Τετάρτη 2 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΥΣΩΝΑΣ
Απαιτούνται άμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων

Με περικοπές στην κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος, δηλώσεις για ετοιμότητα των νοσοκομείων και του κρατικού μηχανισμού, αλλά ευχολόγια στο θέμα της λήψης μέτρων για τους εργαζόμενους, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα του καύσωνα που - όπως εκτιμούν οι μετεωρολόγοι - θα διαρκέσει έως και την Παρασκευή. Η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει στους 42 βαθμούς.

Για το θέμα συνεδρίασε χτες στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) το Συντονιστικό Διυπουργικό Οργανο, υπό τον υπουργό Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδη. Εκτιμήθηκε ότι υπάρχει επάρκεια σε ηλεκτρική ενέργεια, παρότι δε λειτουργεί η γραμμή από Ιταλία, ωστόσο ο υπουργός απηύθυνε έκκληση στους καταναλωτές για αυτοσυγκράτηση και ότι η επάρκεια θα εξασφαλιστεί και με περικοπές της κατανάλωσης σε αρδευτικά συστήματα, ορυχεία και δημόσια εργοστάσια.

Οπως ενημέρωσε ο υπουργός μετά το πέρας της σύσκεψης, σε ετοιμότητα βρίσκονται τα νοσοκομεία όλης της χώρας, τα οποία έχουν κλιματιζόμενα δωμάτια. Ο Κ. Σκανδαλίδης είπε πως έχουν ενημερωθεί οι διευθυντές και οι υπεύθυνοι χώρων δουλιάς στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ώστε να κάνουν δεκτή την απουσία εργαζομένων που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις και πως σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι γιατροί εργασίας. Στην Αθήνα και τα 1.800 λεωφορεία του ΟΑΣΑ είναι κλιματιζόμενα, ενώ δε χρειάζεται μέχρι στιγμής να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την κυκλοφορία των αυτοκινήτων.

Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε πως αν χρειαστεί, τότε θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να μειωθεί το ωράριο εργασίας υπαλλήλων και λειτουργίας των καταστημάτων και να περιοριστεί η κυκλοφορία των οχημάτων στο μικρό και μεγάλο δακτύλιο.

Υπενθυμίζεται ότι το Συνδικάτο Οικοδόμων έχει ζητήσει άμεσα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων, σημειώνοντας ότι το άθλιο εργασιακό καθεστώς που επικρατεί στις οικοδομές και στις κατασκευές, ειδικότερα τους θερινούς μήνες, βάζει σε άμεσο κίνδυνο τις ζωές των εργαζομένων.

Με επιστολή του προς την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) έχει ζητήσει ένταση των ελέγχων στους τόπους δουλιάς και με αυστηρά πρόστιμα και σταμάτημα των έργων, όπου υπάρχουν σοβαρές παραβιάσεις νόμων και συλλογικών συμβάσεων, ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλιάς, με εφαρμογή των νόμων και υπουργικών αποφάσεων για περιορισμό των εργασιών όταν το θερμόμετρο φτάσει στους 36 βαθμούς Κελσίου (45 λεπτά δουλιά - 15 λεπτά ανάπαυση), εφαρμογή της σύμβασης του κλάδου για διακοπή των εργασιών στους 39 βαθμούς Κελσίου, χωρίς περικοπή στο μεροκάματο κλπ.

Τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης απαιτούν την εφαρμογή όσων προβλέπει ο νόμος 1568 και συγκεκριμένα όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 38 βαθμούς Κελσίου, οι εργασίες να αρχίζουν στις 7 π.μ. και να σταματούν στη 1 μ.μ. αλλά χωρίς να γίνεται ανάλογη μείωση του ημερομισθίου. Ακόμα οι εργοδότες, υπεύθυνοι των συνεργείων και τεχνικοί ασφαλείας είναι υποχρεωμένοι να προβλέπουν για την ελαστικότητα στη διάρκεια της δουλιάς με συχνά διαλείμματα, αποφυγή εργασιών σε κλειστούς χώρους (τάνκια, διπύθμενα κ.α.) και να μην εκτίθενται οι εργαζόμενοι άμεσα στον ήλιο. Οι επιχειρήσεις πρέπει να φροντίσουν ώστε να προμηθεύουν τα μέλη των συνεργείων τους με κατάλληλη ποσότητα δροσερού νερού και αλάτι. Σε κάθε δε περίπτωση πρέπει να παίρνονται επιπρόσθετα μέτρα για τον καλύτερο εξαερισμό στους χώρους δουλιάς.

Μέτρα έχουν ζητήσει και μια σειρά άλλων συνδικάτων.

Στις γενικές συμβουλές, που ισχύουν για όλους, περιλαμβάνονται: Αποφυγή άσκοπης έκθεσης στον ήλιο, πολύωρων ταξιδιών και βαριάς σωματικής άσκησης, κυρίως, σε υπαίθριους χώρους. Κατανάλωση άφθονων υγρών. Αποφυγή κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών. Διατροφή με ελαφρά γεύματα. Χρήση καπέλου. Ελαφρύ και ανοιχτόχρωμο ντύσιμο. Συχνά ντους. Τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (βρέφη, άτομα άνω των 65, πάσχοντες από χρόνιες ασθένειες) θα πρέπει να λαμβάνουν φάρμακα, όταν αυτό είναι αναγκαίο, μόνον έπειτα από συνεννόηση με τον προσωπικό τους γιατρό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ