Τετάρτη 6 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΩΗΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ
Μονόδρομος οι κινητοποιήσεις

Δεκάδες μεμονωμένες κινητοποιήσεις κι άλλες εκδηλώσεις απόγνωσης των εργαζομένων ξεσπούν σε πολλές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, εξαιτίας των προβλημάτων που προκαλεί στους εργαζόμενους η παλινόρθωση του καπιταλισμού. Ενα από τα ποιο σοβαρά, η μη καταβολή των δεδουλευμένων μισθών.

Ετσι στην περιοχή Κουλικόφσκι της Ουκρανίας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων «Τοβάρις», πέθανε ο γιατρός Βλαντισλάβ Τσουπρίκ, που πριν 2 μήνες αυτοπυρπολήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πολύμηνες καθυστερήσεις στους μισθούς των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού της κλινικής τους. Επί δύο μήνες οι συνάδελφοί του προσπαθούσαν, χωρίς τελικά αποτέλεσμα, να του σώσουν τη ζωή.

Αντίθετα, όπως μεταδίδει το «REGNUM-NEWSpb», οι εργάτες της περιοχής του Λιασκέλ της Ρωσίας έκλεισαν στις 23 Ιούλη τον αυτοκινητόδρομο της περιοχής τους διαμαρτυρόμενοι επίσης για την καθυστέρηση στην καταβολή των μισθών από τον Απρίλη! Οι εργαζόμενοι είναι εξοργισμένοι και δηλώνουν ανυποχώρητοι αν δεν τους καταβληθούν οι μισθοί τους.

Η αποσπασματικότητα των κινητοποιήσεων είναι απόρροια όχι μόνο της συναινετικής πολιτικής της ηγεσίας των συνδικάτων, αλλά και του περιορισμού των δικαιωμάτων τους, με βάση τη νέα «δημοκρατική» νομοθεσία, που απαγορεύει την προκήρυξη απεργιών από τις κλαδικές ομοσπονδίες και τις Πανρωσικές Συνομοσπονδίες των συνδικάτων. Το εργατικό κίνημα βρίσκει σιγά-σιγά νέες μορφές συντονισμού. Ετσι η Ομοσπονδία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας κάλεσε τα πρωτοβάθμια συνδικάτα σε απεργιακές κινητοποιήσεις στις αρχές Αυγούστου με αίτημα την ικανοποιητική αύξηση των μισθών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ