Κυριακή 3 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΥΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Περιοχές που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις

Ο «Ρ» επισκέφθηκε τους χώρους που το ΥΠΕΧΩΔΕ υπέδειξε ως κατάλληλους για τη χωροθέτηση Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στη Βορειοανατολική και Νοτιοανατολική Αττική

Στιγμιότυπο από διαμαρτυρία των κατοίκων ενάντια στην εγκατάσταση χωματερής

Eurokinissi

Στιγμιότυπο από διαμαρτυρία των κατοίκων ενάντια στην εγκατάσταση χωματερής
Λατομείο Κυριακού στο Κορωπί. Βραγόνι στην Κερατέα. Μαύρο Βουνό στο Γραμματικό. Τρύπες στο Πολυδένδρι. Περιοχές της Ανατολικής Αττικής, που επιλέχτηκαν από το ΥΠΕΧΩΔΕ για να κατασκευαστούν εκεί Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ). Με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς να ρωτηθούν οι κάτοικοι και με μελέτες που - όπως λένε φορείς της περιοχής - δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες.

Εδώ και αρκετό καιρό, οι κάτοικοι έχουν ξεσηκωθεί και δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να υλοποιήσει η κυβέρνηση τα σχέδιά της. Ο «Ρ» επισκέφτηκε αυτές τις περιοχές και μίλησε με κατοίκους και φορείς της Αυτοδιοίκησης. Και το συμπέρασμα της περιοδείας μας συμπυκνώνεται στα λόγια του Ιπποκράτη Κοκκινόπουλου, νομαρχιακού συμβούλου της ΝΑΣ Ανατολικής Αττικής. «Οι επιλεγμένες περιοχές - λέει στο «Ρ» - δεν πληρούν τους όρους για χωροθέτηση. Πρέπει να βρεθούν χώροι με βάση τεκμηριωμένες μελέτες επιστημονικοτεχνικά χωρίς περιορισμό των χώρων μόνο στην Αττική. Εμείς, καλούμε τους κατοίκους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Να μην πιστέψουν αυτούς που λένε πως θα διαχειριστούμε τα σκουπίδια της Ανατολικής Αττικής μόνοι μας, την ίδια στιγμή που προωθούν την καταστροφική μέθοδο της καύσης. Να μην πιστέψουν τους κυβερνητικούς και άλλους βουλευτές που δήθεν ενδιαφέρονται».

«Βραγόνι», Κερατέα

Η θέση Λατομεία Κυριακού στο Κορωπί
Η θέση Λατομεία Κυριακού στο Κορωπί
Η θέση «Βραγόνι» στην περιοχή Κερατέας θεωρείται ακατάλληλη για περιβαλλοντικούς, πολιτιστικούς, τουριστικούς και οικονομικούς λόγους, τόνισε στο «Ρ» ο δήμαρχος της πόλης Κ. Λεβαντής. «Η προτεινόμενη περιοχή - σημειώνει - εφάπτεται στην από το 1995 κηρυγμένη Ζώνη Α' Απόλυτης Προστασίας, λόγω αρχαιολογικού ενδιαφέροντος από το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ ανήκει στην ευρύτερη περιοχή της Λαυρεωτικής, που έχει χαρακτηριστεί τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ιστορικός χώρος».

Επιπλέον, «έχει εκδοθεί από το 1997 απόφαση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που απαγορεύει χωματερή στη θέση αυτή, όπως επίσης σύμφωνα με πρόσφατο ΠΔ ανήκει στη ζώνη Προστασίας Ορεινών Ογκων της Λαυρεωτικής. Στο υπέδαφος υπάρχουν χιλιόμετρα στοών εξόρυξης μεταλλευμάτων με κατάληξη τον Ευβοϊκό, ενώ υπάρχουν δεκάδες γεωτρήσεις και πηγάδια που υδρεύουν 2.000 κατοικίες».

Σε ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα της περιοχής τονίζεται επίσης πως η Κερατέα έχει συμβάλει στην ανάπτυξη της Αθήνας οικονομικά και περιβαλλοντικά, με τη δέσμευση των ιδιοκτησιών χωρίς αποζημίωση για το εργοστάσιο της ΔΕΗ και για την κατασκευή νέας Λεωφόρου Αθηνών - Λαμίας, αλλά και τη δέσμευση των ιδιοκτησιών, με αστείες αποζημιώσεις για τη διέλευση τεσσάρων γραμμών υψηλής τάσης της ΔΕΗ, όπως και για τη δέσμευση ιδιοκτησιών για τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου.

Η υποψήφια περιοχή για την κατασκευή ΧΥΤΑ στο Βαρνάβα
Η υποψήφια περιοχή για την κατασκευή ΧΥΤΑ στο Βαρνάβα
Η Κομματική Οργάνωση Κερατέας - Κουβαρά του ΚΚΕ σημειώνει πως, εκτός απ' την αντίθεσή της στη δημιουργία ΧΥΤΑ για τους παραπάνω λόγους, είναι αντίθετη και στη διαχείριση των απορριμμάτων της περιοχής από τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Λαυρεωτικής, των οκτώ δήμων και κοινοτήτων, αφού «είναι βέβαιο πως η εταιρία που θα συσταθεί θα περάσει με το χρόνο στους ιδιώτες, οι οποίοι για λόγους κερδοσκοπικούς, θα φέρνουν τα σκουπίδια και των άλλων Δήμων και των Αθηνών».

«Μαύρο Βουνό», Γραμματικό

Τους επιστημονικούς, τεχνικούς και κοινωνικούς λόγους που αποδεικνύουν την ακαταλληλότητα της περιοχής «Μαύρο Βουνό», Γραμματικού, συζητήσαμε με τους κοινοτάρχες της περιοχής, Βαρνάβα και Γραμματικού, Γ. Κόλλια και Θ. Παπαγεωργίου. Οι κοινοτάρχες σε κοινή τους ανακοίνωση, μάλιστα, έχουν επισημάνει αναλυτικά τους λόγους που δεν μπορεί να γίνει ΧΥΤΑ στην περιοχή των 720 στρεμμάτων που προτείνεται. Η περιοχή έχει κηρυχτεί, στη μεγαλύτερη έκτασή της, αναδασωτέα με την απόφαση του Νομάρχη Ανατολικής Αττικής το 1985 και μέχρι σήμερα δεν έχει αρθεί ο δασικός χαρακτήρας της. Σύμφωνα με έρευνες μάλιστα του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθήνας ισχύουν και τα παρακάτω:

Ο χώρος είναι τα όρια της λεκάνης απορροής της Λίμνης του Μαραθώνα και παράλληλα βρίσκεται σε λόφο απορροής στον Ευβοϊκό κόλπο, μία απ' τις λίγες καθαρές θάλασσες της Αττικής. Επίσης, στις παρυφές του λόφου «Μαύρο Βουνό» υπάρχει η πηγή Σουλνάρθι, η οποία υδροδοτεί την Παραλία Σέσι Γραμματικού και στην παραλία Βαρνάβα υπάρχει πηγή, η οποία, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, υδροδοτεί τον οικισμό της παραλίας Βαρνάβα.

Οι δύο κοινοτάρχες τονίζουν πως δεν υφίσταται οδική σύνδεση με κάποιον απ' τους υπάρχοντες οδικούς άξονες και συνεπώς θα πρέπει να διανοιχτεί δρόμος μέσα από βραχώδεις και δύσβατες περιοχές. Στην ίδια περιοχή και σε απόσταση 2 χιλιομέτρων βρίσκεται στρατιωτική μονάδα, η οποία διαθέτει ραντάρ και από την οποία υπάρχει οπτική επαφή του χώρου. Η μονάδα με έγγραφά της έχει δηλώσει ότι η ενδεχόμενη δημιουργία χωματερής θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία της.

«Τρύπες», Πολυδένδρι

Ακατάλληλη θεωρείται η χωροθέτηση και στη θέση «Τρύπες» (περίπου 700 στρέμματα), αφού κινδυνεύει το περιβάλλον, αλλά και ο υδροφόρος ορίζοντας, όπως μας είπε ο Κοινοτάρχης Πολυδενδρίου, Αθαν. Σαρκίρης.

«Η υπουργός έχει δικαίωμα να νομοθετήσει αλλά αν δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Εχουμε υποχρέωση να παραδώσουμε το περιβάλλον όπως ακριβώς το παραλάβαμε διότι το έχουμε δανειστεί απ' τα παιδιά μας», δήλωσε στο «Ρ».

Η θέση προς χωροθέτηση βρίσκεται σε μικρή απόσταση απ' τους οικισμούς ενώ είναι δίπλα από μόνιμες κατοικίες. Μάλιστα, τέσσερις κατοικίες βρίσκονται σε πολύ μικρότερη απόσταση από τα 300 μέτρα που επιτρέπει ο νόμος.

Επιπρόσθετα, βρίσκεται σε αναδασωτέα περιοχή που αναδασώθηκε το 1993 - 94 με δαπάνη του Δημοσίου 230 εκατ. δρχ., κοντά σε 17 κατασκηνώσεις, όπου φιλοξενούνται κάθε καλοκαίρι πάνω από 30.000 παιδιά, σε χώρο που περιβάλλεται από το Πεντελικό Κάλλος αλλά και είναι από τους μοναδικούς πνεύμονες πρασίνου στην Αθήνα που έχουν απομείνει.

Τέλος, κινδυνεύει ο υδροφόρος ορίζοντας αφού βρίσκεται εντός της λεκάνης απορροής της λίμνης Μαραθώνα και κοντά στις γεωτρήσεις της ΕΥΔΑΠ της Μαυροσουβάλας, από τις οποίες υδροδοτείται η ευρύτερη περιοχή στην Αθήνα.

«Λατομείο Κυριακού», Κορωπί

«Εμείς κάναμε το χρέος μας, φιλοξενήσαμε τη χωματερή των Αθηνών για 12 χρόνια απ' το 1967 έως το 1978. Το να δημιουργήσεις ΧΥΤΑ στην πόλη μας είναι σαν να έκλεινε η χωματερή των Ανω Λιοσίων σήμερα και μετά από 20 χρόνια να ξαναζητούσαν να δεχτούν σκουπίδια στην περιοχή τους». Αυτό τονίζει στο «Ρ» ο δήμαρχος Κορωπίου, Θ. Αθανασόπουλος, μιλώντας για τη θέση «Λατομείο Κυριακού» στο Κορωπί, έκτασης περίπου 500 στρεμμάτων.

Το Κορωπί είναι μια ήδη επιβαρυμένη περιοχή, αφού χαρακτηρίζεται ως βιομηχανική και φιλοξενεί επίσης τα Λατομεία, ενώ σε μικρή απόσταση βρίσκεται και το Αεροδρόμιο. «Χιλιάδες είναι τα φορτηγά και αεροπλάνα που περνούν απ' την πόλη, κάνοντας ήδη την κατάσταση αφόρητη», σημείωσε. Σημειώνεται επίσης πως ο υδροφόρος ορίζοντας θα μολυνθεί ανεπανόρθωτα με απρόβλεπτες συνέπειες.


Μάκης ΧΟΛΕΒΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο αυριανό συλλαλητήριο και στη συναυλία της Πέμπτης (2019-12-17 00:00:00.0)
Ξεκινά άμεσα η κατασκευή μιας νέας χωματερής - «βόμβας» στη Φυλή! (2019-08-28 00:00:00.0)
Στηρίζει την κινητοποίηση σωματείων και φορέων για τον ΧΥΤΑ Φυλής (2018-07-03 00:00:00.0)
Κινήσεις εντυπωσιοθηρίας για το πρόβλημα των σκουπιδιών (2008-07-09 00:00:00.0)
Οι θέσεις που προτείνονται για ΧΥΤΑ (2003-06-03 00:00:00.0)
Με ημερομηνία λήξης (1997-03-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ