Κυριακή 10 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
Ιρακινή αντίσταση

Οταν προετοιμαζόταν η δεύτερη αγγλο-αμερικανική επίθεση στο Ιράκ ήταν γνωστές οι ψοφοδεείς αντιδράσεις του γαλλο-γερμανικού άξονα για τον άκομψο τρόπο που επιλεγόταν αυτή η πολεμική επίθεση. Το κίνημα ειρήνης είχε έγκυρα και έγκαιρα προειδοποιήσει ότι οι γαλλο-γερμανικές ευαισθησίες αφορούσαν τον ιμπεριαλιστικό διακανονισμό της ιρακινής λείας κι όχι την προστασία του Ιράκ, όπως προσπαθούσαν να πείσουν τη διεθνή Κοινή Γνώμη όλα τα μιλιταριστικά επιτελεία του διεθνούς ιμπεριαλισμού.

Αυτός ο διακανονισμός έγινε φανερός από την επομένη της εγκαθίδρυσης των αγγλο-αμερικανικών δυνάμεων στη Βαγδάτη. Η γαλλική αστικοφιλελεύθερη ψώρα των «πουρκουάδων», από κοινού με τους απογόνους των Χοετζόλερν και του Τρίτου Ράιχ, κινούσαν το μηχανισμό αναγνώρισης των τετελεσμένων της αγγλο-αμερικανικής κατοχής στο Ιράκ από τον ΟΗΕ με φανερό αντάλλαγμα τη συμμετοχή τους στην ιρακινή ανοικοδόμηση έστω και με τη μορφή υπεργολάβου.

Οι συζητήσεις εκείνες πνίγηκαν στο χρόνο εξαιτίας της αναπτυσσόμενης ιρακινής αντίστασης. Τώρα έγινε φανερό ότι ο πόλεμος εναντίον του Ιράκ δεν τέλειωσε κι η ιρακινή αντίσταση τώρα αρχίζει. Από τα πρώτα ερωτηματικά είναι εάν η αγγλο-αμερικανική κατοχή θα υποχρεωθεί να ΝΑΤΟποιήσει την επέμβαση. Κάτι τέτοιο θα άνοιγε την πόρτα για ανοιχτή παρουσία του γαλλικού καπιταλισμού στη Μέση Ανατολή και θα τερμάτιζε την αγγλο-αμερικανική αποκλειστικότητα. Αυτό πάλι προϋποθέτει την ανοιχτή αναγνώριση των γαλλικών συμφερόντων που απορρέουν από τις συμφωνίες Γαλλίας - Ιράκ.

Οι ΗΠΑ φαίνονται παγιδευμένες στο μιλιταριστικό «άπλωμα» που ξεκίνησε από το Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων. Εάν όμως το ισραηλίτικο πολεμικό «άπλωμα» φιγουράρισε σαν κάτι απλό για τα μέτρα του, δε φαίνεται να συμβαίνει το ίδιο και με το αμερικανικό «άπλωμα» με αρχή το Ιράκ. Πρέπει να υπενθυμιστεί ότι το δόγμα της ανοιχτής κατάκτησης του πλανήτη από τις ΗΠΑ πήρε τη μορφή, ακριβώς, του μιλιταριστικού «απλώματος». Κάθε αποτυχία του στο Ιράκ και την Παλαιστίνη, μετριέται ως γενικότερη αποτυχία του πολεμικού κατακτητικού δόγματος. Στην αναζήτηση συμμαχικών τους υπηρετικών δυνάμεων οι ΗΠΑ επιστρατεύουν τις ψωραλέες κυβερνήσεις των πρώην Λαϊκών Δημοκρατιών με αντάλλαγμα την παραχώρηση σε αυτές διεθνούς ασυλίας όπως π.χ. Πολωνία, Αλβανία. Αυτή η συμπαράταξη δε δείχνει επιτυχία. Αντίθετα, επηρεάζεται από ένα αυξανόμενο ρεύμα λαϊκής αντίθεσης που μετουσιώνεται αργά, αλλά σταθερά, σε λαϊκή αντίσταση.

Ετσι, η ανεμοδαρμένη μέσα στην αντίθεση εσωτερικών συμφερόντων της καπιταλιστικής οικογένειας αγγλο-αμερικανική πολεμική επέμβαση στο Ιράκ, δείχνει να εκφυλίζεται σε ένα χρόνιο καρκίνο για τις ΗΠΑ που όλο και περισσότερο καταλαβαίνουν ότι πρέπει να ζητήσουν την αποφασιστική βοήθεια της διεθνούς καπιταλιστικής ολιγαρχίας. Εδώ, ακριβώς, αρχίζουν τα δύσκολα, διότι μπαίνει στη βάσανο της επανασκόπησης το δόγμα της πλανητικής ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας που οι ΗΠΑ το θέλησαν ως αποκλειστικά δικό τους δόγμα με τους καρπούς του. Εάν στο σύντομο μελλοντικό χρόνο διατηρηθεί κι αγγίξει το αδιέξοδο η αμερικανική πολιτική στο Ιράκ, τότε μπαίνει σε δοκιμασία η όλη πολιτική του διεθνούς ιμπεριαλιστικού καπιταλισμού. Από εκεί και πέρα η ερώτηση είναι πόσο βαθιές θα προκύψουν οι ευρω-αμερικάνικες διαφορές. Η άρνηση του αμερικανικού πλανητικού δόγματος μέσα από τη συγκεκριμένη του μορφή.

Η αναζήτηση ισοκατανομής υποχρεώσεων και δικαιωμάτων μέσα στην καπιταλιστική οικογένεια θα τη ρίξει, πιθανώς, στη δίνη μιας βαθιάς κρίσης που ίσως αποδειχτεί πιο επικίνδυνη. Η λιμνάζουσα αγγλο-αμερικανική κατοχή του Ιράκ, αντί να ισοπεδώνει το λαό του, αντίθετα αυξάνει την αντιστασιακή του διάθεση. Η σκανδαλώδης χάρτινη κατάρρευση του ιρακινού στρατιωτικού επιτελείου, υποχρεώνει το λαό του Ιράκ να σκεφτεί την από τα κάτω οργάνωσή του σε ένα δικό του αντι-ιμπεριαλιστικό μέτωπο. Δεν είναι ακόμη γνωστός ο χρόνος και ο τρόπος πραγματοποίησής του. Είναι, όμως, γνωστό ότι η αγγλο-αμερικανική παρουσία είναι παγιδευμένη σε συνθήκες που ευνοούν την ιρακινή αντίσταση. Το άμεσο μέλλον θα δείξει.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ιράκ όπως... Βιετνάμ (2006-10-28 00:00:00.0)
Προαποφασισμένη η εισβολή και η ρήξη συμφερόντων (2004-03-21 00:00:00.0)
Νέος γύρος για το πετρέλαιο (2003-05-10 00:00:00.0)
Προκαλεί ο Κ. Σημίτης (2003-04-03 00:00:00.0)
Ιστορίες πετρελαίων και πολέμου (2003-02-02 00:00:00.0)
Οι μεταπολεμικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις (2001-10-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ