Πέμπτη 3 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ - ΕΕ
Νέο παραλήρημα Μπερλουσκόνι

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-- Με το χειρότερο δυνατό τρόπο για τη διεθνή εικόνα της Ιταλίας ξεκίνησε και τυπικά χτες η προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπό τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Μετά το πέρας της ομιλίας του Ιταλού πρωθυπουργού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την παρουσίαση του προγράμματος της ιταλικής προεδρίας, ο Γερμανός ευρω-βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μάρτιν Σουλτζ τόλμησε να αναφερθεί κριτικά στα νομικά προβλήματα του διαπλεκόμενου μεγιστάνα - τα οποία λύθηκαν πολύ πρόσφατα με το νόμο περί ασυλίας που πέρασε η κυβέρνηση του. Ο Μπερλουσκόνι έσπευσε να απαντήσει όπως μόνο αυτός γνωρίζει, λέγοντας: «Κ. Σουλτζ, ξέρω ότι ένας παραγωγός ετοιμάζει ταινία για τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, θα σας πρότεινα ως Κάπο»... Φυσικά ακολούθησαν έντονες αποδοκιμασίες από τα μέλη της Ευρωκοινοβουλίου, ενώ ο πρόεδρός του Πατ Κοξ ζήτησε από τον Μπερλουσκόνι να απολογηθεί, πράγμα που αρνήθηκε να κάνει. Φυσικά, αντιδράσεις υπήρξαν και στο Βερολίνο, όπου το γραφείο του Γκέρχαρντ Σρέντερ κάλεσε τον πρέσβη της Ιταλίας για να του εκφράσει τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης. Ο ίδιος ο Σουλτζ αρνήθηκε να απαντήσει σε αυτό το σχόλιο «από σεβασμό για τα θύματα του ναζισμού».

Ο Μπερλουσκόνι πάντως σε συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου, επέμεινε ότι το σχόλιό του ήταν ένα «αστείο, εμπνευσμένο από τις κινήσεις και το ύφος του Σουλτζ»... Τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μπερλουσκόνι φέρεται να απολογήθηκε (σε συνεδρίαση των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) εάν προσέβαλε «την ιστορική ευαισθησία του γερμανικού λαού», αλλά φυσικά διευκρίνισε ότι η συγνώμη δεν ισχύει για τον Σουλτζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ