Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Θάνατοι από βασανιστήρια

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Μεγαλώνουν οι διαστάσεις του - παράλληλου με το Γκουαντάναμο και τα γεγονότα στην Αμπού Γκράιμπ όσον αφορά την αποκάλυψή του, αλλά προηγηθέντος χρονικά - «σκανδάλου» με τα βασανιστήρια και τους θανάτους κρατουμένων των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

Ο αμερικανικός στρατός παραδέχτηκε χτες ότι (τουλάχιστον) οκτώ κρατούμενοι στις φυλακές που ελέγχει στην υπό - όχι πλήρη - κατοχή χώρα πέθαναν υπό κράτηση από το 2001, ανασκευάζοντας προηγούμενες δηλώσεις του και προσθέτοντας 2 θανάτους στον σχετικό απολογισμό. Η υπόθεση έχει πάρει δημοσιότητα στα διεθνή ΜΜΕ, με αφορμή ανοιχτή επιστολή της οργάνωσης Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) προς τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ Ράμσφελντ, στην οποία του αποδίδει ανοχή και ατιμωρησία των βασανιστηρίων. Στην πραγματικότητα, η κατηγορία φαίνεται αφελής - κανένας κατώτερος αξιωματικός δε θα έπαιρνε αψήφιστα την «πρωτοβουλία» να βασανίσει μέχρι θανάτου αν δεν είχε έγκριση από τα «πάνω». Η «κουλτούρα ατιμωρησίας» για την οποία κάνει λόγο η HRW ακριβώς αυτό εξυπονοεί.

Η «κυβέρνηση» (ανδρεικέλων) υπό τον Πρόεδρο Χάμιντ Καρζάι φυσικά «δεν είχε κανένα σχόλιο» για τα βασανιστήρια και τους θανάτους.

Ολ' αυτά ίσως εξηγούν την «αισιοδοξία» στα δυτικά ΜΜΕ χτες ότι μετά τη σύλληψη δύο πολεμάρχων Ταλιμπάν, περιλαμβανομένου ενός Ναγκιμπουλάχ Χαν, που φέρεται να ήταν «πρώην επικεφαλής της προσωπικής φρουράς» του πνευματικού και πολιτικού ηγέτη των Ταλιμπάν, είναι «στρατηγικής σημασίας για τη σύλληψη του ίδιου» του μισομυθικού μουλά Μοχάμαντ Ομάρ. Ανεξάρτητα πάντως του αν πράγματι θα συλληφθεί όντως το πρόσωπο αυτό - η ύπαρξη του οποίου είναι ένα ερώτημα - η απειλή που εκπροσωπεί το ένοπλο κίνημα των φανατικών «σπουδαστών» μοιάζει απίθανο να εκλείψει, με δεδομένη την υπόθαλψή τους από κύκλους του κρατικού μηχανισμού του Πακιστάν, που δεν καλοβλέπουν τη σημερινή τάξη πραγμάτων στη χώρα που άλλοτε ήλεγχε πλήρως η ISI, η υπηρεσία κατασκοπίας της χώρας.

Κατά τ' άλλα χτες «διέρρεαν» πληροφορίες περί πρόθεσης του Καρζάι να αντικαταστήσει πολεμάρχους με «τεχνοκράτες» στη σύνθεση της κυβέρνησης που θα ανακοινώσει πιθανώς εντός εβδομάδας. Αυτό λέγεται εύκολα, αλλά η υλοποίησή του είναι άλλη ιστορία.

  • Ενας Τούρκος μηχανικός και δύο Αφγανοί εργαζόμενοι απήχθησαν χτες στο ανατολικό Αφγανιστάν, μετέδωσε χτες βράδυ το «Aσοσιέιτεντ Πρες».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ