Πέμπτη 7 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στο επίκεντρο η τελωνειακή ένωση Τουρκίας - ψευδοκράτους

Η κυπριακή κυβέρνηση έχει θέσει τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας για τελωνειακή σύνδεσή της με το ψευδοκράτους στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ζητεί να εξεταστεί κατά πόσο επηρεάζεται η συμφωνία τελωνειακής σύνδεσης Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, σχολιάζοντας τη σύγκληση του λεγόμενου συμβουλίου σύνδεσης Τουρκίας-ψευδοκράτους στα Κατεχόμενα, δήλωσε ότι η Τουρκία με τις συμφωνίες που συνάπτει με το κατοχικό καθεστώς κινείται στο πλαίσιο της ευρύτερης παρανομίας. Κάτι, πρόσθεσε, το οποίο τονίζεται προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ της επισημαίνεται ότι η Τουρκία είχε πάντοτε στόχο την απορρόφηση των Κατεχομένων. Ο Κ. Χρυσοστομίδης είπε ακόμη ότι η σύγκληση του λεγομένου συμβουλίου αποτελεί άλλη μια μορφή στήριξης της πολιτικής Ντενκτάς από την Αγκυρα.

Για τον ισχυρισμό Ντενκτάς ότι η τελωνειακή σύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους δεν είναι τίποτε άλλο παρά ανθρωπιστική στήριξη, ο εκπρόσωπος υπέδειξε ότι ο ισχυρισμός αυτός έχει τεθεί εδώ και 29 χρόνια από την Τουρκία για να αιτιολογήσει την κατοχή της Κύπρου. Ισχυρισμός, κατέληξε, ο οποίος έχει απορριφθεί από τη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στο μεταξύ, ο Ραούφ Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία μέσω του λεγόμενου συμβουλίου σύνδεσης με το ψευδοκράτος «επιχειρεί μια ανθρωπιστική αποστολή, κατά του εμπάργκο εναντίον των Κατεχομένων». Γι' αυτό, πρόσθεσε, οι εργασίες του λεγόμενου συμβουλίου για τελωνειακή σύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους καμία επίπτωση δε θα έχουν στις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ουσιαστικά, ο Ραούφ Ντενκτάς απαντούσε σε προειδοποιήσεις αξιωματούχων του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ότι η απόφαση για τελωνειακή σύνδεση με το ψευδοκράτος ενέχει κινδύνους, όπως είναι η μη αναγνώρισή της από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η δημιουργία προβλημάτων στις ευρωτουρκικές σχέσεις και η από μέρους της Τουρκίας αποκάλυψη της πρόθεσής της να μην προχωρήσει σε λύση του Κυπριακού. Το λεγόμενο συμβούλιο θα συνέλθει αύριο, Παρασκευή, στην κατεχόμενη Κερύνεια. Για το σκοπό αυτό φτάνει στα Κατεχόμενα πολυμελής αντιπροσωπεία της τουρκικής κυβέρνησης με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Αμπντουλατίφ Σενέρ. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι στην αντιπροσωπεία είναι δυνατόν να συμμετάσχει και ο υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ψευδοκράτους θα είναι ο Σερντάρ Ντενκτάς. Οι δύο αντιπροσωπείες αποτελούν το λεγόμενο συμβούλιο σύνδεσης Τουρκίας-ψευδοκράτους, το οποίο συστάθηκε το 1997 και συνέρχεται κάθε έξι μήνες.

Ετοιμότητα για διαπραγματεύσεις

Ετοιμότητα να επιστρέψει αμέσως σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις στη βάση του «σχεδίου Ανάν» εκφράζει ο Πρόεδρος, Τάσος Παπαδόπουλος, σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Στην επιστολή, με ημερομηνία 18 του Ιούλη, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ως επίσημο έγγραφο, ο Πρόεδρος Τ. Παπαδόπουλος εκφράζει επίσης την πεποίθηση ότι η επανέναρξη των συνομιλιών αποτελεί τον καλύτερο τρόπο εξεύρεσης βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό.

Επαναλαμβάνει, ωστόσο, ότι για να υπάρξει νόημα στην επανέναρξη των συνομιλιών, οι δύο κοινότητες πρέπει να δηλώσουν από την αρχή ότι αποδέχονται το «σχέδιο Ανάν» ως βάση για περαιτέρω διαπραγματευτική διαδικασία, στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα, ώστε να επιτευχθεί συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, για το οποίο υπάρχει πρόνοια στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η επιστολή του Τ. Παπαδόπουλου κυκλοφόρησε ως έγγραφο της 57ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας και αποτελεί απάντηση στην επιστολή Ντενκτάς προς τον Κόφι Ανάν, με την οποία εισηγείται το άνοιγμα του αεροδρομίου Λευκωσίας, στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Στην επιστολή του ο Πρόεδρος της Κύπρου υποδεικνύει ότι οι συζητήσεις για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στα 1993-1994 κατέληξαν σε αδιέξοδο αποκλειστικά και μόνο λόγω της επιμονής του Ρ. Ντενκτάς να ακολουθεί το στόχο του που είναι η προώθηση της αναγνώρισης της αποσχιστικής οντότητάς του.

Οι Αμερικανοί επιθυμούν αλλαγή στάσης του Ντενκτάς

Αλλαγή στη στάση του Ραούφ Ντενκτάς στο Κυπριακό επιθυμούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρεσβευτή στη Λευκωσία, Μάικλ Κλόσον, ο οποίος, ωστόσο, κρίνει ότι ένας νέος διαπραγματευτής για την τουρκοκυπριακή κοινότητα θα μπορούσε να φέρει μια νέα προσέγγιση.

Σε συνέντευξη στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και σε ερώτηση κατά πόσο η απομάκρυνση του Ντενκτάς θα διευκόλυνε την επίτευξη λύσης, ο Μ. Κλόσον απάντησε ότι δεν είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες που επιλέγουν τους διαπραγματευτές. Η Ουάσιγκτον, πρόσθεσε, συνεχίζει να συνομιλεί με τον Ρ. Ντενκτάς και σίγουρα επιθυμεί να δει μια αλλαγή στη στάση του, κάτι που δεν έγινε μέχρι τώρα. Εάν, όμως, πρόσθεσε, υπάρξει ένας νέος διαπραγματευτής, τότε η Ουάσιγκτον θα έχει να κάμει μαζί του.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης εξέφρασε την άποψη ότι είναι εφικτή μια λύση του Κυπριακού πριν από το Μάη του 2004, «γιατί υπάρχουν πολλά στοιχεία που βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση».

Ως τέτοια στοιχεία ο Μ. Κλόσον ανέφερε το «σχέδιο Ανάν», το οποίο χαρακτήρισε ισοζυγισμένο, το συναπάντημα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, την επικείμενη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, «η οποία αναγνωρίζει ότι πρέπει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που της προσφέρεται μέχρι το Μάη του 2004 για λύση του Κυπριακού».

«Υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας που όλοι πρέπει να εκμεταλλευτούν με το αίσθημα του κατεπείγοντος και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να ενθαρρύνουν όλα τα μέρη να αναγνωρίσουν αυτό το γεγονός και να επιστρέψουν στις συνομιλίες για να ολοκληρώσουν αυτό που άρχισαν», είπε ο Μ. Κλόσον.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πρωτόκολλο», αλλά όχι αναγνώριση της Κύπρου! (2005-06-01 00:00:00.0)
Αμερικανική πρόκληση στα κατεχόμενα (2005-02-18 00:00:00.0)
Η Τουρκία προωθεί την τελωνειακή ένωση με την Κύπρο μέχρι τέλος του έτους (2004-08-18 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για την τελωνειακή ένωση Τουρκίας - ψευδοκράτους (2003-08-12 00:00:00.0)
Συνέχεια τουρκικών προκλήσεων στα Στροβίλια (2003-06-06 00:00:00.0)
Για δύο ισότιμα κράτη κάνει λόγο ο Ερντογάν (2003-05-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ