Τετάρτη 6 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Απόρριψη των απαράδεκτων όρων και της «βοήθειας» της ΕΕ

Ο Φ. Κάστρο σε ομιλία του στην επέτειο για την επίθεση στη Μονκάδα

Associated Press

Ο Φ. Κάστρο σε ομιλία του στην επέτειο για την επίθεση στη Μονκάδα
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΒΑΝΑ.--

Πενήντα χρόνια μετά την επίθεση κατά των στρατώνων της Μονκάδα από την επαναστατική μονάδα που ηγήθηκε ο ίδιος ο Φιντέλ Κάστρο, πολλοί θα ήθελαν να γράψουν τον επικήδειο τόσο του ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης όσο και του σοσιαλισμού στην Κούβα. Επί ματαίω όμως...

Πενήντα χρόνια μετά ο Φιντέλ Κάστρο στάθηκε στο ίδιο σημείο ακριβώς που νέος εξαπέλυσε την επίθεση κατά των ταγμάτων του Φουλχένσιο Μπατίστα και όχι μόνο επιβεβαίωσε ότι το όραμα της επανάστασης είναι ζωντανό, συνεχές και κραταιό, αλλά επέκρινε δριμύτατα και την Ευρωπαϊκή Ενωση, που ανήλθε προσφάτως στο άρμα των αντεπαναστατικών ενεργειών που ηγούνται οι ΗΠΑ. Μάλιστα, χαρακτηρίζοντας την ΕΕ «Δούρειο Ιππο των Ηνωμένων Πολιτειών» ο Φιντέλ Κάστρο είχε δηλώσει σαφέστατα ότι η χώρα του αρνείται «με ένα θεμελιώδες αίσθημα αξιοπρέπειας» την... ειρηνευτική βοήθεια της ΕΕ, καταδικάζοντας απερίφραστα την πολιτική των χωρών - μελών της ΕΕ έναντι της Κούβας. «Βοήθεια» που θέλησαν να προσφέρουν, με αφορμή τη σύλληψη και τελικά καταδίκη των 75 πρακτόρων, που κύριο στόχο είχαν -με την απόλυτη καθοδήγηση και αρωγή των ΗΠΑ και της μαφίας του Μαϊάμι- την ανατροπή του σοσιαλισμού στην Κούβα.

Λίγες ημέρες αργότερα, η κυβέρνηση της Κούβας ανακοίνωσε και επισήμως με επιστολή της προς την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις πρεσβείες των 15 κρατών - μελών της ΕΕ, την απόρριψή της και για την ευρωπαϊκή «ανθρωπιστική βοήθεια», όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, AFP.

Σύμφωνα πάντα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η επιστολή της κουβανικής κυβέρνησης αναφέρει συγκεκριμένα: «Οπως το ανακοίνωσε ο αρχηγός του κουβανικού Κράτους, Φιντέλ Κάστρο, η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κούβας αποφάσισε να αρνηθεί την επίσημη βοήθεια για την ανάπτυξη που η Επιτροπή προορίζει για τη χώρα μας», συνεπώς η κουβανική κυβέρνηση αρνείται κάθε διμερή βοήθεια από τις χώρες - μέλη της ΕΕ.

Και η επιστολή ξεκαθαρίζει ότι αυτή η «κυρίαρχη απόφαση των κουβανικών Αρχών αποτελεί την απάντηση στους απαράδεκτους όρους που έχουν τεθεί εκ μέρους των Δεκαπέντε για τη χορήγηση της βοήθειας προς την Αβάνα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ