Πέμπτη 14 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σάλος για τις προσφυγές για αποζημιώσεις στα κατεχόμενα

Εντονη συνεχίζεται η συζήτηση στην Κύπρο για τις προσφυγές που έχουν κάνει Ελληνοκύπριοι σε υπηρεσίες του ψευδοκράτους ζητώντας οικονομικές αποζημιώσεις. Ο Χριστάκης Πολυκάρπου, ο άνθρωπος που έστειλε κατάλογο με 15 ονόματα στο Ραούφ Ντενκτάς ζητώντας αποζημιώσεις για τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα, επιμένει στην πράξη του και δηλώνει ότι έχει συναίσθηση των ενεργειών του. Μετά την προχτεσινή αποκάλυψη του ονόματός του, δήλωσε ότι δεν είναι αυτός που παρανομεί με την ενέργειά του, αλλά οι κυβερνώντες, που όπως είπε, καμία απάντηση δεν έδωσαν στην επιστολή του, με την οποία ζητούσε αποζημιώσεις από την κυβέρνηση.

Κατηγόρησε μάλιστα συλλήβδην τους πολιτικούς ότι για 29 χρόνια κωλυσιεργούν στο Κυπριακό, καταστρέφοντας τους πρόσφυγες οικονομικά.

Ο Χ. Πολυκάρπου υποστήριξε ότι έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια να δικαιωθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και γι' αυτό απευθύνθηκε στο Ραούφ Ντενκτάς. Σε σχέση με τους ανθρώπους, οι οποίοι είπαν ότι τους είχε ξεγελάσει, ο Χ. Πολυκάρπου υποστήριξε ότι τους είχε εξηγήσει από την πρώτη στιγμή ότι θα κατέφευγε στον Ντενκτάς εάν δεν έβρισκε ανταπόκριση από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Τους ισχυρισμούς του διέψευσε ο Μιχάλης Λεαντζής, ο οποίος είπε ότι ο Χ. Πολυκάρπου τούς είπε ότι παραλήπτες της επιστολής θα ήταν η πολιτική ηγεσία στην Κύπρο, τα Ηνωμένα Εθνη και Διεθνή Δικαστήρια.

Εντονες αντιδράσεις

Γενική κατακραυγή έχει προκαλέσει η αποκάλυψη του ανθρώπου που είχε την πρωτοβουλία να αποστείλει στο Ραούφ Ντενκτάς κατάλογο με ονόματα ατόμων που φέρονται να διεκδικούν αποζημιώσεις για τις κατεχόμενες περιουσίες τους. Αρκετοί από τους 15 στον κατάλογο έχουν καταγγείλει ότι εξαπατήθηκαν από το Χριστάκη Πολυκάρπου, πρόσφυγα από τη Μόρφου, που υπέβαλε τον κατάλογο στο Ραούφ Ντενκτάς, όταν ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν απάντησε στην αξίωσή του για αποζημιώσεις από τη Δημοκρατία.

Το ΑΚΕΛ χαρακτήρισε απαράδεκτες, καταδικαστέες και εγκληματικές σε βάρος του συνόλου του κυπριακού λαού τις ενέργειες που έγιναν από μεμονωμένους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας με την καταφυγή τους σε παράνομα όργανα του ψευδοκράτους για διεκδίκηση αποζημιώσεων για τις περιουσίες τους.

Ο Δήμος της κατεχόμενης κωμόπολης Μόρφου από όπου προέρχονται οι περισσότεροι στον κατάλογο, με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει «πράξη εσχάτης προδοσίας και πισώπλατη μαχαιριά στο κορμί της αιμορραγούσας, ημικατεχόμενής μας πατρίδας» την προσφυγή από ανθρώπους της ευρύτερης περιοχής της Μόρφου προς το ψευδοκράτος και την Αγκυρα για να ζητήσουν «δικαιοσύνη» και να πάρουν αποζημιώσεις για τις κατεχόμενες περιουσίες τους.

«Παραπλανήθηκαν και πίστεψαν τον κατοχικό ηγέτη ότι θα τους αποδώσει δικαιοσύνη και δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτό που ο Ντενκτάς επιζητεί είναι η αναγνώριση του ψευδοκράτους του και τίποτα άλλο», τονίζει ο Δήμος Μόρφου. Επισημαίνοντας πως αυτές οι ώρες είναι δύσκολες για τον κατοχικό ηγέτη και τους στρατοκράτες της Αγκυρας λόγω των προσφυγών μας και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την παράνομη κατοχή της πατρίδας μας και το σφετερισμό των περιουσιών μας, σημειώνει πως δεν πρέπει εμείς με κανένα τρόπο να δώσουμε στον Ντενκτάς και την Αγκυρα σανίδα σωτηρίας.

Ο Δήμος Μόρφου καλεί τους Μορφίτες και τον κάθε Κύπριο πρόσφυγα «να δώσει την πρέπουσα απάντηση στον κατοχικό ηγέτη ότι ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα αλλά για απελευθέρωση και επιστροφή στην κατεχόμενη γη μας».

Σήμερα η επέτειος της δεύτερης εισβολής

Με αφορμή την επέτειο της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής (Αττίλας - 2), το ΑΚΕΛ, σε ανακοίνωσή του τονίζει την ανάγκη για συνέχιση των προσπαθειών από μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς για τη μεγαλύτερη δυνατή διεθνή δραστηριοποίηση και κινητοποίηση με στόχο την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στη βάση του σχεδίου Ανάν.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι στον αγώνα αυτό καλούνται να συμμετάσχουν και οι Τουρκοκύπριοι.

Το θέμα της Αμμοχώστου, αναφέρει η ανακοίνωση, πρέπει να εξακολουθήσει να αποτελεί προτεραιότητα, αφού ένας δίκαιος διακανονισμός του θέματος αυτού μπορεί να αποτελέσει την απαρχή για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Ο Ντενκτάς δεν αναγνωρίζει τα διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος μέχρι πρόσφατα διατεινόταν ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν κάθε δικαίωμα να εξασφαλίσουν κυπριακά διαβατήρια, έρχεται τώρα να δηλώσει ότι το ψευδοκράτος του δεν αναγνωρίζει τα διαβατήρια της «ελληνοκυπριακής διοίκησης», όπως αποκαλεί την κυπριακή κυβέρνηση.

Ως εκ τούτου, είπε ο Ραούφ Ντενκτάς σε δηλώσεις που δημοσιεύονται στον τουρκοκυπριακό Τύπο, οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τα κυπριακά διαβατήρια για να εξέρχονται και να εισέρχονται στα κατεχόμενα, αλλά ούτε και για να ταξιδεύουν από την Τουρκία προς τρίτες χώρες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το βελγικό μοντέλο προτείνει ο Ντενκτάς (2003-11-19 00:00:00.0)
Αποδοκιμάζονται οι προσφυγές σε όργανα του ψευδοκράτους (2003-08-19 00:00:00.0)
Στηρίζει τις θέσεις «Ανάν» η Ευρωπαϊκή Ενωση (2003-05-20 00:00:00.0)
Ταυτόχρονη άρση του «εμπάργκο» ζητούν οι Τούρκοι (2003-05-17 00:00:00.0)
Τα κυπριακά κόμματα για την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους (2001-11-16 00:00:00.0)
Ετοιμασίες για το δεύτερο γύρο των συνομιλιών (1999-12-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ