Πέμπτη 7 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση στις 8 το βράδυ, στο άγαλμα Βενιζέλου

H Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) καλεί το λαό και τη νεολαία της πόλης να πάρουν μαζικά μέρος στην εκδήλωση για την επέτειο του πυρηνικού ολοκαυτώματος της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Πέμπτη 7 του Αυγούστου, στις 8 μ.μ., στο άγαλμα Βενιζέλου.

Με το σύνθημα «Εμπρός, με τους λαούς στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας των ιμπεριαλιστών», η ΕΔΥΕΘ καλεί τους δημοκρατικούς πολίτες της Θεσσαλονίκης: Να τιμήσουν τα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος. Να καταδικάσουν τα φοβερά εγκλήματα των ιμπεριαλιστών κατά της ανθρωπότητας. Να απαιτήσουν τη ριζική κατάργηση των πυρηνικών όπλων, το σταμάτημα του προγράμματος του «Πολέμου των Αστρων» των ΗΠΑ. Να απαιτήσουν έξω οι εισβολείς (ΗΠΑ, Αγγλία και οι σύμμαχοί τους) από το Ιράκ.

«Στις 6 και 9 του Αυγούστου», τονίζει το κάλεσμα της ΕΔΥΕΘ, «συμπληρώνονται 58 χρόνια από τη μαύρη επέτειο της ρίψης ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι από τους Αμερικανούς. Πρόκειται για ενέργειες που η Ιστορία έχει πια ξεκάθαρα αποδείξει ότι είχαν χαρακτήρα απειλής ενάντια στην ανθρωπότητα που έβγαινε από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έχοντας συντρίψει το φασισμό και με τους λαούς αφέντες στο σπίτι τους σε μια σειρά από χώρες.

Οι αντιπολεμικοί αγώνες που αναπτύχθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα σε όλο τον κόσμο, υπογραμμίζει το κάλεσμα της ΕΔΥΕΘ, δείχνουν ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι, εργαζόμενοι και νεολαία, συνειδητοποιούν την ανάγκη της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για μια ζωή χωρίς πολέμους, "προληπτικές" επεμβάσεις και κατοχές "ειρήνευσης". Η συνέχεια και η κλιμάκωση της αντιπολεμικής, αντιιμπεριαλιστικής πάλης είναι μονόδρομος για τους λαούς».

Συμμετέχει το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Στη σημερινή τιμητική εκδήλωση για την επέτειο του πυρηνικού ολοκαυτώματος στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι, που πραγματοποιεί η ΕΔΥΕΘ, στις 8 το βράδυ στο άγαλμα του Βενιζέλου, συμμετέχει, με απόφαση της διοίκησης, και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Σε χτεσινή ανακοίνωσή του το ΕΚΘ τονίζει: «Η επέτειος αυτή συμπίπτει με τη γενικότερη ιμπεριαλιστική επιθετικότητα σε βάρος ολόκληρων λαών όπως στο Ιράκ και στην Παλαιστίνη. Στο όνομα της πολεμικής εκστρατείας του Μπους και των Ευρωπαίων συμμάχων του ενάντια στην τρομοκρατία, χώρες ολόκληρες, λαοί και απελευθερωτικά κινήματα μπαίνουν στο στόχαστρο. Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες - τονίζει η ανακοίνωση του ΕΚΘ - συρρικνώνονται με τους τρομονόμους και τις άλλες δραστηριότητες των κυβερνήσεων που περικόπτουν κατακτήσεις των λαών στο όνομα της πάταξης της τρομοκρατίας».

Οι πολεμικοί τυχοδιωκτισμοί των ιμπεριαλιστών, υπογραμμίζει το ΕΚΘ, φέρνουν την ανθρωπότητα πάλι στο χείλος της καταστροφής. «Μόνη ελπίδα είναι ο αγώνας των λαών, ο αγώνας όλων των εργαζομένων. Μόνον έτσι τιμούμε τα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος», καταλήγει η ανακοίνωση της διοίκησης του ΕΚΘ.

Στη Λέσβο

Με την ευκαιρία της 58ης επετείου του πυρηνικού ολοκαυτώματος της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι από τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου οργανώνει εκδήλωση το Σάββατο 9 του Αυγούστου και ώρα 8 το βράδυ στο Μόλυβο (πλατεία Λευκονίκου). Θα μιλήσει εκπρόσωπος της ΕΕΔΥΕ και θα προβληθεί ταινία. Στην εκδήλωση θα υπάρξει έκθεση φωτογραφίας με σπάνια ντοκουμέντα από τους βομβαρδισμούς των δύο ιαπωνικών πόλεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ