Κυριακή 10 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΑΛΙΝΟΡΘΩΣΗ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
Εισαγωγή διοδίων

Προς το τέλος τους βαδίζουν οι μέρες που οι Ρώσοι οδηγοί χρησιμοποιούν δωρεάν τους δρόμους κι από εδώ και στο εξής όλα δείχνουν ότι θα αναγκαστούν σιγά σιγά να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού και στη χώρα τους «εισάγεται» πλέον η «πρακτική» των διοδίων και των δρόμων που κατασκευάζονται και θα εκμεταλλεύονται οι ιδιωτικές εταιρίες.

Οπως γράφει η εφημερίδα «Γκαζέτα», αυτή τη βδομάδα οι αρχές της περιοχής της Μόσχας ανακοίνωσαν την έναρξη κατασκευής του πρώτου ρωσικού αυτοκινητόδρομου με διόδια. Ο αυτοκινητόδρομος θα συνδέει τη Μόσχα με την πόλη Νογκίνσκ. Η νέα οδική αρτηρία, στην οποία οι Ρώσοι θα μπορούν να οδηγούν επί πληρωμή, θα κατασκευαστεί από μεγάλη ρωσική εταιρία (που η ονομασία της παραμένει μυστική) και η οποία σκοπεύει να επενδύσει για την ολοκλήρωση του έργου αυτού 202 εκατομμύρια δολάρια.

Με τον νέο αυτοκινητόδρομο, μήκους περίπου 50 χιλιομέτρων, όπου η ταχύτητα των αυτοκινήτων θα φτάνει τα 120 χιλιόμετρα την ώρα, υπολογίζεται ότι η διαδρομή Μόσχας-Νογκίνσκ θα είναι περίπου 30 λεπτά, κι όχι 1,5 και 2 ώρες που είναι σήμερα. Στα διόδια οι οδηγοί θα πληρώνουν από 20 έως 30 ρούβλια, δηλαδή περίπου από μισό έως ένα ευρώ. Να σημειωθεί ότι σήμερα στον υφιστάμενο αυτοκινητόδρομο κινούνται καθημερινά 70 χιλιάδες αυτοκίνητα από τη Μόσχα προς το Νογκίνσκ, ενώ άλλα 50 χιλιάδες αυτοκίνητα κινούνται από και προς τις 2 κοντινότερες γειτονικές πόλεις. Το έργο αυτό θα παραδοθεί το 2008, ενώ τουλάχιστον για 15 χρόνια θα βρίσκεται για εκμετάλλευση στα χέρια του ιδιώτη επενδυτή. Την ίδια ώρα η «Κομσομόλσκαγια Πράβντα» ισχυρίζεται ότι ο νέος δρόμος δε θα εγκαινιάσει τα πρώτα διόδια στη Ρωσία, μια και ήδη σ' έναν αυτοκινητόδρομο 200 χιλιομέτρων στην περιοχή του Πσκοφ είναι τοποθετημένα διόδια.

Να σημειωθεί ότι στην κατασκευή ιδιωτικών δρόμων στη Ρωσία προσανατολίζονται και οι αρχές άλλων πόλεων, όπως της Αγίας Πετρούπολης. Μάλιστα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων «Βέστι», μέσα στα επόμενα χρόνια, μόνο στην περιοχή της Μόσχας θα εμφανιστούν 11 αυτοκινητόδρομοι με διόδια.

Στο μεταξύ, η εταιρία «Ροσάφτοντορ» επιδιώκει δάνειο 150 εκατομμυρίων δολαρίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, ώστε με άνεση να προχωρήσει στην κατασκευή δικτύου ιδιωτικών δρόμων (και διοδίων) σε διάφορες περιοχές της Ρωσίας, κυρίως για την ταχεία σύνδεση μεγαλουπόλεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ