Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κόλαση για κατοχικούς και συνεργάτες...

Πληθαίνει ο αριθμός εκτελεσμένων της λεγόμενης «Ιρακινής ασφάλειας» στη Μοσούλη

Associated Press

Πληθαίνει ο αριθμός εκτελεσμένων της λεγόμενης «Ιρακινής ασφάλειας» στη Μοσούλη
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Επισήμως η προεκλογική εκστρατεία ξεκινά σήμερα και όλοι αναμένουν ...να γίνει κόλαση. Φυσικά, για κατοχικές δυνάμεις και συνεργάτες.

Ανάλογη με αυτήν που λαμβάνει χώρα στη Μοσούλη, που, παρά τις διαβεβαιώσεις των κατοχικών δυνάμεων περί πλήρους ελέγχου της πόλης, πτώματα συνεργατών των κατοχικών συνεχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους. Χτες, έξι ακόμη πτώματα νεαρών ανδρών, που είχαν πυροβοληθεί στο κεφάλι σαν να είχαν εκτελεστεί, σύμφωνα με το Reuters, κείτονταν στο γρασίδι, στην άκρη κεντρικού δρόμου στο δυτικό τμήμα της πόλης. Φορούσαν πολιτικά και οι ταυτότητές τους δεν έγιναν γνωστές. Αποτέλεσμα, ο συνολικός αριθμός των πτωμάτων που ανακαλύφθηκαν μέσα σε δύο ημέρες να φθάσει τα 14, ενώ σχεδόν 60 έχουν βρεθεί στη Μοσούλη από τα μέσα Νοέμβρη, οπότε οι αντάρτες άρχισαν τις επιθέσεις εναντίον της ιρακινής αστυνομικής δύναμης.

Την ίδια στιγμή, στη Βαγδάτη είχαμε μια ακόμη έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο ίδιο ακριβώς σημείο ελέγχου, κοντά στην Πράσινη Ζώνη, όπου 24 ώρες νωρίτερα σε βομβιστική επίθεση είχαν σκοτωθεί τουλάχιστον επτά Ιρακινοί. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και περισσότεροι από δέκα τραυματίστηκαν, ενώ ένα τεράστιο μαύρο σύννεφο κάλυψε την ιρακινή πρωτεύουσα αμέσως μετά την έκρηξη.

Επίσης, εξεγερμένοι επιτέθηκαν εναντίον λεωφορείων που μετέφεραν Ιρακινούς αστυνομικούς από τη Βασόρα στη Βαγδάτη και αρκετοί αξιωματικοί της αστυνομίας σκοτώθηκαν, ανακοινώθηκε από ανώτερη αστυνομική πηγή. Η ίδια δήλωσε ότι οι αστυνομικοί έπεσαν σε παγίδα κοντά στην πόλη της Σάλμαν Πακ, περίπου 30 χλμ. νοτιοδυτικά της Βαγδάτης, και πρόσθεσε ότι αρκετοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν. «Ο δρόμος ήταν γεμάτος πτώματα», δήλωσε και πρόσθεσε: «Η σύγκρουση συνεχίζεται». Το ιρακινό υπουργείο Εσωτερικών μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για την επίθεση.

Στη Βαγδάτη, και πάλι σε μάχες αργά το βράδυ της Δευτέρας, έχασαν τη ζωή τους δύο ακόμη Αμερικανοί πεζοναύτες, συμπληρώνοντας το «μαγικό αριθμό» των 10 πεζοναυτών που έχασαν τη ζωή τους σε 72 ώρες και ενώ τα αμερικανικά μέσα κάνουν λόγο για «απομόνωση και περικύκλωση των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή κοντά στο Ραμάντι».

Είναι άγνωστο μέχρι στιγμής, πόσο τόνωσε το ηθικό των κατοχικών ο επικεφαλής των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων πτέραρχος Ρίτσαρντ Μάγιερς και η κουστωδία του, ο ηθοποιός Ρόμπιν Γουίλιαμς, ο πρώην σταρ του αμερικανικού ποδοσφαίρου Τζον Ελγουέι και το μοντέλο και παρουσιάστρια αθλητικών εκπομπών Λίαν Τουίντεν...

Παράλληλα, ο δοτός πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι, ανακοίνωσε μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο ότι την ερχόμενη βδομάδα θα ξεκινήσει η δίκη «συμβόλων», όπως είπε, του μπααθικού καθεστώτος, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένη ημερομηνία. Ο Αλάουι δεν ανέφερε τα ονόματα των πρώην αξιωματούχων, αναμένεται όμως να προσαχθούν στο δικαστήριο ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ταρέκ Αζίζ και άλλοι δέκα στενοί συνεργάτες του Σαντάμ Χουσεΐν. Οι δικηγόροι των κρατουμένων δηλώνουν πως οι πελάτες τους δεν αναγνωρίζουν τη νομιμότητα των δικαστηρίων που συγκροτήθηκαν στη διάρκεια της κατοχής του Ιράκ.

Και Κολομβιανοί φονιάδες στο Ιράκ;

Η περιβόητη εταιρία, που επικεφαλής της έχει διατελέσει επί μακρόν στο παρελθόν ο νυν αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι, προσέλαβε τουλάχιστον 25 Κολομβιανούς «πρώην αξιωματικούς της αστυνομίας και του στρατού για την ασφάλεια της υποδομής των πετρελαιαγωγών», σύμφωνα με την εφημερίδα El Tiempo. Μάλιστα, η πρόσληψή τους έγινε στις αρχές Δεκέμβρη, ενώ κατά διαολική σύμπτωση συνέπεσε - να σημειώσουμε - και με το μερικό αφοπλισμό τμήματος της παραστρατιωτικής ομάδας «Ενωμένες Δυνάμεις Αυτοάμυνας» - AUC. Την είδηση επιβεβαίωσαν κυβερνητικές πηγές στην Μπογκοτά, αλλά όχι ο εκπρόσωπος της «Χαλιμπάρτον» στην Κολομβία. Γιατί άραγε; Επιπροσθέτως, αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν τη στρατολόγηση πολιτών αλλά και εν αποστρατεία αξιωματικών του στρατού από τη Χιλή, τη Νότια Αφρική και την Ισπανία στα σώματα ασφαλείας του Ιράκ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Εντωμεταξύ, η Ουάσιγκτον προειδοποίησε τη Γερμανία για τον κίνδυνο επιδείνωσης των σχέσεών τους, σε περίπτωση που δοθεί συνέχεια στην προσφυγή που κατατέθηκε από ομάδα δικηγόρων στη γερμανική Δικαιοσύνη κατά του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ για εγκλήματα πολέμου.

Η δήλωση του Λόρενς Ντιρίτα, εκπροσώπου του Πενταγώνου, αναφέρεται στην προσφυγή που κατέθεσε στις 30 Νοέμβρη μία ομάδα δικηγόρων για λογαριασμό τεσσάρων Ιρακινών κατά των Αμερικανών αξιωματούχων για εγκλήματα πολέμου και βασανιστήρια, με αφορμή το σκάνδαλο κακομεταχείρισης Ιρακινών κρατουμένων στις φυλακές Αμπού Γράιμπ της Βαγδάτης. Εκτός του Ράμσφελντ, η προσφυγή αφορά τον πρώην διευθυντή της CIA Τζορτζ Τένετ, τον υφυπουργό Αμυνας αρμόδιο για τις μυστικές υπηρεσίες Στίβεν Κέιμπον, τον στρατηγό Ρικάρντο Σάντσες, την ταξίαρχο Τζάνις Καρπίνσκι και άλλους πέντε αξιωματικούς του αμερικανικού στρατού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ