Σάββατο 5 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Νεκρός οικοδόμος στα 32 του!

Κάλεσμα του Συνδικάτου στους οικοδόμους να προστατέψουν τη ζωή τους μέσα από τη συλλογική τους πάλη

Ενα παλικάρι 32 μόλις χρόνων, ο οικοδόμος Αρτιάν Κονταξή, σκοτώθηκε χτες σε γκέτο της εργοδοσίας. Γιατί τι άλλο από γκέτο είναι μια οικοδομή χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας, πάνω στην οποία υποχρεώθηκε να δουλεύει το συνεργείο των καλουπατζήδων με θερμοκρασίες, που υπό σκιά την ώρα του εγκλήματος ξεπερνούσαν τους 40 βαθμούς;

Ο νεκρός οικοδόμος δούλευε στην ανέγερση κτιρίου στη Ν. Ιωνία (εργοστάσιο παλιάς «Ανατόλια») που έχει αναλάβει η κοινοπραξία «Θεμελιοδομή-Εντεχνος- Αναστηλωτική και Ζήτα». Γενικός εργολάβος του έργου είναι η «Ζώτος Κόκκορας». Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα γνωστά στοιχεία, το συνεργείο εργαζόταν σε υψηλές θερμοκρασίες, απαγορευτικές για εργασία, και μάλιστα σε οικοδομή. Ο άτυχος οικοδόμος, στις 2.30 περίπου το μεσημέρι, έπεσε από ύψος 9 μέτρων στο έδαφος. Οπως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων, δεν υπήρχαν ούτε τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας, η παραμικρή κάλυψη για τα καλουπώματα σε τέτοιο ύψος. Ο Αρτιάν Κονταξή μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο «Αγ. Ολγα», όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Επίσης, στα Ανω Πετράλωνα άλλοι δύο οικοδόμοι, ο Νικόλαος Μπαρούμας και ο Ιούλι Μεζίνι, τραυματίστηκαν σοβαρά και μεταφέρθηκαν στο Τζάνειο Νοσοκομείο.

Οι δύο οικοδόμοι κατεδάφιζαν μονοόροφο κτίσμα. Δούλευαν πάνω στην πλάκα με κομπρεσέρ όταν κάποια στιγμή η πλάκα υποχώρησε ξαφνικά. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για σπασμένα πόδια και πλευρά.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι όταν το κλιμάκιο του ΣΕΠΕ, αλλά και αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, έφτασε στο χώρο του συμβάντος, το υπόλοιπο συνεργείο συνέχιζε απρόσκοπτα τις εργασίες!

Με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας ανάμεσα σε άλλα σημειώνει: Δε θέλουμε αυτή τη στιγμή να σχολιάσουμε τις δηλώσεις κάποιων στελεχών για μείωση των θανατηφόρων ατυχημάτων στο α΄ εξάμηνο του 2003. Ούτε θέλουμε να αμφισβητήσουμε τις προθέσεις κάποιων ανθρώπων καθώς και τις προσπάθειές τους. Θέλουμε όμως να θέσουμε ένα ερώτημα που βασανίζει όλο τον κλάδο: Θα μπει κανείς ποτέ στη φυλακή γι' αυτά τα εγκλήματα;

Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι η κυβέρνηση, με την πολιτική της, διατηρώντας το καθεστώς ασυδοσίας για τις κατασκευαστικές εταιρίες, με τα χαμηλά μεροκάματα, τα εξαντλητικά ωράρια, τα λειψά ως και ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας και γενικά την καταπάτηση της εργατικής νομοθεσίας και των συλλογικών συμβάσεων, είναι ο ηθικός αυτουργός αυτών των εγκλημάτων.

Ας το συνειδητοποιήσουμε όλοι οι οικοδόμοι: Κανείς δε θα μας προστατεύσει. Μόνοι μας, μέσα από τη συλλογική μας πάλη, μπορούμε να προστατέψουμε τη ζωή μας και να επιβάλουμε ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ