Σάββατο 2 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΣΤΑΣΗ ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΡΙΣΗ
«Ακυρες γιατί είναι προϊόν βασανιστηρίων»

Την απόρριψή της πρότειναν οι εισαγγελείς, ενώ το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να αποφανθεί την ερχόμενη Δευτέρα

Ενσταση κατέθεσαν χτες οι συνήγοροι υπεράσπισης του Βασίλη Τζωρτζάτου με την οποία ζητούν από το δικαστήριο να μη χρησιμοποιήσει την προανακριτική απολογία του πελάτη τους, όπως και την απολογία του στην 4η Τακτική Ανακρίτρια, υποστηρίζοντας ότι είναι προϊόντα βασανιστηρίων. Επίσης, για τον ίδιο λόγο ζήτησαν να μην αξιολογηθούν οι ομολογίες του Βασίλη Τζωρτζάτου, ούτε να θεωρηθούν αποδεικτικό στοιχείο για το δικαστήριο. Η υπεράσπιση δε του Β. Τζωρτζάτου απαντώντας στο επιχείρημα γιατί να βασανίστηκε μόνο αυτός, υποστήριξε: «ο Τζωρτζάτος συνελήφθη σε μία ημερομηνία που τα αποδεικτικά στοιχεία τα οποία είχε η Αστυνομία για τη "17Ν" ήταν ακόμα πάρα πολύ λίγα. Ηταν ο τρίτος - τέταρτος που συνελήφθη και είχαν ανάγκη ομολογιών για να μπορέσουν να "δέσουν" τις κατηγορίες. Επίσης ομολόγησε ότι είχε συμμετοχή στη "17Ν" σε κάποιο σημείο της αστυνομικής προανάκρισης, όπως κι από εκείνο το σημείο αυτό θεωρήθηκε αρχή νομιμοποίησης κάθε είδους ανακριτικής μεθόδου εναντίον του για να μπορέσει να φορτωθεί και τις πράξεις τις οποίες ήθελαν. Τρίτον γιατί ο Τζωρτζάτος ήταν ένα πρόσωπο γνωστό το οποίο είχε διαφύγει της δυνατότητας αποδεικτικής εναντίον του δημιουργίας στοιχείων το 1993 κι ήταν φυσικό να συγκεντρώνει το μένος».

Από την πλευρά τους οι δύο εισαγγελείς της έδρας, Χρήστος Λάμπρου και Βασίλης Μαρκής, αντέτειναν το επιχείρημα γιατί δεν κατέφυγε σε ιδιώτη γιατρό προκειμένου να έχει ιατρική γνωμάτευση των ισχυρισμών του, ή γιατί δε φωτογραφήθηκε χτυπημένος ώστε να υπάρχει αδιάσειστο στοιχείο, για να φτάσουν στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή η ένσταση γιατί δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα! Ωστόσο έδειξαν να αγνοούν ότι ο κατηγορούμενος είχε ζητήσει διενέργεια ιατροδικαστικής εξέτασης, πράγμα που δεν έγινε αποδεκτό.

Από την πλευρά του ο Β. Μαρκής απέδωσε την αλλαγή στάσης του Β. Τζωρτζάτου στο γεγονός ότι ενώ είχε αποφασίσει να ομολογήσει, «όταν ξαναδημιουργήθηκε η οργάνωση μέσα στη φυλακή άλλαξε και η στάση του. Εφυγαν οι παλιοί του δικηγόροι και οι νέοι κάνουν αγώνα να στηρίξουν τους ισχυρισμούς του. Είναι μια νέα υπερασπιστική τακτική, η οποία δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα».

Προηγουμένως ο κατηγορούμενος απαντώντας σε ερωτήσεις του αναπληρωτή εισαγγελέα της έδρας Βασίλη Μαρκή, επανέλαβε ότι η απολογία του στην 4η τακτική ανακρίτρια Θεώνη Μπούρη, έγινε υπό το κράτος απειλών του ιδίου και της οικογένειάς του. Την ίδια απάντηση έδωσε και σε ερωτήσεις της έδρας, χαρακτηρίζοντας τις ομολογίες του κατασκευασμένες από την Αντιτρομοκρατική, τις οποίες αναγκάστηκε να υπογράψει μετά από άγρια κακοποίηση.

Ο Βασίλης Τζωρτζάτος απαντώντας σε ερωτήσεις της έδρας αρνήθηκε να πει εάν τα δύο μέλη της «17Ν», που όπως είπε γνωρίζει, είναι σήμερα κατηγορούμενοι, όπως αρνήθηκε να πει και το αν γνώριζε τα ψευδώνυμα ή τα πραγματικά τους ονόματα. Επανέλαβε ότι δεν είχε καμία συμμετοχή στις ενέργειες για τις οποίες κατηγορείται, λέγοντας πως σαν περιφερειακό μέλος ήταν απομονωμένος από τη δράση της Οργάνωσης.

Τέλος, σε σχετική ερώτηση εξέφρασε τη θλίψη του για το θάνατο του Θάνου Αξαρλιάν, όπως θλίβεται για όλα τα θύματα, για την απώλεια ανθρώπινης ζωής.

Το δικαστήριο διέκοψε νωρίτερα ώστε να αποφανθεί επί της ενστάσεως Τζωρτζάτου. Τη σχετική απόφαση θα την ανακοινώσει τη Δευτέρα, οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθεί η απολογία του κατηγορούμενου και να αρχίσει η απολογία του Πάτροκλου Τσελέντη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ