Τετάρτη 22 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
«Ωρα να ξεσηκωθούμε όλοι»!

Με δυναμικές συγκεντρώσεις σε Αθήνα και δεκάδες πόλεις, οι απόμαχοι της δουλιάς εξέφρασαν την απόφασή τους να υπερασπιστούν την κοινωνική ασφάλιση

«Κάτω τα χέρια από τα Ταμεία». Αυτό το σύνθημα ακούστηκε χτες από τη μια άκρη της χώρας στην άλλη, από τα στόματα χιλιάδων ασπρομάλληδων, στις μαζικές δυναμικές πανσυνταξιουχικές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν. Από την πλατεία Κάνιγγος, συνταξιούχοι της Αθήνας με περίσσευμα ψυχής και αποφασιστικότητας - παρά τη βροχή - πορεύτηκαν προς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και προειδοποίησαν: «Το ΙΚΑ, τα Ταμεία δικές μας εισφορές, δεν είναι για τζογάρισμα σε φούσκες μετοχές».

«Αυτούς που προσκυνάνε ΝΑΤΟ και ΟΝΕ, πρέπει να τους μαυρίσεις ελληνικέ λαέ», ακούστηκε από την ντουντούκα και επαναλήφθηκε βροντερά από τους διαδηλωτές. Νέο σύνθημα ακολούθησε: «Λαέ να τους μαυρίσεις για ένα ακόμη λόγο, τα λεφτά του ΙΚΑ τα παίζουνε στον τζόγο». Τα συνθήματα διαδέχονταν το ένα το άλλο και οι συνταξιούχοι έδωσαν μια υπόσχεση: «Το ΙΚΑ τα Ταμεία τα 'χτισε η γενιά μας, κληρονομιά θα μείνουν στα εγγόνια, στα παιδιά μας».

Φτάνοντας η πορεία στο Σύνταγμα, αντιπροσωπεία των συνταξιούχων επισκέφθηκε τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου. Ο υπουργός επέμεινε στο τζογάρισμα των αποθεματικών των Ταμείων στο Χρηματιστήριο, λέγοντας στους συνταξιούχους «μην ανησυχείτε». Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι μετά τις εκλογές θα έρθουν νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, χαρακτηρίζοντάς τα, απατηλά, «μέτρα βιωσιμότητας»...

Ο Δ. Μαυροδόγλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, απευθυνόμενος - μετά τη συνάντηση - στους διαδηλωτές, τόνισε: «Ο υπουργός προσπάθησε να ξεγλιστρήσει σαν το χέλι για να μην πει τι μας περιμένει στο ασφαλιστικό μετά τις εκλογές. Είπε, ωστόσο, ότι θα πρέπει να παρθούν μέτρα βιωσιμότητας, αλλά θα προχωρήσουν μέσα από διάλογο. Το γνωστό διάλογο, όπου συμμετείχαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και μέσω του οποίου πέρασαν όλα τα αντεργατικά μέτρα. Εναν τέτοιο διάλογο θέλουν. Του είπαμε, κ. υπουργέ, θα μας βρείτε στους δρόμους, γιατί δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραδώσουμε στη διάλυση την κοινωνική ασφάλιση».


Παίρνοντας το λόγο στη συνέχεια, ο Χ. Τριάντης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, υπογράμμισε πως «εισπράξαμε δηλώσεις καθησυχασμού, από αυτές που έχουμε χορτάσει και μας ανησυχούν περισσότερο. Ενα είναι γεγονός πως βαδίζουμε για οριστική κατεδάφιση του ασφαλιστικού. Τα είπαμε ανοιχτά στον υπουργό, αφού, ήδη, οι ασφαλιστικοί μας φορείς είναι καταχρεωμένοι. Θα συνεχίσουμε τους αγώνες όλη την άνοιξη και το καλοκαίρι. Θα απαντήσουμε και στις εκλογές, ρίχνοντας μαύρο στο δικομματισμό».

Οι συνδικαλιστές κάλεσαν τους συγκεντρωμένους να δώσουν δυναμικό «παρών» και στην αντιπολεμική συγκέντρωση αύριο Πέμπτη στο Σύνταγμα. Η απάντηση δόθηκε με το σύνθημα: «Κάντε την Ολμπράιτ σκιάχτρο για τα πουλιά και αφήστε τα Βαλκάνια να ζουν ειρηνικά».

Η συγκέντρωση

Εκδηλη ήταν η ανησυχία και η αγωνία για το μέλλον των Ταμείων, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με την παράδοση των αποθεματικών τους στον τζόγο του Χρηματιστηρίου, στα πρόσωπα και στα λόγια των συνταξιούχων, που συγκεντρώθηκαν χτες στην πλατεία Κάνιγγος, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Ομοσπονδιών ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - Δημοσίου.

Ο Δ. Μαυροδόγλου «άνοιξε» τη συγκέντρωση, τονίζοντας πως «το κύριο ζήτημα της κινητοποίησης είναι η αντίσταση στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ισοπεδώσει την κοινωνική ασφάλιση, για το οποίο έχει αναλάβει δεσμεύσεις απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Αναφέρθηκε στις κυβερνητικές αποφάσεις για τα αποθεματικά των Ταμείων, τονίζοντας πως «τα λεφτά μας τα στέλνουν στους διάφορους κομπιναδόρους του Χρηματιστηρίου και τα Ταμεία κινδυνεύουν να κατεβάσουν ρολά». Καταλήγοντας, υπογράμμισε πως «θα βρεθούμε αντιμέτωποι με αυτήν την πολιτική και στους δρόμους και στην κάλπη».

«Ηδη, βουλιάζουν τα Ταμεία και εφαρμόζουν την πλήρη ανταποδοτικότητα», τόνισε ο Χ. Τριάντης, σημειώνοντας πως «στον ΟΑΕΕ το κράτος χρωστά 74 δισ. δρχ., η επιχορήγηση έχει παγώσει τέσσερα χρόνια και τα διαθέσιμα αποθεματικά του μειώθηκαν σε λίγους μήνες δραματικά». Επισήμανε πως και «ο τομέας της δημόσιας υγείας οδηγείται σε κατάρρευση». Υπογράμμισε πως «τεράστιες ευθύνες έχουν οι ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις των εν ενεργεία συναδέλφων, που ενώ το ασφαλιστικό κατεδαφίζεται, δεν οργανώνουν αγώνες». Τέλος, τόνισε πως «είναι η ώρα να ξεσηκωθούμε όλοι».

Στη Θεσσαλία

Συνταξιούχοι από όλη τη Θεσσαλία συγκεντρώθηκαν χτες στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, καταγγέλλοντας την αντιλαϊκή, αντιασφαλιστική κυβερνητική πολιτική. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της Λάρισας, στην οποία παραβρέθηκε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ, Τ. Τσιόγκας. Στη συνέχεια, εκπρόσωποι των συνταξιουχικών οργανώσεων επέδωσαν το ψήφισμα της κινητοποίησης στο νομάρχη και στις τοπικές οργανώσεις των πολιτικών κομμάτων του νομού.

Ο Γιώργος Νταφούλης, γραμματέας της ΝΕ του ΚΚΕ, εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στα δίκαια αιτήματά τους και τόνισε πως ο αγώνας αυτός δεν αφορά μόνο τους συνταξιούχους, αλλά και τους νέους, τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των οποίων κινδυνεύουν στο μέλλον. Επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης του ΚΚΕ στις εκλογές, ώστε να δημιουργηθούν καλύτερες προϋποθέσεις για τη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου, που έχει ανάγκη ο τόπος.

Στη Μακεδονία

Μήνυμα αντίστασης έστειλαν και από τη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποίησαν μαχητική συγκέντρωση, συνταξιούχοι από την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία. Οι ομιλητές περιέγραψαν, με τα πλέον ζοφερά λόγια, την κατάσταση που βιώνουν οι συνταξιούχοι σχεδόν όλων των Ταμείων, εξαιτίας της συνεχιζόμενης λιτότητας και διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τις διαλυτικές εξελίξεις που εξυφαίνονται σε βάρος των Ταμείων. Μετά τη συγκέντρωση, οι συνταξιούχοι πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης, η οποία κατέληξε έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Από όλη την Ανατ. Μακεδονία και Θράκη, συνταξιούχοι - αψηφώντας τις δυσμενέστατες καιρικές συνθήκες - δώσανε μαχητικό «παρών» στην πανσυνταξιουχική συγκέντρωση στη Καβάλα, που οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή συνταξιουχικών σωματείων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ της περιοχής. Στο ομόφωνο ψήφισμά τους, καταγγέλλεται «η πολιτική που μας γυρίζει στον εργασιακό μεσαίωνα, με διάλυση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης και λεηλασία των Ταμείων».

- Μαχητική ήταν και η συγκέντρωση στο Αγρίνιο. Οι διαδηλωτές, στο ψήφισμά τους, εκφράζουν την απόφασή τους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις «μέχρι να δικαιωθούμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ