Πέμπτη 24 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΟΚΙΟ - ΣΕΟΥΛ.- Η ΛΔ Κορέας «ενδέχεται να αυτοανακηρυχθεί πυρηνική δύναμη», αν δεν υπάρξει σύντομα απάντηση των ΗΠΑ στις προτάσεις της για τον τερματισμό των διαφωνιών για το πυρηνικό πρόγραμμα, υποστήριζαν χθες διπλωματικές πηγές από την πρωτεύουσα της Ιαπωνίας.

ΑΓΚΥΡΑ.- Ερευνα για διαφθορά σε βάρος των Μπουλέντ Ετσεβίτ, Μεσούτ Γιλμάζ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, Κεμάλ Ντερβίς και 20 ακόμη πρώην υπουργών πρότεινε χθες κοινοβουλευτική επιτροπή. Τους κατηγορεί για αδιαφανείς συναλλαγές σε δημόσιους διαγωνισμούς, ιδιωτικοποιήσεις, τραπεζικές μεταρρυθμίσεις και ενεργειακά προγράμματα. Επικριτές της επιτροπής μιλούν περί «ρεβανσιστικών διαθέσεων» της κυβέρνησης Ερντογάν.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΤΑΒΑ.- Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 29 τραυματίστηκαν - 13 σοβαρά - από σφοδρή σύγκρουση λεωφορείου με αυτοκίνητο στο νότιο Ιράν. Η Αστυνομία απέδωσε το δυστύχημα σε σφάλμα του οδηγού του λεωφορείου. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση του Καναδά ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από το Ιράν, λόγω της απόφασης των αρχών να προχωρήσουν σε ταφή της Καναδοϊρανής δημοσιογράφου Ζάχρα Καζεμί, που πέθανε υπό «μυστηριώδεις» συνθήκες σε ιρανική φυλακή.

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Την πρώτη του επιχείρηση ανέλαβε τη Δευτέρα ο νέος Εθνικός Στρατός του Αφγανιστάν, καθοδηγούμενος από - ποιους άλλους; - τους Αμερικανούς. Αποστολή του, «να σκοτώνει, να συλλαμβάνει όσους μάχονται τη Συμμαχία (σ.σ.: τις δυνάμεις κατοχής), να καταστρέφει τα κρησφύγετά τους και παρεμποδίζει τις δραστηριότητές τους στην κοιλάδα Ζορμάτ, για να υποστηριχτεί η κεντρική κυβέρνηση», σύμφωνα με Αμερικανό στρατιωτικό.

ΧΟΝΙΑΡΑ.- Επικαλούμενος «φόβους ότι πρόκειται να απαχθεί από γκάνγκστερ», ο πρωθυπουργός των Νήσων του Σολομώντα Αλαν Κεμακέζα εγκατέλειψε την πρωτεύουσα, καθώς άρχιζαν να καταφθάνουν στο έδαφος της χώρας οι άνδρες της δύναμης επέμβασης 2.500 ανδρών υπό την ηγεσία της Αυστραλίας.

ΣΑΟ ΤΟΜΕ.- Σε «συμφωνία» για την επαναλειτουργία του Κοινοβουλίου, την κύρωση νόμου περί αμνηστίας και αποκατάσταση της «συνταγματικής τάξης», δήλωσαν ότι κατέληξαν χθες ο επικεφαλής του πραξικοπήματος στις νήσους Σάο Τόμε & Πριντσίπε ταγματάρχης Φερνάντο Περέιρα και ο υπΕξ της Γκαμπόν Ζαν Πινγκ. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν ήταν διαθέσιμες. Στη χώρα επέστρεψε χθες ο Πρόεδρος ντε Μενέδες.

ΤΖΑΦΝΑ.- Ειρηνικά κύλησε στη Σρι Λάνκα η χθεσινή μέρα, η 20ή επέτειος από τη σφαγή, που αποτέλεσε αφορμή έναρξης ενός από τους πιο μακρόχρονους εμφυλίους πολέμους της Ασίας, με τουλάχιστον 65.000 θύματα. Οι αντάρτες Ταμίλ αποκάλυψαν μνημείο στην Τζάφνα στη μνήμη 13 δολοφονηθέντων από στρατιώτες πολιτών στις 23η Ιούλη 1983.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ