Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ - ΑΛΒΑΝΙΑ
Ανησυχίες για νέα κρίση με εστία το Κόντοβο...

ΣΚΟΠΙΑ.--

Θα μπορούσε το χωριό Κόντοβο (στα περίχωρα των Σκοπίων) να εξελιχθεί σε «Τανούσεφσκι», απ' όπου ξεκίνησαν το 2001 οι αιματηρές συγκρούσεις των Αλβανών αυτονομιστών με το στρατό και την αστυνομία της ΠΓΔΜ; Αυτό διερωτάτο χτες στα Σκόπια ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, κατά τη συνάντησή του με το διευθυντή του ΝΑΤΟ για τις επιχειρήσεις του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στα Βαλκάνια, Ρόμπερτ Σέρι. Οι δυο τους παραδέχτηκαν πως συζήτησαν, μεταξύ άλλων, το αγκάθι του Κόντοβο (χωριό, που έχει τεθεί απ' τα μέσα του Νοέμβρη υπό τον έλεγχο Αλβανών αυτονομιστών οι οποίοι συμμετείχαν στην οργάνωση που προκάλεσε τον πόλεμο του 2001 στην ΠΓΔΜ και διεκδικούν χρωστούμενα «δεδουλευμένα» ύψους 2 εκατ. ευρώ!). Ομως, δημοσίως είπαν πως το Κόντοβο «δεν μπορεί να αποσταθεροποιήσει την ΠΓΔΜ». Ιδιαίτερα ο Σέρι εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας πως η κυβέρνηση της χώρας «έχει τη δυνατότητα να λύσει το ζήτημα στο Κόντοβο και να τερματιστεί η κρίση»... Δεν παρέλειψε όμως να συσχετίσει τη «λύση» με τη συνέχιση της εντατικής συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των εκεί ΝΑΤΟικών δυνάμεων και του στρατού της ΠΓΔΜ.

Νωρίτερα, πάντως, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ είχε επισημάνει πως η κατάσταση στο Κόντοβο ενέχει κινδύνους για τη σταθερότητα της «Μακεδονίας» και πρέπει να επιλυθεί αμέσως, «ανεξαρτήτως αν πρόκειται για ένοπλους εγκληματίες ή για ένοπλες ομάδες με πολιτικά κίνητρα». «Εξαντλήθηκαν», είπε, τα «περιθώρια πολιτικής επίλυσης της κατάστασης» στην περιοχή «και τα θεσμικά όργανα του κράτους, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους, πρέπει να εκτελέσουν το καθήκον τους»...

Αδιαμφισβήτητα, λοιπόν, το Κόντοβο θα είναι η πρώτη βασική πρόκληση που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Βλάντο Μπόσκοφσκι, που αναμένεται να ορκιστεί σήμερα και να αναλάβει επίσημα καθήκοντα.

Ας σημειωθούν ωστόσο δύο πρόσφατες συναφείς εξελίξεις.

Προχτές οι αλβανικές αστυνομικές αρχές κατέσχεσαν τρεις πυραύλους εδάφους-αέρος τύπου «Στρέλα 2Μ» που μεταφέρονταν με φορτηγό αυτοκίνητο με κατεύθυνση την ΠΓΔΜ, συλλαμβάνοντας τους τέσσερις Αλβανούς που επέβαιναν σ' αυτό (ο ένας μάλιστα έχει συγγενική σχέση με τον γενικό διευθυντή της αλβανικής αστυνομίας, Μπαϊράμ Ιμπράι). Πληροφορίες ΜΜΕ στα Σκόπια και στα Τίρανα υποστήριζαν πως το φορτίο (ξεκίνησε από τη Βοσνία, πέρασε το Μαυροβούνιο, έφθασε στην Αλβανία) είχε προορισμό την ΠΓΔΜ, κάτι που χτες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας διέψευσε, λέγοντας πως δεν ήταν τα Σκόπια «ο τελικός προορισμός»...

Επιπλέον, προ τριών ημερών οι αλβανικές αρχές έθεσαν σε κατ' οίκον περιορισμό το στέλεχος του αλβανικού αυτονομιστικού «Εθνικού Αλβανικού Στρατού» Γκαφούρ Αντίλι μετά το κάλεσμα που απηύθυνε στους Αλβανούς «να προετοιμαστούν για νέο πόλεμο» στην ΠΓΔΜ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ