Πέμπτη 7 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντίπαλο δέος στον ιμπεριαλισμό είναι η πάλη των λαών

Επιβλητική η χτεσινή εκδήλωση της ΕΕΔΥΕ στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης για την 58η επέτειο του πυρηνικού ολοκαυτώματος της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι

Η γενιά του τότε και η γενιά του τώρα έσμιξαν χτες στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, σε μια σεμνή τελετή για τα 58 χρόνια από τότε που οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές σκόρπισαν τον όλεθρο και τη φρίκη στις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι, κάνοντας ουσιαστικά μια κυνική «επίδειξη δύναμης», επιβάλλοντας στην ανθρωπότητα ένα νέο, «ψυχρό» αυτή τη φορά, πόλεμο. Κάθε χρόνο, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη διοργανώνει αυτήν την εκδήλωση όχι απλά ως μια επετειακή απόδοση τιμής, μια συνάντηση για να τιμηθούν οι νεκροί και όλα τα χιλιάδες θύματα από τη ρίψη της ατομικής βόμβας.

Είναι μια αγωνιστική συνάντηση - τη στιγμή που οι ιμπεριαλιστές σχεδιάζουν συνεχώς περισσότερα χημικά, βιολογικά και κάθε είδους όπλα - η οποία γίνεται πολύτιμη αφορμή για προβληματισμό, για τον αποφασιστικό σχεδιασμό της αντίστασης των λαών, προκειμένου να διαφυλάξουν τη ζωή και την κοινωνική πρόοδο. Χτες, λοιπόν, οι αναμνήσεις των παλιότερων, που έζησαν, έστω από μακριά, τα γεγονότα, μπλέχτηκαν με τη λαχτάρα των νεότερων να δώσουν μάχες για την ειρήνη, που «είναι και θα είναι το πολυτιμότερο αγαθό για τον άνθρωπο», όπως τονίστηκε.

Πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών συγκεντρώθηκε κοντά στο λόφο της Πνύκας, χρωματιστά πανό ξεδιπλώθηκαν. «ΟΧΙ άλλη Χιροσίμα. Η ειρήνη στα χέρια των λαών, όχι των ιμπεριαλιστών», «Ποτέ πια Χιροσίμα, ποτέ πια πόλεμος», υπογράμμιζαν τα πανό της Επιτροπής Ειρήνης Νέας Σμύρνης και της ΕΕΔΥΕ, αντίστοιχα, δίπλα σε ένα πανό που εικόνιζε την «Γκουέρνικα» του Πικάσο, ενώ το σύνθημα της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη τόνιζε: «ΟΧΙ στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Αλληλεγγύη στην Κούβα».

Ισως από τη χτεσινή συγκέντρωση, χαραγμένο στη μνήμη όλων μας, πρέπει να μείνει το αγωνιστικό σύνθημα, που δεκάδες νέοι βροντοφώναξαν, λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει το επίσημο πρόγραμμα της εκδήλωσης, «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, κάτω η "νέα τάξη" των ιμπεριαλιστών», το οποίο δόνησε την ατμόσφαιρα στον Ιερό Βράχο και έστειλε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση...

Την εκδήλωση - στην οποία κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Ευάγγελος Μαχαίρας - χαιρέτισαν πολλοί εκπρόσωποι του φιλειρηνικού κινήματος, ενώ απαγγέλθηκαν και ποιήματα για την ειρήνη από την ηθοποιό Ντενίζ Μπαλτσαβιά, αποσπάσματα από έργα του Σολωμού, του Αριστοφάνη και άλλων λογοτεχνών.

Μέρα διαπαιδαγώγησης για τους νέους

Την αξία της συγκεκριμένης επετείου για τη διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς επισήμανε ο Ανδρέας Καργόπουλος, μέλος της ΝΔΕ, που απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους των νέων φιλειρηνιστών. «Τα πράγματα φαίνεται να έχουν αλλάξει σήμερα, είπε, όμως οι αλλαγές είναι απλά ...τυπικές: Στη θέση του Χάρι Τρούμαν βρίσκεται ο Τζορτζ Μπους, και τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι έχουν αντικαταστήσει και αντικαθιστούν η Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ». Αναφέρθηκε στο δυναμικό «παρών» που έδωσε η νεολαία τη χρονιά που πέρασε, όταν πλημμύρισε τους δρόμους μαζί με χιλιάδες εργαζόμενους, για να σταματήσει το νέο έγκλημα των Αμερικανών κατά του λαού του Ιράκ. «Η νεολαία στέκεται αγωνιστικά μέσα στο φιλειρηνικό κίνημα, όπως το απέδειξε και στην περίπτωση του πολέμου ενάντια στο Ιράκ», δήλωσε, ενώ δεν παρέλειψε να σκιαγραφήσει το επόμενο πλάνο των νέων φιλειρηνιστών: «Τώρα που η σοσιαλιστική Κούβα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της λίστας των στόχων που έχουν οι ΗΠΑ, ο λαός και ιδιαίτερα οι νέοι πρέπει να δείξουν την αλληλεγγύη τους σ' ένα λαό που επί 44 χρόνια διαφυλάττει την πατρίδα του. Ετσι, η νεολαία θα βγει πιο ώριμη, θα βγάλει τα συμπεράσματά της».

Είκοσι χρόνια μετά συνεχίζουμε πιο δυναμικά

Στη συνέχεια της εκδήλωσης το λόγο πήρε ο δημοσιογράφος Γ. Τσαπόγας, ο οποίος μέσα από την ομιλία του μετέφερε τους συγκεντρωμένους αρκετά χρόνια πίσω. Ανέβηκε στο βήμα κρατώντας στα χέρια του το κείμενο-ψήφισμα της πρώτης εκδήλωσης που έγινε κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, στις 8 του Αυγούστου του 1983.

Με τίτλο «Εκκληση της Ακρόπολης Κατά του Πυρηνικού Πολέμου, Για την Ειρήνη, τη Ζωή και τον Πολιτισμό», οι χιλιάδες φιλειρηνιστές που είχαν συγκεντρωθεί πριν από 20 χρόνια στο ίδιο ακριβώς σημείο, όπως επισήμανε ο ομιλητής, «έστελναν μήνυμα αγωνιστικής ενότητας, αισιοδοξίας και ελπίδας στους αγωνιστές της ειρήνης σ' όλο τον κόσμο». Ο Γ. Τσαπόγας, διαβάζοντας αποσπάσματα από την «Εκκληση της Ακρόπολης» του 1983, υπογράμμισε ότι πολλά από τα αιτήματα του κινήματος εκείνα τα χρόνια συνεχίζουν να αποτελούν και σήμερα διεκδικήσεις και απαιτήσεις του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος της πατρίδας μας, όλων των λαών του κόσμου. Πιστεύουμε, έγραφαν τότε οι μαχητές της ειρήνης και μετέφερε μέσα από την ομιλία του ο Γ. Τσαπόγας, ότι «το ολέθριο κυνηγητό των εξοπλισμών μπορεί να σταματήσει, ότι ο πλούτος του κόσμου που θυσιάζεται στο βωμό των υπερεξοπλισμών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόοδο του πολιτισμού, την καταπολέμηση του υποσιτισμού, του αναλφαβητισμού, της υπανάπτυξης, της ανεργίας». Σήμερα, τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση ο ίδιος, το παγκόσμιο κίνημα αγωνίζεται και παλεύει ακριβώς για την επίτευξη των ίδιων στόχων.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η παράγραφος η οποία αναφέρεται στην πολεμοκάπηλη στάση των ΗΠΑ, και σήμερα, 20 χρόνια μετά, μοιάζει σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα. «Καλούμε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αποκηρύξει τα δόγματα του "περιορισμένου" πυρηνικού πολέμου», ήταν το αίτημα των διαδηλωτών πριν από 20 χρόνια. Ενα αίτημα, το οποίο, όπως υπογράμμισε ο Γ. Τσαπόγας, σήμερα πρέπει να γίνει σύνθημα αγώνα, αφού οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ χτυπούν χώρες και λαούς με «πυρηνικά», εντελώς κυνικά και απροκάλυπτα.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Γ. Τσαπόγας έστειλε και ένα μήνυμα στους ανθρώπους που χτες το βράδυ βρέθηκαν στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης: «Τότε θέλαμε την Ελλάδα, κοιτίδα της ειρήνης και πολιτισμού, να συμβάλει πιο ουσιαστικά στον πανανθρώπινο αγώνα για τη ζωή»... Τα τελευταία χρόνια, πρόσθεσε ο ίδιος, η καρδιά του παγκόσμιου αντιιμπεριαλιστικού κινήματος χτυπάει στην Αθήνα, αφού η έδρα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης βρίσκεται εδώ. Αυτή την ευκαιρία πρέπει να την αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα, κατέληξε ο Γ. Τσαπόγας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα η συγκέντρωση της ΕΕΔΥΕ στην Ακρόπολη (2015-08-06 00:00:00.0)
Στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης (2002-08-07 00:00:00.0)
Σήμερα η εκδήλωση στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης (2002-08-07 00:00:00.0)
Υπόσχεση αγώνα (2001-08-09 00:00:00.0)
Φιλειρηνική εκδήλωση στην Ακρόπολη (1997-08-03 00:00:00.0)
Φιλειρηνική εκδήλωση στην Ακρόπολη (1997-08-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ