Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
«Θα είναι ο πόλεμος όλου του λαού»

Ο Φ.Κάστρο με τον Ου. Τσάβες

Associated Press

Ο Φ.Κάστρο με τον Ου. Τσάβες
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΒΑΝΑ.--

«Η Κούβα θα μεταβληθεί σε μια τεραστίων διαστάσεων σφηκοφωλιά όπου οποιοσδήποτε εισβολέα δε θα είναι σε θέση να αμυνθεί». Αυτός είναι ο τελικός στόχος της στρατιωτικής άσκησης παλλαϊκής άμυνας «Οχυρό 2004», που ήδη ξεκίνησε σε όλη την Κούβα, όπως αναφέρει στο χτεσινό της φύλλο η κουβανικής εφημερίδα Granma.

«Από αυτή τη στιγμή και για επτά ημέρες δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και εκατομμύρια Κουβανοί θα συμμετάσχουν στις ασκήσεις προετοιμασίας για την αντιμετώπιση στρατιωτικής επίθεσης, στην εξέταση όλων των μέτρων που έχουν σχεδιαστεί να ληφθούν για την οικονομία σε συνθήκες πολέμου και στην τελειοποίηση του συντονισμού των διαφόρων επιπέδων της πολιτικής ηγεσίας και των αυτόνομων στρατιωτικών μονάδων», τόνισε ο επικεφαλής των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων, Ραούλ Κάστρο, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Κοινοβουλίου για την έναρξη της άσκησης παλλαϊκής άμυνας. Πρόσθεσε δε ότι εάν όλα αυτά τα χρόνια κύριο μέλημα της επαναστατικής κυβέρνησης ήταν η αποτροπή του πολέμου υπό τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί παγκοσμίως η Κούβα, βρίσκεται «μπροστά στις διαρκείς απειλές από τη σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ, η νήσος προετοιμάζεται για να υπεραμυνθεί της εδαφικής της ακεραιότητας» και γι' αυτό «θα γίνει μια σφηκοφωλιά τεραστίων διαστάσεων όπου οποιοσδήποτε εισβολέας δε θα είναι σε θέση να αμυνθεί, όσο ισχυρός και παντοδύναμος και εάν είναι. Στο τέλος θα αναγκαστεί να υποχωρήσει, πνιγμένος στο αίμα και ηττημένος, γιατί αυτός θα είναι ο πόλεμος όλου του λαού».

Οπως αναμενόταν, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών διέψευσε ότι σχεδιάζει να εισβάλει στην Κούβα, με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ να δηλώνει ότι «δεν υπάρχει καμία βάση» στα όσα ακούγονται.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επανειλημμένως καλέσει για μια ειρηνική μετάβαση της Κούβας στη δημοκρατία», είπε συγκεκριμένα ο Μπάουτσερ και πρόσθεσε: «Νομίζουμε ότι αυτό το αξίζει ο λαός της Κούβας και νομίζουμε ότι το αξίζει με έναν ειρηνικό τρόπο». Αναφερόμενος στη στρατιωτική άσκηση παλλαϊκής άμυνας σημείωσε ότι αποτελεί «ένα από τα πολλά πράγματα που κάνει η κουβανική κυβέρνηση, για να αποσπάσει την προσοχή του κουβανικού λαού από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην καθημερινή του ζωή».

Τέλος, στην Κούβα βρίσκεται και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες Φρίας. Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψή του σε διάστημα λίγο περισσότερο από ένα μήνα, ενώ συνοδεύεται από πολυμελή κυβερνητικά αντιπροσωπεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ