Τετάρτη 18 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Η Τουρκία προωθεί την τελωνειακή ένωση με την Κύπρο μέχρι τέλος του έτους

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις» έγραψε ότι η Τουρκία προτίθεται να ολοκληρώσει την τελωνειακή της ένωση με την Κύπρο πριν από τον ερχόμενο Δεκέμβρη, οπότε αναμένει να πάρει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το θέμα αυτό, παράλληλα με το μέλλον της Αμμοχώστου, ήταν αντικείμενο συζήτησης κατά την πρόσφατη συνάντηση του «πρωθυπουργού» Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Τούρκοι εμπειρογνώμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το θέμα της τελωνειακής ένωσης με την Κύπρο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις προοπτικές εξασφάλισης ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η απόφαση για την τελωνειακή ένωση είναι δυνατό να εξαγγελθεί ακόμη και τον ερχόμενο μήνα.

Τουρκοκυπριακές εφημερίδες έγραψαν χτες ότι ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τον Μ. Ταλάτ να μην προβαίνει σε δηλώσεις για τη στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό. Ο Μ. Ταλάτ είχε δηλώσει ότι μόλις η Τουρκία πάρει ημερομηνία για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, θα αποδυναμωθεί η θέση της στο Κυπριακό. Επιστρέφοντας στα Κατεχόμενα από τη μονοήμερη επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη ο Μ. Ταλάτ δήλωσε ότι και το θέμα αυτό ήταν μεταξύ των συζητηθέντων και ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είχε διαβιβάσει γραπτώς τις επί του προκειμένου θέσεις. Είπε επίσης ότι με τον Ταγίπ Ερντογάν συζήτησε πολύ ειδικά θέματα, τα οποία δε θα ήθελε να αποκαλύψει καθότι δεν ελήφθησαν αποφάσεις. Είπε ακόμη ότι τις προσεχείς μέρες θα γίνει αξιολόγηση της κατάστασης και με αρμόδιους του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Η «Γκιουνές» έγραψε ότι η Τουρκία προειδοποίησε τον Ταλάτ και τον κάλεσε να ακολουθεί την πολιτική της Αγκυρας στο Κυπριακό, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία δεν είναι ικανοποιημένη από την πολιτική της «κυβέρνησης» στο Κυπριακό.

Στο μεταξύ, ο Ραούφ Ντενκτάς, σχολιάζοντας πληροφορίες ότι 45.000 Τουρκοκύπριοι εξασφάλισαν διαβατήρια ή ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε ότι είναι άγνωστο αν όντως έτσι έχουν τα πράγματα, αλλά πρόσθεσε ότι δε θεωρεί πλέον αδίκημα την κατοχή κυπριακού διαβατηρίου, αρκεί ο κάτοχός του «να μη στοχεύει να προδώσει την πατρίδα και το κράτος του».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις, η «Αφρίκα» γράφει ότι «ο Ντενκτάς έπαυσε να θεωρεί προδότες όσους εξασφαλίζουν κυπριακά διαβατήρια».

Κατάγγειλαν την Τουρκία στα Ηνωμένα Εθνη

Η Κύπρος κατήγγειλε την Τουρκία, ως κατοχική δύναμη, για την εκμετάλλευση των ελληνικών περιουσιών στα Κατεχόμενα και την πώλησή της σε ξένους. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο επιτετραμμένος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου, με επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ εκφράζει έντονη ανησυχία για τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν αυτές οι πράξεις στις προσπάθειες εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, επισημαίνοντας ότι οι δραστηριότητες αυτές περιπλέκουν ακόμη περισσότερο το ευαίσθητο θέμα των δικαιωμάτων περιουσίας με τη δημιουργία νέων τετελεσμένων γεγονότων.

Κάνοντας αναφορά στις αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις ελληνοκυπριακές περιουσίες αναφέρει ότι δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για τους πολιτικούς στόχους της Τουρκίας και για τους πολιτικούς αντίκτυπους της πρόσφατης αυξημένης παράνομης εκμετάλλευσης των περιουσιών των Ελληνοκυπρίων στην κατεχόμενη Κύπρο.

Η επιστολή κυκλοφόρησε προχτές ως έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ