Τετάρτη 6 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
Κινητοποίηση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων στη Ρωσία

Εκατοντάδες σιδηροδρομικοί πήραν μέρος σε κινητοποίηση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων, που πραγματοποιήθηκε στο Λένινγκραντ (Αγ. Πετρούπολη) το Σάββατο 2 Αυγούστου. Οπως μετέδωσε ο ραδιοσταθμός «Ηχώ της Μόσχας», οι συγκεντρωμένοι σημείωσαν στο ψήφισμά τους ότι «πραγματικός στόχος της ιδιωτικοποίησης είναι η αύξηση των υπερκερδών και όχι η εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών». Οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους, που διαδήλωσαν στο Λένινγκραντ, πιστεύουν ότι η προωθούμενη ιδιωτικοποίηση θα οδηγήσει στην εντατικοποίηση της εργασίας, στη μείωση των μισθών και στην αύξηση των εισιτηρίων. Με την κινητοποίησή τους απαίτησαν τη διατήρηση και διεύρυνση των κοινωνικών τους δικαιωμάτων, την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων για τους σιδηροδρόμους και την εγκατάλειψη των κυβερνητικών σχεδίων ιδιωτικοποίησής τους.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του κλαδικού συνδικάτου των σιδηροδρομικών της Ρωσίας, Ανατόλι Βασίλιεφ, πήρε αποστάσεις από την παραπάνω κινητοποίηση και προσπάθησε να «θολώσει τα νερά» και να καθησυχάσει τους εργαζόμενους, λέγοντας πως λόγος δε γίνεται για ιδιωτικοποίηση, αλλά για «μετοχοποίηση» της εθνικής σιδηροδρομικής εταιρίας, όπου το 100% θα παραμείνει στα χέρια του Δημοσίου. Ο ίδιος εμφανίστηκε «καθησυχαστικός» και για το μέλλον των δικαιωμάτων των Ρώσων σιδηροδρομικών.

Παρά τις παραπάνω διαβεβαιώσεις διάφορα ρωσικά ΜΜΕ δημοσιεύουν την είδηση συγκρότησης πριν από ένα μήνα της πρώτης ιδιωτικής ρωσικής σιδηροδρομικής εταιρίας, η οποία προσανατολίζεται στο αμέσως επόμενο διάστημα να θέσει σε λειτουργία τέσσερα καθημερινά δρομολόγια της γραμμής Μόσχα - Λένινγκραντ. Η εταιρία δηλώνει τώρα πως έχει στη διάθεσή της 50 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά τρένων, τη στιγμή που ένα επιβατικό βαγόνι στοιχίζει σήμερα στη Ρωσία από 220 έως 600 χιλιάδες δολάρια. Οπως μεταδίδει το REGNUM ο εκπρόσωπος της συγκεκριμένης ιδιωτικής εταιρίας χαρακτήρισε ως «το πρώτο στάδιο της ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων» την υλοποίηση των παραπάνω σχεδίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ