Πέμπτη 7 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΧΑΙΡΑΣ
Τα δεσμά μας είναι πολλαπλά, αλλά θα τα σπάσουμε με πολλούς αγώνες

Η ομιλία του προέδρου της ΕΕΔΥΕ στη χθεσινή εκδήλωση στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, στην επέτειο των 58 χρόνων μετά τον ατομικό βομβαρδισμό της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι

Συμπληρώνονται σήμερα πενήντα οχτώ χρόνια από την αποφράδα εκείνη ημέρα της 6ης Αυγούστου 1945, που οι Αμερικανοί διέπραξαν το φοβερότερο έγκλημα του 20ού αιώνα: Ο ατομικός βομβαρδισμός της Χιροσίμα. 160.000 άμαχοι κάτοικοι της ιαπωνικής αυτής πόλης εξοντώθηκαν μέσα σε ένα λεπτό. Μια εκτυφλωτική έκρηξη, μια τεράστια φλόγα που τύλιξε ολόκληρη την πόλη και το ύψος της σχημάτιζε ένα πύρινο ψηλό βουνό, ένα μαυροκόκκινο σύννεφο που σκέπασε τα ερείπια, τα πτώματα, το ποτάμι και τους γύρω λόφους, ήταν κάτι που πρώτη φορά συνέβαινε πάνω στον πλανήτη μας και προκάλεσε δικαιολογημένα τρόμο από τη μια ως την άλλη άκρη της Γης.

Πολλά και φοβερά εγκλήματα είχαν γίνει κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Βομβαρδισμοί που κατεδάφισαν ολόκληρες πόλεις, στρατόπεδα στα οποία εξοντώθηκαν εκατομμύρια ανθρώπων με την ασιτία, τα βασανιστήρια, τους κλιβάνους, αλλά μέχρι το 1945 δεν είχε εφευρεθεί το όπλο που μέσα σε ένα λεπτό θα μπορούσε να εξαφανίσει ολόκληρη μια μεγάλη πόλη και να εξοντώσει ολόκληρο τον πληθυσμό της. Μια βόμβα που το βάρος της ήταν 180.000 κιλά γεμάτη από ουράνιο «U-235», που καταστρέφει οτιδήποτε υπάρχει σε μια ακτίνα πολλών χιλιομέτρων και τα ραδιενεργά αέρια που εξαπολύει μολύνουν μια πολύ μεγαλύτερη περιοχή. Φανταστείτε να είχαν ρίξει την πρώτη ατομική βόμβα στο Τόκιο, που είχε τότε πληθυσμό 10 εκατομμυρίων.


Μετά τη φονικότατη δοκιμή της βόμβας ουρανίου «U-235» που έγινε στη Χιροσίμα, η τότε αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να δοκιμάσει ύστερα από λίγες ημέρες και μια άλλη βόμβα. Τη βόμβα πλουτωνίου «U-239». Με τη βόμβα αυτή θα χτυπούσαν την Kokura, όπου υπήρχαν μεγάλα πολεμικά εργοστάσια των Ιαπώνων. Ο ουρανός όμως της Δυτικής Ιαπωνίας ήταν βαριά συννεφιασμένος και η Kokura ήταν αόρατη. Ετσι το βομβαρδιστικό «Β-29», που κουβαλούσε τη δεύτερη βόμβα, βάρους 45 κιλών, κατευθύνθηκε προς το Ναγκασάκι. Μέσα σε ένα λεπτό και η πόλη αυτή εξαφανίστηκε και ολόκληρος ο πληθυσμός της - 80.000 άνθρωποι εξοντώθηκαν. Και στις δυο πόλεις άνθρωποι που πρόλαβαν να πέσουν μέσα στο ποτάμι ή που βρίσκονταν στα προάστια ή ακόμα μακρύτερα, προσβλήθηκαν από τη ραδιενέργεια, υπέστησαν βαριά εγκαύματα και αναπηρίες και έζησαν κατάκοιτοι σε διάφορα νοσοκομεία μερικά χρόνια. Ηταν οι δυστυχισμένοι χιμπαγκούσι, που προτιμούσαν να είχαν πεθάνει μαζί με τους άλλους, παρά να βασανίζονται σε ολόκληρο το υπόλοιπο της ζωής τους.

Οι πραγματικοί σκοποί
των Αμερικανών

Στις 17 Αυγούστου 1945 η Ιαπωνία συνθηκολόγησε. Η Ιταλία είχε συνθηκολογήσει από το Σεπτέμβρη του 1943, η Γερμανία στις 7 Μάη του 1945, επομένως ο άξονας Βερολίνου - Ρώμης - Τόκιο δεν υπήρχε πια, τα αμερικανικά στρατεύματα είχαν καταλάβει την Οκινάουα και είχαν κάνει αποβάσεις και σε άλλα νότια ιαπωνικά νησιά, επομένως η συνθηκολόγηση και της Ιαπωνίας ήταν ζήτημα ημερών.


Τότε γιατί οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν αυτές τις δυο πυρηνικές βόμβες και προκάλεσαν το θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων; Για να επιταχυνθεί η συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας και να αποφευχθεί η απώλεια Αμερικανών στρατιωτών... ήταν η δικαιολογία που επρόβαλαν, την οποία όμως δεν επίστεψε κανένας.

Οι πραγματικοί σκοποί των Αμερικανών ήταν δύο: Πρώτον, να δοκιμάσουν την αποτελεσματικότητα των δυο αυτών όπλων, για τα οποία είχαν απασχολήσει επί πολλά χρόνια εκατοντάδες επιστήμονες και δαπάνησαν τεράστια ποσά. Και δεύτερον για να τρομοκρατήσουν τη Σοβιετική Ενωση, ώστε στη διάσκεψη ειρήνης που θα επακολουθούσε μετά τη συνθηκολόγηση και της Ιαπωνίας να υποχωρήσει στις αξιώσεις των Δυτικών συμμάχων, δηλαδή των Αγγλοαμερικανών.

Δυστυχώς όμως δεν περιορίστηκαν στην παραγωγή των φοβερών αυτών όπλων, ούτε στην επίτευξη ευνοϊκών όρων στη Συμμαχική Διάσκεψη Ειρήνης. Υστερα από ένα μόλις χρόνο άρχισαν τον «ψυχρό πόλεμο» κατά της Σοβιετικής Ενωσης με σκοπό τη διάλυσή της και για το λόγο αυτό συνέχισαν όχι μόνο την παραγωγή ατομικών βομβών ουρανίου και πλουτωνίου, αλλά και τις έρευνες για την ανακάλυψη ακόμα ισχυρότερων όπλων, όπως π.χ. της υδρογονικής βόμβας, της βόμβας νετρονίου, των διηπειρωτικών πυραύλων και κατέληξαν στο σχεδιασμό του «Πολέμου των Αστρων», δηλαδή της στρατιωτικοποίησης του Διαστήματος.

Μόνιμος στόχος τους η Σοβιετική Ενωση και η διαρκής αναζήτηση της κατάλληλης στιγμής για την επίθεση. Η αποκάλυψη όμως της κατοχής ατομικής βόμβας από τους Σοβιετικούς το 1948 και η περαιτέρω ισχυροποίηση του σοβιετικού πυρηνικού οπλοστασίου ματαίωσε τα σχέδιά τους αυτά, αλλά δεν εμπόδισε τον ανταγωνισμό των εξοπλισμών, που είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή δεκάδων χιλιάδων πυραύλων, αλλά είχε και συνέπειες στη σοβιετική οικονομία, τις οποίες εκμεταλλεύτηκαν οι παράγοντες της Αντεπανάστασης με τα γνωστά αποτελέσματα, όχι μόνο στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στη Νέα Ιμπεριαλιστική
Τάξη Πραγμάτων

Από το 1991 οι ΗΠΑ είναι η μόνη υπερδύναμη και προσπαθούν με όλα τα μέσα να επιβάλλουν την απόλυτη κυριαρχία τους, σε όλο τον κόσμο. Κάθε χώρα που αντιστέκεται στη «Νέα Ιμπεριαλιστική Τάξη Πραγμάτων» χαρακτηρίζεται «εχθρός», κατηγορείται ότι παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα ή ότι ασκεί ή υποθάλπει την τρομοκρατία και διατρέχει τον κίνδυνο πολεμικής επιδρομής. Δυο φορές η Γιουγκοσλαβία με το πρόσχημα (της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων) και ύστερα το Αφγανιστάν και το Ιράν με πρόσχημα την κατοχή όπλων μαζικής καταστροφής ή την υπόθαλψη της τρομοκρατίας έγιναν θύματα της αμερικανικής επιθετικότητας. Οι χώρες αυτές ισοπεδώθηκαν με φοβερούς βομβαρδισμούς. Η γη τους, τα νερά, η ατμόσφαιρα μολύνθηκε από ραδιενέργεια και επί πολλές δεκάδες χρόνια θα πληρώνουν τις συνέπειες των καταστρεπτικών αυτών πολέμων.

Δυστυχώς, ο ΟΗΕ έδωσε τη συγκατάθεσή του για τους τρεις πρώτους πολέμους και επειδή δίστασε να κάνει το ίδιο για τη δεύτερη επίθεση κατά του Ιράκ, παραμερίστηκε κι αγνοήθηκε και υποβαθμίστηκε, ώστε να είναι προβληματική η περαιτέρω ύπαρξή του. Ηδη μετά το οικονομικό σαμποτάζ που του είχαν κηρύξει πριν από πολλά χρόνια οι ΗΠΑ, αναγκάζεται να κλείσει δέκα και πλέον γραφεία του σε χώρες της Ευρώπης (ανάμεσά τους και η Ελλάδα) και δυστυχώς δεν υπάρχει καμιά ελπίδα ανάκαμψής του όσο οι ΗΠΑ θα παραμείνουν μοναδική υπερδύναμη. Αλλά και η ΕΕ στις περισσότερες περιπτώσεις συνέπραξε στους αδικαιολόγητους αυτούς πολέμους και στον τελευταίο έδωσε έστω και εκ των υστέρων τη συγκατάθεσή της. Ετσι οι ΗΠΑ παραβιάζουν χωρίς κανένα ενδοιασμό όλους τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Μόνος κανόνας τους είναι το δίκαιο του ισχυρότερου και το συμφέρον των ΗΠΑ, δηλαδή των πολυεθνικών εταιριών που κατά το 90% έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με εκθέσεις του ΟΗΕ, 350 οικογένειες κατέχουν ίσο πλούτο με εκείνον που αναλογεί στο 40% των κατοίκων της Γης. Πέντε πολυεθνικές διακινούν το 70% του εμπορίου δημητριακών. Εξι πολυεθνικές εταιρίες ελέγχουν το 82% των πόρων. Οι εταιρίες πετρελαίων και οι μεγάλες βιομηχανίες των ΗΠΑ κρατούν στα χέρια τους τεράστιους πόρους, ασκούν μεγάλη επιρροή στο επίπεδο της κυβερνητικής πολιτικής, κατέχουν απέραντο δίκτυο πληροφόρησης και τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης της τεχνολογίας, προς το συμφέρον τους βέβαια και όχι προς το συμφέρον των λαών. Από άλλες επίσημες στατιστικές προκύπτει ότι οι ΗΠΑ έχουν το 6% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά το 50% του παγκόσμιου πλούτου. Δεν τους φτάνει όμως, θέλουν να το αυξήσουν με όλους τους τρόπους, ακόμα και με πολέμους.

Οι βόμβες
απεμπλουτισμένου ουρανίου

Ενα πρόσθετο έγκλημα που διαπράχτηκε από τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των πέντε τελευταίων πολέμων είναι η χρησιμοποίηση βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου. Είναι φανερό ότι με τη φοβερή υπεροπλία τους μπορούν να συντρίψουν οποιαδήποτε μικρή χώρα μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Γιατί λοιπόν χρησιμοποιούν βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου; Οχι βέβαια για να διατρυπούν τα τανκς ή τα υπόγεια κρησφύγετα του εχθρού, όπως ισχυρίζονται, αλλά για να καταναλώσουν τα τεράστια αποθέματα απεμπλουτισμένου ουρανίου που έχουν συσσωρευτεί στη χώρα τους. Ενα μέρος το μετέφεραν σε χώρες της Αφρικής, πληρώνοντας κάποια αποζημίωση στις διεφθαρμένες κυβερνήσεις τους. Το υπόλοιπο χρησιμοποιούν για την παραγωγή βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου, οι οποίες όμως πρέπει να καταναλωθούν. Και όχι μόνο στους πολέμους που έχουν ήδη πραγματοποιήσει και σε εκείνους που σχεδιάζουν κατά του Ιράν, της Συρίας, της Λιβύης, της Βόρειας Κορέας και της Κούβας...

Αλλος τρόπος είναι οι πωλήσεις τέτοιων βομβών σε όλες τις χώρες του NATO και όχι μόνον. Με τις βόμβες αυτές οι χώρες αυτές υποχρεώνονται να κάνουν γυμνάσια, ώστε να αυξάνεται η κατανάλωσή τους. Τέτοιες βόμβες χρησιμοποιεί στα γυμνάσιά του ο ελληνικός στόλος αλλά και ο τουρκικός και ο ισραηλινός και όλοι οι στόλοι που συμμετέχουν σε ναυτικά γυμνάσια του NATO στη Μεσόγειο. Συνεπώς το Αιγαίο, αλλά και το Ιόνιο, το Ικάριο και το Κρητικό πέλαγος. Ολη η Μεσόγειος είναι γεμάτη από χρησιμοποιημένες βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου που μολύνουν τα νερά της θάλασσας και εξοντώνουν μεγάλο μέρος του ζωικού και φυτικού θαλάσσιου πλούτου. Οι βόμβες που χρησιμοποιήθηκαν στη Γιουγκοσλαβία έχουν μολύνει όχι μόνο το φυσικό περιβάλλον της πολύπαθης αυτής χώρας, αλλά και το περιβάλλον ολόκληρης της Βαλκανικής. Τα νερά του Δούναβη και των άλλων ποταμών, αλλά και τα υπόγεια υδροφόρα στρώματα.

Στρατιώτες που συμμετείχαν στις κατοχικές δυνάμεις προσβλήθηκαν και πέθαναν από καρκίνο. Μεγάλες απώλειες υπέστη από τις καρκινοπάθειες ο ανθρώπινος πληθυσμός της Γιουγκοσλαβίας. Ηδη εμφανίστηκαν τα πρώτα συμπτώματα καρκινοπαθειών και κατά τους ειδικούς επιστήμονες θα εκδηλώνονται επί 30-40 χρόνια. Τα ίδια και χειρότερα έγιναν στο Ιράκ.

Για ποια αιτήματα
αγωνιζόμαστε

Η σημερινή μας επομένως εκδήλωση, όπως και οι όμοιες εκδηλώσεις των προηγούμενων ετών δεν είναι μια επετειακή εκδήλωση διαμαρτυρίας για τις βόμβες που έριξαν οι Αμερικανοί στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Είναι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για όλα τα εγκλήματα που διέπραξαν από το 1945 μέχρι σήμερα, όχι μόνο κατά της Ιαπωνίας, του Βιετνάμ, του Ιράκ, της Γιουγκοσλαβίας και του Αφγανιστάν, αλλά και κατά πολλών άλλων χωρών (Νικαράγουα, Χιλή, Παναμάς, Γρανάδα κλπ.) και γενικά κατά της ανθρωπότητας.

Είναι μια συνέχεια των τεράστιων διαδηλώσεων που έγιναν σε όλες τις πόλεις της Ευρώπης, της Αμερικής και των άλλων Ηπείρων κατά την τελευταία δεκαετία. Είναι μια συνέχεια των διαδηλώσεων του Σιατλ, της Πράγας, της Γένοβας, της Θεσσαλονίκης κατά της «Νέας Ιμπεριαλιστικής Τάξης» κατά της παγκοσμιοποίησης της φτώχειας, της ανεργίας και της λεηλασίας του πλούτου όλων των χωρών από την Υπερδύναμη και τις πολυεθνικές εταιρίες.

Είναι η άμυνά μας κατά των εγκλημάτων που διαπράττονται από την υπερδύναμη όχι μόνο με το τεράστιο οπλοστάσιό της, αλλά και με τις στρατιωτικές συμμαχίες με τις οποίες έχει περικυκλώσει ολόκληρο τον πλανήτη. Με το NATO, την αμερικανοϊαπωνική και την αμερικανοϊσραηλινή συμμαχία και με τα βοηθητικά πολιτικά σχήματα, όπως η ΕΕ, η ΝΑFΤΑ και η Συμμαχία των αμερικανικών κρατών και τους δήθεν διεθνείς οργανισμούς, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, ο Οργανισμός του Παγκόσμιου Εμπορίου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Τα δεσμά μας είναι πολλαπλά. Και θα χρειαστούν πολλοί αγώνες για να τα σπάσουμε. Τελικά όμως θα τα σπάσουμε!

Αγωνιζόμαστε:

-- Για την απαγόρευση και την καταστροφή των πυρηνικών όπλων και όλων των όπλων μαζικής καταστροφής.

-- Για τη διάλυση του NATO και όλων των στρατιωτικών συμμαχιών.

-- Για την ανόρθωση και εκδημοκρατισμό του ΟΗΕ και το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου απ' όλους.

-- Για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απ' όλες τις κυβερνήσεις.

-- Για την ειρηνική συνύπαρξη όλων των χωρών. Για την ανεξαρτησία, τη δημοκρατία και το δικαίωμα να εκλέγουν οι λαοί ελεύθερα το πολιτικό και κοινωνικό τους μέλλον.

  • ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΙ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΤΟΧΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΚ.
  • ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΑ ΙΣΡΑΗΛΙΝΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΤΟΧΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ.
  • ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΤΟΧΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΚΥΠΡΟ KAI ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΥΠΡΟ ΕΝΙΑΙΑ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ - ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗ.
  • ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ.
  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ «ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ» ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ.
  • ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ