Πέμπτη 14 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
Τιμή στους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Λέσβου

Εκδήλωση στην Αγία Παρασκευή, στη Μυτιλήνη, στα πλαίσια του 3ου Κάμπινγκ της ΚΝΕ

Πλούσια δραστηριότητα, πολύμορφες εκδηλώσεις, αλλά και ξενοιασιά απολαμβάνουν οι κατασκηνωτές του κάμπινγκ της ΚΝΕ, στην παραλία της Χαραμίδας, στα Λουτρά της Μυτιλήνης.

Προχτές οι κατασκηνωτές επισκέφθηκαν το Μόλυβο και το απόγευμα μεταφέρθηκαν στην Αγία Παρασκευή, όπου έγινε εκδήλωση τιμής για το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας (ΔΣΕ). Οι νέοι κομμουνιστές πραγματοποίησαν πορεία που συντάραξε το χωριό. Η πορεία κατέληξε στην πλατεία, όπου εκεί τους υποδέχτηκε η Βαγγελιώ Πλατανιά, εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ, λέγοντας ότι «είναι όμορφο και χρήσιμο να είμαστε εδώ για να μάθουμε γιατί πολέμησαν οι μαχητές του ΔΣΕ, ποια ιδανικά τους ενέπνευσαν, πως οπλίζονταν με τόση αυτοπεποίθηση».

Και συνέχισε: «Πολεμούσαν για το δίκιο, για να ξημερώσουν μέρες λευτεριάς, που ο λαός θα ορίζει τη μοίρα του. Ιδανικά τους, ήταν τα ιδανικά του τιμημένου ΚΚΕ: Μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση. Γι' αυτό και δεν έσκυψαν το κεφάλι. Δεν ήταν υπεράνθρωποι που έκαναν ηρωισμούς, ήταν απλοί άνθρωποι που εμπνεύστηκαν από τα πιο δυνατά οράματα. Το δικό τους παράδειγμα, έχοντας καθημερινά στο μυαλό μας και εμείς προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι, να κάνουμε την ΚΝΕ πιο μαζική, πιο μαχητική, πιο αποτελεσματική».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο τελευταίος αντάρτης του ΔΣ Λέσβου που κατέβηκε από το βουνό και πρόεδρος του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ Μυτιλήνης Γιώργος Σκούφος, ο οποίος και αναφέρθηκε στις συνθήκες που οδήγησαν τους διωκόμενους αγωνιστές στο βουνό, πώς οργανώθηκαν τα πρώτα τμήματα του αντάρτικου, στον απαράμιλλο ηρωισμό και την αυτοθυσία που έδειξαν οι αγωνιστές του ΔΣ Λέσβου. Καταλήγοντας ο Γιώργος Σκούφος είπε ότι τα οράματα και οι θυσίες του ΔΣ είναι δικαιωμένα, ο αγώνας δεν πήγε χαμένος και η συνέχειά του βρίσκεται στα νιάτα της ΚΝΕ που κρατάνε ψηλά τη σημαία του αγώνα.

Στην εκδήλωση διαβάστηκε το μαρτυρολόγιο των 100 και άνω αγωνιστών της Λέσβου, ανάμεσα σε άλλους των ηρωικών μορφών, Κ.Θεοδοσίου, Π. Παρασκευαΐδη, Στ. Αχλιόπιτα, Κ. Πασχαλιά, που έπεσαν στις μάχες με το μοναρχοφασισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1983 σε μεγάλη εκδήλωση τιμής της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΚΕ, με πρωτοβουλία της δημιουργήθηκε κοινοτάφιο των αγωνιστών του ΔΣ, που από την περίοδο του εμφυλίου είχαν παραπετάξει σε ένα λάκκο έξω από το χωριό.

Στη συνέχεια ακολούθησε γλέντι με αντάρτικα τραγούδια που έπαιξε ο Βλαδίμηρος Σιαμέτης και συμμετείχαν συγκινημένοι οι ντόπιοι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού.

Οι κατασκηνωτές σήμερα θα απολαύσουν τον τελικό του τουρνουά στο πόλο και θα παρακολουθήσουν αφιέρωμα στον Κώστα Βάρναλη. Για αύριο το πρόγραμμα περιλαμβάνει βαρκάδα στο Πέραμα και γλέντι μέχρι το πρωί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ