Κυριακή 10 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Η οικονομία σε ύφεση

ΡΩΜΗ.--

Η ιταλική οικονομία βρίσκεται και επισήμως σε ύφεση αφού το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0.1% για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η εθνική στατιστική υπηρεσία «Istat». Η τελευταία φορά που η ιταλική οικονομία βρέθηκε σε ύφεση ήταν το 1992.

Σύμφωνα με αναλύσεις, κύρια αιτία της συρρίκνωσης της ιταλικής οικονομίας είναι η πτώση των εξαγωγών που προκάλεσε η άνοδος της συναλλαγματικής αξίας του ευρώ - οι εξαγωγές αντιστοιχούν περίπου στο 30% του ιταλικού ΑΕΠ. Παράλληλα, πτώση σημείωσε και η βιομηχανική παραγωγή σε σχέση με τον περυσινό Ιούνη, ενώ στάσιμες έμειναν και οι επενδύσεις. Η ύφεση της ιταλικής οικονομίας, σύμφωνα με οικονομολόγους, ενδεχομένως να σημάνει μια μείωση του συνολικού ΑΕΠ της ευρω-ζώνης για το δεύτερο τρίμηνο του 2003, αφού και η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε δυσχερή θέση.

Ο πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι πάντως (που χτες για μια ακόμη φορά επιτέθηκε στους Ιταλούς εισαγγελείς) σχεδιάζει να απαντήσει στην ύφεση με μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις και περικοπές κρατικών εξόδων ύψους 16 δισ. ευρώ, έτσι ώστε το δημόσιο έλλειμμα να παραμείνει στα πλαίσια του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ