Πέμπτη 3 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ - ΠΓΔΜ
Επιχείρηση σύλληψης Αλβανών αυτονομιστών...

ΣΚΟΠΙΑ - ΤΙΡΑΝΑ.- Οι χτεσινές συλλήψεις του φερόμενου ως αρχηγού του αυτονομιστικού Αλβανικού Εθνικού Στρατού (ΑΝΑ) και ενός στελέχους της ίδιας οργάνωσης από την Αλβανική Αστυνομία «θα έχουν συνέχεια», υποστήριξαν χτες Αλβανοί κυβερνητικοί και αστυνομικοί αξιωματούχοι.

Ο 44χρονος Γκαφούρ Αντίλι, κάτοικος Ελβετίας, φέρεται ως ο αρχηγός του πολιτικού σκέλους της οργάνωσης που δρούσε τα τελευταία χρόνια σε νότια Σερβία και ΠΓΔΜ. Συνελήφθη χτες το πρωί σε σπίτι προαστίου των Τιράνων. Αλβανοί αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες και σε ένα ακόμη στέλεχος της αυτονομιστικής οργάνωσης, που δρα με στόχο τη συνένωση όλων των αλβανοκατοικούμενων περιοχών των Βαλκανίων σε μία «Μεγάλη Αλβανία». Επισήμως, δε δόθηκαν τα στοιχεία του στη δημοσιότητα, εντούτοις, σύμφωνα με ΜΜΕ της ΠΓΔΜ, πρόκειται για τον Ταγίπ Μουσταφά...

Σύμφωνα δε με πληροφορίες της αλβανόφωνης εφημερίδας «ΚΟΡΙΕΡΙ», ο 44χρονος Αντίλι συνελήφθη, ενώ βρέθηκαν στην κατοχή του «απαγορευμένα υλικά» και ένα πλαστό διαβατήριο.

Στα Σκόπια, η εκπρόσωπος της Αστυνομίας, Μιριάνα Κόντεσκα, επιβεβαίωσε πως ο Αντίλι (που είχε συμπεριληφθεί προσφάτως σε μαύρη λίστα ανεπιθύμητων στις ΗΠΑ «τρομοκρατών» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ) καταζητείται για μία σειρά τρομοκρατικών και εγκληματικών πράξεων, όπως βομβιστικές επιθέσεις σε δικαστήριο της πόλης Στρούγκα, σε κτίρια της Αστυνομίας στο Κουμάνοβο, σε ναρκοθέτηση δρόμου της βόρειας ΠΓΔΜ, με αποτέλεσμα το θάνατο δύο ΝΑΤΟικών στρατιών κλπ. Η Κόντεσκα, όμως, δεν ήταν σε θέση να ανακοινώσει, εάν η σύλληψη του Αντίλι έγινε κατόπιν ενημέρωσης και συνεννόησης ανάμεσα στις αστυνομικές αρχές Αλβανίας - ΠΓΔΜ, ούτε εάν τελικώς ο Αντίλι θα εκδοθεί στα Σκόπια.

Πάντως, ο αρχηγός της Αλβανικής Αστυνομίας, Μπαϊράμ Ιμπράι, αναφέρθηκε στη σύλληψη Αντίλι, λέγοντας πως έγινε μετά από επιχείρηση απόλυτης μυστικότητας, στην οποία συμμετείχαν μέλη των ειδικών δυνάμεων και των μυστικών υπηρεσιών. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι θα συνεχιστούν οι έρευνες και για άλλα στελέχη ή και μέλη του Αλβανικού Εθνικού Στρατού, που τυχόν βρίσκονται στην Αλβανία.

Αξίζει, πάντως, να παρατηρήσει κανείς πως η σύλληψη του Αντίλι, που ήταν ένας από τους «πονοκεφάλους» των τελευταίων κυβερνήσεων της ΠΓΔΜ, έγινε λίγες ώρες μετά την υπογραφή της διμερούς συμφωνίας Σκοπίων - Ουάσιγκτον για την εξαίρεση Αμερικανών από το Διεθνές Δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεργασίες και πιέσεις για νέα κυβέρνηση (2017-05-11 00:00:00.0)
Ρωσικές αντιδράσεις για τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ (2017-03-03 00:00:00.0)
Ζητούν τη μεσολάβηση των Τιράνων για το Κοσσυφοπέδιο... (2005-01-13 00:00:00.0)
Ανησυχίες για νέα κρίση με εστία το Κόντοβο... (2004-12-15 00:00:00.0)
Απελευθέρωση ομήρων με διαμάχη μεταξύ αυτονομιστών... (2003-08-29 00:00:00.0)
Εν μέσω πιέσεων αποφασίζει η Βουλή... (2001-06-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ