Σάββατο 5 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ - ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Με τους κομμουνιστές για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων στην ΕΕ

Πραγματοποιήθηκε χτες στην αίθουσα του Ζαππείου η ημερίδα που διοργάνωσε η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ με θέμα:

«Με τους κομμουνιστές, για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων στην ΕΕ».

Σκοπός της ημερίδας ήταν να αναδείξει τις διώξεις που υφίστανται τα κομμουνιστικά κόμματα και τα λαϊκά κινήματα σε όλες τις υπό ένταξη χώρες της ΕΕ, αλλά και να κάνει σαφές το γεγονός ότι αυτές οι διώξεις και οι περιορισμοί στη δράση των κομμουνιστών γίνονται με τη σύμφωνη γνώμη της «δημοκρατικής» Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η ανάδειξη αυτού του ζητήματος θα δώσει και ώθηση στην αλληλεγγύη, την κινητοποίηση και την οργάνωση πάλης ενάντια στις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις. Σε μια εποχή, μάλιστα, που οι κοινωνικοί αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων έχουν φουντώσει σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, είναι σημαντικό να τονιστεί αυτός ο αντιδραστικός χαρακτήρας της ΕΕ -τον οποίο αποκαλύπτει η ουσιαστική νομιμοποίηση αυτών των αντιδημοκρατικών μέτρων.

Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε, με ομιλία της, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία απηύθυνε μήνυμα αλληλεγγύης στα κομμουνιστικά κόμματα και στα μέλη τους, αλλά και στους προασπιστές των κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων που διώκονται από τις αστικές δυνάμεις των υπό ένταξη χωρών.


Η ΓΓτης ΚΕ του ΚΚΕ καυτηρίασε τη στάση και τις μεθοδεύσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των αστικών κυβερνήσεων που πρωτοστατούν στη χάραξη των πολιτικών της και που κάνουν λόγο για «την Ευρώπη του πολιτισμού, της ελευθερίας και της δημοκρατίας». Δεν παρέλειψε δε να σημειώσει ότι αυτές ακριβώς οι πολιτικές δυνάμεις, της «κεντρο-αριστεράς» ή της «κεντρο δεξιάς», πανηγύριζαν όταν διαλύθηκε η ΕΣΣΔ και οι υπόλοιπες σοσιαλιστικές χώρες και υπόσχονταν «δημοκρατία, ελευθερία και ειρήνη», για να ακολουθήσουν συρράξεις στα Βαλκάνια και αυταρχικοί νόμοι και συμφωνίες (Σένγκεν, Συμφωνία σχετικά με την έκδοση και την αμοιβαία δικαστική συνδρομή ΗΠΑ - ΕΕ).

Η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε επίσης ότι το λεγόμενο «κοινοτικό κεκτημένο» φαίνεται πως λειτουργεί και ισχύει μόνο όταν στρέφεται σε βάρος των εργαζομένων και των κατακτήσεών τους. Ενώ, καταλήγοντας, πρόσθεσε ότι οι μόνες ελευθερίες που αναγνωρίζονται στην ΕΕ είναι οι 4 ελευθερίες του ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ (κίνηση των κεφαλαίων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και εργατικού δυναμικού).

Στις εργασίες συμμετείχαν οι:

-- Βεϊντίνα Ολγα, μέλος του γραφείου του Πολιτικού Συμβουλίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΛΕΤΟΝΙΑΣ,

-- Κεμάλ Οκουγιάν, Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος ΤΟΥΡΚΙΑΣ,

-- Γκιούλα Τιούρμερ, Πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ,

-- Χορστ Μπούσε, μέλος της διεύθυνσης Εταιρία Νομικής κι Ανθρωπιστικής Βοήθειας (ΓΕΡΜΑΝΙΑ),

-- Αντάμ Μάρτσιν, Πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος ΠΟΛΩΝΙΑΣ,

-- Μινταούγκας Στακβιλιεβίτσιους, Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΛΙΘΟΥΑΝΙΑΣ,

-- Τζουμ Βακλάβ, μέλος της ΚΕ και του τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του Κομμουνιστικού Κόμματος ΒΟΗΜΙΑΣ - ΜΟΡΑΒΙΑΣ

-- Γιούρι Μίσιν, Αντιπρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος ΕΣΘΟΝΙΑΣ.

Οπως έγινε σαφές από τις παρουσιάσεις των εκπροσώπων των κομμάτων σε Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία, η νομοθεσία απαγορεύει τη δράση των ΚΚ. Μάλιστα, στη φυλακή βρίσκεται ακόμη ο πρώην ηγέτης του ΚΚ Λιθουανίας Μικόλας Μπουρακιάβιτσιους, ενώ και στη γειτονική Λετονία απαγορεύεται στον κομμουνιστή ηγέτη Αλφρεντ Ρούμπιξ, που είναι σήμερα Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος να συμμετάσχει στις εκλογές, παρά το γεγονός πως το κόμμα του έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Στην Πολωνία εξακολουθεί να ισχύει το άρθρο 13 που ταυτίζει τον κομμουνισμό με το φασισμό, ενώ στην Ουγγαρία απαγορεύεται η χρησιμοποίηση των σοσιαλιστικών συμβόλων. Επίσης, στη Σλοβακία εκκρεμεί η δίκη σε βάρος του Βασίλ Μπίλακ, πρώην στελέχους του ΚΚ, ενώ πριν τις βουλευτικές εκλογές εκδηλώθηκε και προσπάθεια απαγόρευσης του ΚΚ Σλοβακίας που τελικά απέτυχε.

Ο Γερμανός Χορστ Μπούσε, μέλος της Διεύθυνσης της Εταιρίας Νομικής και Ανθρωπιστικής Βοήθειας, μίλησε για το κυνηγητό εναντίον χιλιάδων πολιτών της πρώην ΛΔΓ που ακολούθησε την ένωση της Γερμανίας (100.000 ανακρίσεις), αλλά και για το γεγονός ότι στην «πολιτισμένη» Γερμανία εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση εργασίας για τους κομμουνιστές. Καθεστώς που ισχύει και στην Τσεχία, όπου εφαρμόζεται ο νόμος «περί κάθαρσης» του κρατικού μηχανισμού.

Πολύ μεγάλο είναι το θέμα επίσης, όπως έκαναν σαφές οι εκπρόσωποι από την Εσθονία και τη Λετονία, των ανθρώπων «χωρίς ιθαγένεια». Δηλαδή των πολιτών αυτών (κυρίως Ρωσόφωνων) που δεν έχουν Εσθονική ή Λετονική ιθαγένεια (αλλά ούτε και Ρωσική), οπότε και στερούνται των πολιτικών τους δικαιωμάτων. Πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να έχουν δικαίωμα λόγου για την ένταξη των χωρών τους στην ΕΕ. (!). Στην Εσθονία υπάρχουν περίπου 250.000 άνθρωποι χωρίς ιθαγένεια, ενώ στη Λετονία ο αριθμός αυτός φτάνει τις 500.000.

Φυσικά η ΕΕ, σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, αρνείται να καταδικάσει τις διώξεις εναντίον των κομμουνιστών και των αγωνιστών, τις διακρίσεις, το ανελέητο κυνηγητό χιλιάδων Ευρωπαίων πολιτών, τους ασύδοτους περιορισμούς στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. Αποδείχνεται, για άλλη μια φορά, πως, όπως τόνισε και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, «μόνο η λαϊκή πάλη, στηριγμένη και στο κύμα της διεθνούς λαϊκής αλληλεγγύης, είναι σε θέση να κατακτήσει, να διασφαλίσει και να διευρύνει τα όποια δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες στα πλαίσια του καπιταλισμού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ