο αφορά σε νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα επιχειρηθεί - παρακινδυνευμένα, πάντως, αφού δεν είναι σίγουρη και η συνταγματικότητά της - να μην έχουν αναδρομική ισχύ οι νέοι όροι δόμησης (αυξημένες αρτιότητες οικοπέδων, κατάργηση των παρεκκλίσεων κ.ά.) που θεσμοθετούνται αυτήν την περίοδο για τα νησιά των Κυκλάδων. Πρόκειται για ένα καθαρά ρουσφετολογικό μέτρο, καθώς το τελευταίο διάστημα εκδίδονται σωρηδόν άδειες οικοδομής, ώστε να προλάβουν όλοι να χτίσουν με τους παλιούς όρους, εκτός από την κραυγαλέα περίπτωση της Μυκόνου, όπου μετά τις καταγγελίες για οικοδομικά όργια το ΥΠΕΧΩΔΕ αναγκάστηκε να εκδώσει διαταγή αναστολής οικοδομικών αδειών...
  • Το τρίτο μέτρο θα αφορά σε νομοθετική ρύθμιση η οποία θα προβλέπει την ενσωμάτωση και των υπογείων στο συντελεστή δόμησης στην εκτός σχεδίου δόμηση και όπου το έδαφος έχει κλίση. Το μέτρο αυτό επιβλήθηκε μετά την παρατήρηση ότι πολλοί εκμεταλλεύονταν το κενό νόμου και έχτιζαν άλλη μία οικοδομή (πέρα από αυτήν που προέβλεπε η άδειά τους) ως υπόγεια η οποία βέβαια «αποκαλυπτόταν» ως ισόγεια μετά το πέρας της κατασκευής και του ελέγχου της πολεοδομίας! Το θέμα βέβαια είναι ότι και στο ζήτημα αυτό, όσοι πρόλαβαν, πρόλαβαν!..

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ