Παρασκευή 25 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τα πάθη του μετρό

Φαίνεται πως τα «βάσανα» του μετρό της Αθήνας δεν έχουν τελειωμό. Είναι γνωστό ότι το κυρίως έργο, ελέω κυβερνητικής πολιτικής της σκανδαλώδους εύνοιας των μεγαλοεργολαβικών συμφερόντων, παραδόθηκε με καθυστέρηση έξι ετών και αφού σπαταλήθηκαν δεκάδες δισ. δρχ. σε «πανωπροίκια». Τώρα - όπως αποκάλυψε χτες ο «Ρ» - η κυβέρνηση μετατρέπει την «Αττικό Μετρό ΑΕ», την εταιρία που διαχειρίζεται το έργο και ανήκει εξ ολοκλήρου στο ελληνικό Δημόσιο, σε προβληματική επιχείρηση!

Σύμφωνα με τα αποκαλυπτικά αυτά στοιχεία, που βασίζονται στους επίσημους ισολογισμούς της εταιρίας, από τη μια η κυβέρνηση έχει βάλει στην «Αττικό Μετρό» ένα «φέσι» που ξεπερνά τα 50 δισ. δρχ., ποσά που παράνομα παρακρατούνται από τις κρατικές επιδοτήσεις των εισιτηρίων, όπως ρητά ορίζει ο νόμος. Από την άλλη, παρά τα όσα ορίζει ο ίδιος νόμος, η ΑΜΕΛ, η θυγατρική της «Αττικό Μετρό», που έχει αναλάβει τη λειτουργία του έργου, έχει αποδώσει στη μητρική της μόνο 28,7 εκατ. ευρώ. Ποσό εντελώς αστείο μπροστά στα συσσωρευμένα χρέη της Αττικό Μετρό (624,5 εκατ. ευρώ), αλλά και μπροστά στα τεράστια έσοδα που αποκομίζει η ΑΜΕΛ, εκμεταλλευόμενη βέβαια τα πάγια στοιχεία της μητρικής της!

Πρόκειται ουσιαστικά και τυπικά για μια ακόμη σκανδαλώδη κυβερνητική μεθόδευση, για την παράδοση του κερδοφόρου λειτουργικού μέρους του μετρό της Αθήνας - δηλαδή της ΑΜΕΛ - σε ιδιώτες μεγαλοεργολάβους, οι οποίοι είναι στα σκαριά να κατασκευάσουν τις νέες επεκτάσεις με τη ληστρική μέθοδο των «συμβάσεων παραχώρησης». Οταν, βέβαια, αυτό προχωρήσει, τα χρέη της προβληματικής «Αττικό Μετρό» θα κληθεί να πληρώσει ο κρατικός προϋπολογισμός, δηλαδή θα φορτωθούν και αυτά στις πλάτες του λαού, όπως και τα υπέρογκα «πανωπροίκια» των υπερβάσεων κατασκευής.

Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που βλέπουμε αυτό το σκηνικό στη χώρα μας. Το ίδιο έργο είδαμε και με τις δεκάδες «προβληματικές επιχειρήσεις» της πρώτης πενταετίας του ΠΑΣΟΚ. Ολες αυτές οι επιχειρήσεις, με την πολιτική της κυβέρνησης, δημιούργησαν πλούσιους επιχειρηματίες - οι οποίοι είτε «προβληματικοί», είτε όχι πάντα κερδίζουν - και χρέη που πλήρωσε ο ελληνικός λαός και εξακολουθεί πάντα να πληρώνει, αφού είτε έτσι, είτε αλλιώς πάντοτε χάνει. Τα ίδια γίνονται και με το ξεπούλημα του ΟΤΕ, της ΔΕΗ και των άλλων δημόσιων επιχειρήσεων, που δημιουργήθηκαν και γιγαντώθηκαν με τον ιδρώτα του λαού. Και να σκεφτεί κανείς ότι εκείνοι που χαρίζουν δεκάδες δισεκατομμύρια στο μεγάλο κεφάλαιο, είναι οι ίδιοι που επικαλούνται ότι...«το ταμείον είναι μείον», όταν πρόκειται να δοθούν αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις ή όταν πρέπει να αυξήσουν τις παροχές στην Υγεία, στην Παιδεία κλπ. Ολα αυτά όμως τα ξέρει πλέον καλά ο ελληνικός λαός, που πρέπει επιτέλους να το δείξει και στην πράξη - με πρώτη ευκαιρία τις προσεχείς εκλογές - και να δώσει μια γερή κλοτσιά σε όλους όσοι εκφράζουν αυτήν την πολιτική που τον εξουθενώνει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ