Πέμπτη 3 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Οι αρχιεγκληματίες χωρίς μάσκα

Χτες, τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, μετέδωσαν - εκτός όλων των άλλων - και τις δύο παρακάτω ενδιαφέρουσες ειδήσεις. Η πρώτη, έλεγε πως η αμερικανική κυβέρνηση τιμώρησε τη βουλγάρικη (επειδή δε συμφώνησε να εξαιρεθούν οι Αμερικανοί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης). Από τη δεύτερη είδηση πληροφορηθήκαμε, πως η αμερικανική κυβέρνηση επιβράβευσε την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, επειδή υπάκουσε στα κελεύσματα του πλανητάρχη και υπέγραψε τη συμφωνία, με την οποία δέχεται να μην ασχολείται το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης με τα εγκλήματα πολέμου των Αμερικανών.

Επίσημα, τα πράγματα - όπως μας πληροφόρησαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία - έχουν ως εξής: Πρώτον, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ ενημέρωσε εγγράφως τον Βούλγαρο ομόλογό του Σολομόν Πάσι, ότι το αμερικάνικο Κογκρέσο «αποφάσισε να διακόψει την παροχή πρόσθετης αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας αξίας 10 εκατ. δολαρίων στα πλαίσια των κυρώσεων εναντίον των χωρών που αρνούνται να υπογράψουν συμφωνίες για την εξαίρεση των Αμερικανών από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, που ζητάει η Ουάσιγκτον». Δεύτερον, χτες υπογράφτηκε στα Σκόπια από τον εκεί πρέσβη των ΗΠΑ και την υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ η συμφωνία για την εξαίρεση των Αμερικανών πολιτών από τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ υπέγραψε από την πλευρά της τη συμφωνία για την εξαίρεση των Αμερικανών από τις δικαιοδοσίες του ΔΠΔ σαν «Δημοκρατία της Μακεδονίας», αποτελεί στοιχείο επιβράβευσης στην κυβέρνηση των Σκοπίων που υπέγραψε χωρίς την παραμικρή αντίρρηση τη συμφωνία για την εξαίρεση των Αμερικανών πολιτών από τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Διαβάζοντας κανείς τις παραπάνω δύο ειδήσεις, δεν μπορεί παρά να διαπιστώσει ότι: Πρώτον, το αμερικάνικο Κογκρέσο έχει αποφασίσει να τιμωρεί με συγκεκριμένα μέτρα, όσες χώρες βγάζουν γλώσσα και αμφισβητούν το δικαίωμα στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ να μη λογοδοτούν σε κανένα για τα μικρά ή μεγάλα εγκλήματά τους στην Αμερική ή εκτός Αμερικής. Στην ουσία, θέλουν να κατοχυρώσουν διεθνώς το δικαίωμα να....«σκοτώνουν και να μην πληρώνουν»! Στα πλαίσια αυτής της λογικής από τη μια έκοψαν τη «στρατιωτική βοήθεια» των 10 εκατ. δολαρίων προς τη Βουλγάρική κυβέρνηση (στην ουσία δάνεια που χορηγούνται με πολιτικούς και οικονομικούς όρους) επειδή δε δέχτηκε την εξαίρεση των Αμερικανών από τις δικαιοδοσίες του ΔΠΔ, που ασχολείται τα «εγκλήματα πολέμου» και από την άλλη επέτρεψαν στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ (που δέχτηκε την εξαίρεση των Αμερικανών από τις δικαιοδοσίες του ΔΠΔ) να υπογράψει τη συμφωνία σαν κυβέρνηση της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

Από τις παραπάνω δύο ειδήσεις, είναι φανερό, πως οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές, έχουν αποθρασυνθεί. Δεν αντιδρούν μόνο στα «μεγάλα» πολιτικοοικονομικά δρώμενα που θίγουν τα «ζωτικά» συμφέροντα του αμερικανικού κεφαλαίου (πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, στο Ιράκ κλπ. στα πλαίσια του οικονομικού και πολιτικού ξαναμοιράσματος της Γης). Αντιδρούν και στα μικρά. Θέλουν να επιβάλουν στους λαούς τη γης το ραγιαδισμό και να κατοχυρώσουν το δικαίωμά τους να ενεργούν σαν ράμπο σε όποια χώρα της Γης επιλέξουν και να μη δίνουν λογαριασμό σε κανέναν ούτε για τα μικρά ούτε για τα μεγάλα εγκλήματά τους. Θα τους περάσει; Θα τους το επιτρέψουμε;


Λ.Τ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ