Κυριακή 13 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Βρείτε ευκαιρία να πουλήσετε τον εαυτό σας»...

...και «Αφήστε το ζήτημα των αποδοχών για άλλη συνέντευξη». Αποκαλυπτικά στοιχεία από τα φυλλάδια των ίδιων των εταιριών

Διαφημιστικό της «MANPOWER»
Διαφημιστικό της «MANPOWER»
Χωρίς «να μασάνε λόγια» και με απόλυτα κυνικό τρόπο, μιλούν για το «δουλεμπορικό καθεστώς», που θέλουν να εφαρμόσουν, οι ίδιες οι εταιρίες «προσωρινής απασχόλησης». Περιγράφουν μέσα από τα ίδια τους τα κείμενα το πως θέλουν να μετατρέψουν σε σύγχρονους «δούλους» τους εργαζόμενους, απόλυτα προσαρμοσμένους στις ορέξεις και επιθυμίες των επιχειρήσεων. Πως θα μειώσουν το μισθό για να βελτιώσουν, όπως υπόσχονται στους «πελάτες» τους, τα οικονομικά τους μεγέθη. Και όλα αυτά με τις ευλογίες της κυβέρνησης, αλλά και όσων έχουν στηρίξει και στηρίζουν άμεσα ή έμμεσα το έργο της, έργο γενικής εκκαθάρισης των εργατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων.

«ΙΝ GLOBE OE»

«Προτείνουμε απασχόληση σε προσωπικό από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπως και χαμηλόμισθο προσωπικό από τα Σκόπια που επιθυμούν να εργαστούν στο χώρο σας...»!

Με αυτήν τη «δελεαστική» πρόταση απευθύνεται στους υποψήφιους επιχειρηματίες «ενοικιαστές» εργαζομένων η εταιρία «ΙΝ GLOBE OE», της οποίας τα γραφεία στεγάζονται στην Ανω Ηλιούπολη, ενώ η έδρα της βρίσκεται στο Λονδίνο. Οπως αναφέρει, είναι «μια ιδιωτική επιχείρηση που έχει ως σκοπό την κάλυψη εργασιακών θέσεων είτε είναι για την οικία σας, όσο βέβαια και για τον επαγγελματικό σας χώρο».

Διαθέτει πλούσια γκάμα διαθέσιμων εργαζομένων, αφού οι ειδικότητες που καλύπτει είναι από καμαριέρες, σερβιτόρους, ρεσεψιονίστ, μάγειρες, βοηθούς μαγείρων, μπάρμαν, υπάλληλους γραφείου, λογιστές, γραμματείς, μπεϊμπισίτερ, εσωτερικές κυρίες με συστάσεις για φύλαξη ηλικιωμένων κλπ.! Να σημειωθεί δε ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση, όπως και πολλές άλλες, δε διαθέτει ούτε καν αυτήν την άδεια του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με το οποίο μπορούν να λειτουργούν αυτές οι επιχειρήσεις.

«MANPOWER»

Διαφημιστικό της «Adecco»
Διαφημιστικό της «Adecco»
Η «MANPOWER» είναι μια μεγάλη πολυεθνική εταιρία που έχει απλώσει τα «πλοκάμια» της και στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1948 στο Μιλγουόκι των ΗΠΑ και αυτή τη στιγμή «νοικιάζει» εκατομμύρια εργαζομένων, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται στα διαφημιστικά της κείμενα. Εχει χιλιάδες γραφεία σε τουλάχιστον 53 χώρες. Από τη σελίδα της στο διαδίκτυο μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι οδηγίες της για μια «επιτυχημένη» συνέντευξη εργαζόμενου, προκειμένου να προσληφθεί.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την «MANPOWER», ο εργαζόμενος έχει εξασφαλισμένο ποσοστό επιτυχίας, όταν κατ' αρχήν δείχνει ιδιαίτερο ζήλο για την επιχείρηση που θα απασχοληθεί και ενδιαφέρον για την καλή πορεία της!

Οι οδηγίες αυτές χωρίζονται σε κατηγορίες. Ετσι στο κομμάτι των ερωτήσεων που μπορεί να υποβάλει ο υποψήφιος εργαζόμενος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, προτείνει χαρακτηριστικά: «Οι αποδοχές σας είναι ένα σημαντικό μέρος της συζήτησης, αλλά ο εργοδότης θα εντυπωσιαστεί περισσότερο αν πρώτα ρωτήσετε σχετικά με την εταιρία, το τμήμα και τη συγκεκριμένη θέση». Σε άλλο σημείο «συμβουλεύει»... τον εργαζόμενο: «Αφήστε τις ερωτήσεις σχετικά με τις αποδοχές για επόμενη συνέντευξη»!

Για το πώς θα πρέπει να ντυθεί ο εργαζόμενος, προκειμένου να δώσει συνέντευξη, τη «λύση» δίνει η «MANPOWER»: «Η πρώτη εντύπωση είναι σημαντική! Ντυθείτε κατάλληλα για την εταιρία και μην το παρακάνετε με το "άφτερ σέιβ". Τα μαλλιά σας πρέπει να είναι καθαρά και τακτοποιημένα. Κρατήστε μια απλή τσάντα. Τα ρούχα σας να είναι καθαρά και κομψά, αλλά να είστε σίγουροι ότι φοράτε κάτι με το οποίο νιώθετε σίγουροι, για το τι πρέπει να φορέσετε, συμβουλευτείτε το σύμβουλο της εταιρίας. Σε μια δεύτερη συνέντευξη καλύτερα να φορέσετε κάτι λίγο διαφορετικό από την πρώτη φορά, αλλά να είστε εξίσου κομψοί»!

Πώς απαντάμε στις ερωτήσεις: «Βρείτε ευκαιρία να πουλήσετε τον εαυτό σας, συνδυάζοντας τα προσόντα σας με τη θέση. Ο κάθε εργοδότης ψάχνει για εργαζόμενους με ενθουσιασμό και διάθεση για μάθηση»!

Τι κάνει ο εργαζόμενος μετά τη συνέντευξη: «Ο σύμβουλος της MANPOWER θα επικοινωνήσει με την εταιρία και θα σας ενημερώσει σχετικά. Αν σας προταθεί η θέση η MANPOWER θα κάνει τις διαπραγματεύσεις για σας.... και εσείς να μείνετε ήσυχοι ότι θα πετύχουμε "δυνατό"... πακέτο αποδοχών»!

Εταιρία «προσωρινής απασχόλησης» ISS

«Θιασώτης» της ευελιξίας εμφανίζεται η εταιρία «ISS», η οποία μάλιστα, όπως διαφημίζει, είναι η πρώτη εταιρία που έλαβε άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα με τη βούλα του υπουργείου Εργασίας. Οι εργαζόμενοι όμως πρέπει να γνωρίζουν τι νομιμοποίησε η κυβέρνηση, θεσπίζοντας το νόμο που καθιέρωσε τη λειτουργία αυτών των εταιριών.

«Οι επιχειρήσεις, εφαρμόζοντας μεθόδους ευέλικτης εργασίας, μπορούν και μετατρέπουν το κόστος μισθοδοσίας από σταθερό σε μεταβλητό, ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες της κάθε επιχείρησης ανάλογα με τη χρονική περίοδο», αυτό διαφημίζει η «ISS» στο διαδίκτυο.

Και εξηγεί ακόμα καλύτερα σε συνέντευξή του ο υπεύθυνος επικοινωνίας της εταιρίας Δ. Ζαρκαλής: «Οι εταιρίες λοιπόν καταφέρνουν να έχουν ευέλικτο κόστος μισθοδοσίας που είναι ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια για τη λειτουργία μιας επιχείρησης». Δηλαδή, συμπιέζοντας τις αποδοχές των εργαζομένων ή ακόμα καλύτερα αν καταφέρνουν να χρησιμοποιούν τους εργαζόμενους για ένα κομμάτι ψωμί, αυξάνονται ακόμα περισσότερο τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Ετσι, λοιπόν, το επιχείρημα που χρησιμοποιεί, παρακάτω, ο υπεύθυνος επικοινωνίας της εταιρίας, ότι ο εργαζόμενος σε καθεστώς προσωρινής απασχόλησης έχει ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με αυτά που θα είχε αν είχε προσληφθεί με σύμβαση αορίστου χρόνου, είναι ένα μεγάλο ψέμα!

«ADECCO»

Με τη φράση «παγκόσμιος ηγέτης σε μια δυναμικά αναπτυγμένη βιομηχανία», χαρακτηρίζει τον εαυτό της η συγκεκριμένη εταιρία «προσωρινής απασχόλησης». Η «ADECCO» έχει περίπου 5.800 γραφεία σε 58 χώρες. Στην Ελλάδα έχει 9 υποκαταστήματα.

Οι κυριότεροι πελάτες της συγκεκριμένης εταιρίας είναι οι: IBM, COCA - COLA, 3E, Αεροδρόμιο, SONY, ROCHE, BRISTOL, SATO, ALSTOM, ERICSSON, CARREFOUR, PHILIP MORRIS, NOKIA, ALCATEL, CITIBANK, BARCLAYS, EUROBANK, KRAFT, VODAFONE, 3M, Mc DONALDS, ABB και άλλες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ