Πέμπτη 3 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Υπό παλαιστινιακό έλεγχο και η Βηθλεέμ

Αφοπλισμό των παλαιστινιακών οργανώσεων απαιτεί, τώρα, το Ισραήλ από την Π. Αρχή, για να υπάρξει αποχώρηση και από άλλες περιοχές, αίτημα που απορρίπτει ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός

ΡΑΜΑΛΑ - ΒΗΘΛΕΕΜ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Με σειρήνες, κόρνες και καμπάνες οι κάτοικοι της Βηθλεέμ βγήκαν, χθες, το μεσημέρι στους δρόμους της πόλης για να υποδεχτούν τους πρώτους Παλαιστινίους αστυνομικούς. Μόλις λίγες ώρες νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός αποχώρησε από το κέντρο της πόλης και εγκαταστάθηκε σε φυλάκια έξω από αυτήν, διατηρώντας τον έλεγχο των μετακινήσεων από και προς τη Βηθλεέμ, αλλά και το δικαίωμα ξαφνικών εισβολών, προκειμένου να συλλάβει κάποιον καταζητούμενο. Πάντως, τρία εικοσιτετράωρα μετά την επίσημη ανακοίνωση εκεχειρίας τα περιστατικά βίας κατά Ισραηλινών παραμένουν σποραδικά και μηδαμινά.

Ουσιαστικά, τόσο στη Βηθλεέμ όσο και στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, η ισραηλινή αποχώρηση είναι «μέχρι ενός σημείου». Οι δρόμοι και οι μετακινήσεις των Παλαιστινίων από τη μία πόλη στην άλλη ελέγχονται πάντα από τον ισραηλινό στρατό. Επίσης, χτες και επισήμως, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη ισραηλινή στρατιωτική αποχώρηση, αν στις περιοχές των οποίων τον έλεγχο έχουν αναλάβει, πάλι, οι Παλαιστίνιοι δεν υπάρξει πλήρης αφοπλισμός των παλαιστινιακών οργανώσεων.

Το θέμα φέρεται να έθεσε επιτακτικά στον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Μαχμούντ Αμπάς, ο Ισραηλινός ομόλογός του, κατά τη διάρκεια της κεκλεισμένων των θυρών συνάντησής τους, την Τρίτη στην Ιερουσαλήμ, μετά τα χαμόγελα της υποδοχής για τους δημοσιογράφους. Ο Αμπάς φέρεται να επανέλαβε ότι δεν προτίθεται διά της βίας να αφοπλίσει κανέναν και ότι η Π. Αρχή θα επιδιώξει να πείσει τις οργανώσεις να μη χρησιμοποιήσουν πλέον τα όπλα τους. Οι δύο άνδρες αποφάσισαν, επίσης, να επαναλειτουργήσουν μικρές επιτροπές που θα αρχίσουν να εξετάζουν όλα τα σοβαρά επιμέρους ζητήματα: ασφάλεια, εμπόριο, εποικισμούς, πρόσφυγες, ακριβή σύνορα κλπ.

Σύμφωνα, επίσης, με διπλωματικές διαρροές, ο Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε να δοθεί πλήρης ελευθερία κινήσεων στον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ. Ο Σαρόν φέρεται να αντέδρασε θετικά στο ενδεχόμενο να δοθεί άδεια στον Αραφάτ να μεταβεί στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά δεν αποσαφήνισε αν θα του επιτραπεί, στη συνέχεια, να επιστρέψει στη Δυτική Οχθη. Επί τάπητος, επίσης, τέθηκε το θέμα της απελευθέρωσης των Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων. Χτες, παλαιστινιακές πηγές διέρρεαν ότι αργά το βράδυ, ο ισραηλινός στρατός θα απελευθέρωνε 21 κρατουμένους, στη Βηθλεέμ, μεταξύ των οποίων και ο ΓΓ του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Αχμάντ Σααντάτ. Η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε από ισραηλινή πηγή.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, πάντως, επικρατεί ικανοποίηση. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, σχολιάζοντας τις εξελίξεις, δήλωσε «εξαιρετικά ευχαριστημένος» έσπευσε, όμως, να δηλώσει ότι είναι «ρεαλιστής» και αναμένει την πλήρη εξάρθρωση των τρομοκρατικών οργανώσεων. Την ίδια στιγμή, Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωναν, επισήμως, ότι θα χορηγηθεί έκτακτη οικονομική βοήθεια ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Π. Αρχή προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκάλεσε στην υποδομή των παλαιστινιακών πόλεων ο ισραηλινός στρατός. Μέρος της βοήθειας θα δοθεί και σε παλαιστινιακές ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες υπέστησαν τεράστιες οικονομικές απώλειες, εξαιτίας του ισραηλινού αποκλεισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ