Τετάρτη 18 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ρωμαλέο κίνημα ενάντια στον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή τις πρόσφατες αποκαλύψεις για το ντόπινγκ

«Οι μεγάλες αποκαλύψεις σχετικά με υποθέσεις ντοπαρίσματος στη χώρα μας και σε πολλές άλλες χώρες με πρωταγωνιστή τις ΗΠΑ είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην ανακοίνωση τονίζονται οι ευθύνες γι' αυτό το φαινόμενο και απευθύνεται κάλεσμα δημιουργίας ενός κινήματος υπεράσπισης του αθλητισμού, που θα συγκρούεται με την πολιτική των κερδών και τη χειραγώγηση των συνειδήσεων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«

Οι μεγάλες αποκαλύψεις σχετικά με υποθέσεις ντοπαρίσματος στη χώρα μας και σε πολλές άλλες χώρες με πρωταγωνιστή τις ΗΠΑ είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Φέρνουν στο προσκήνιο το τι πραγματικά συμβαίνει στον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό των υψηλών επιδόσεων και των μεγάλων ρεκόρ, όπου η χρήση απαγορευμένων ουσιών δεν είναι η εξαίρεση αλλά τείνει να γίνει ο κανόνας.

Αιτία αυτής της κατάστασης είναι η ανάγκη της βιομηχανίας του αθλητικού θεάματος και των τεράστιων οικονομικών συμφερόντων που κυριαρχούν σε αυτή για πιο θελκτικό θέαμα, για μεγαλύτερες επιδόσεις, νέα ρεκόρ, ώστε να προσελκύσουν περισσότερους θεατές στις εξέδρες ή στην τηλεόραση, περισσότερους καταναλωτές, για θέαμα και, γενικότερα, για προϊόντα που σχετίζονται με τον αθλητισμό, πάντα για περισσότερα κέρδη.

Το συνολικό πλαίσιο λειτουργίας του αθλητισμού, όπως είναι διαμορφωμένο, οι πολυεθνικές εταιρίες, σπόνσορες των αθλητών που τους χρηματοδοτούν, ο τρόπος που αμείβονται αθλητές και προπονητές από το ελληνικό δημόσιο, με βάση την "παραγωγικότητα", η τεράστια προβολή από τα ΜΜΕ είναι ακριβώς η βάση που τροφοδοτεί το ντόπινγκ. Σε αυτή την υπόθεση οι αθλητές που κατηγορούνται είναι αυτοί που έχουν και τις λιγότερες ευθύνες.

Απ' την ανάπτυξη του αθλητισμού σε μαζικό επίπεδο με λαϊκό έλεγχο θα προκύψει και ο αθλητισμός υψηλών προδιαγραφών χωρίς ντόπες και σαπίλα

Sportidea

Απ' την ανάπτυξη του αθλητισμού σε μαζικό επίπεδο με λαϊκό έλεγχο θα προκύψει και ο αθλητισμός υψηλών προδιαγραφών χωρίς ντόπες και σαπίλα
Κυβέρνηση και αθλητική ηγεσία (Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων, ΣΕΓΑΣ και οι υπόλοιπες Ομοσπονδίες) διαμόρφωσαν ένα οικοδόμημα που από τη μία σπρώχνει τους αθλητές στα ρεκόρ και στο ντόπινγκ και από την άλλη "νίπτουν τας χείρας τους". Οι πολιτικές ευθύνες που προκύπτουν για τη σημερινή κυβέρνηση και τις προηγούμενες είναι τεράστιες. Από την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων οι κυβερνήσεις φρόντισαν να διαμορφώσουν μία Εθνική ομάδα που θα φέρνει μετάλλια χωρίς να τους πολυαπασχολεί με ποιον τρόπο. Καμιά προσπάθεια για την ανάπτυξη του σχολικού αθλητισμού και, γενικότερα, του λαϊκού αθλητισμού. Η "ισχυρή Ελλάδα" έπρεπε να εκφραστεί και στον αθλητισμό ενόψει μάλιστα της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Από πολλές πλευρές καλούμαστε να αποδεχτούμε το ντόπινγκ σαν μια πραγματικότητα προκειμένου να υπάρχει αθλητισμός των μεγάλων ρεκόρ και υψηλού θεάματος.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει την ανάπτυξη του αθλητισμού με επίκεντρο τον άνθρωπο και την ικανοποίηση των αναγκών άθλησης και ισορροπημένης σωματικής και ψυχικής ανάπτυξής του. Ο αθλητισμός θα απαλλαγεί από το ντόπινγκ και, γενικότερα, από τα εκφυλιστικά φαινόμενα, μόνο όταν απεμπλακεί από τα γρανάζια της εμπορευματοποίησης και των εταιριών και προκύπτει ως αποτέλεσμα της μαζικής άθλησης της νεολαίας και του λαού.

Το ΚΚΕ καλεί τους αθλητές, τους προπονητές, τη νεολαία, να απορρίψουν την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού και να διαμορφώσουν ένα ρωμαλέο κίνημα υπεράσπισής του, που θα συγκρούεται με την πολιτική των κερδών και τη χειραγώγηση των συνειδήσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ