Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Το βελγικό μοντέλο προτείνει ο Ντενκτάς

Το βελγικό μοντέλο έχει ως βάση το σχέδιο λύσης του Κυπριακού που ετοίμασε ο Ραούφ Ντενκτάς και το οποίο παρουσιάζει ως εναλλακτική επιλογή ως προς το σχέδιο Ανάν.

Αυτό δήλωσε ο σύμβουλος του Ντενκτάς Μουμτάζ Σοϊσάλ στο περιοδικό «Τέμπο», επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία επιθυμεί λύση που να βασίζεται στα δύο κράτη. Αυτό που ζητούμε, είπε ο Σοϊσάλ, είναι η αποδοχή των πραγματικοτήτων. Σημειώνεται ότι ο Ραούφ Ντενκτάς εξέφρασε και στο παρελθόν προτίμηση προς το βελγικό μοντέλο λύσης, αλλά από αυτό επέλεξε μόνο τα στοιχεία που οδηγούν σε δύο κράτη και χωριστή κυριαρχία.

Στο μεταξύ ο Ραούφ Ντενκτάς μεταβαίνει και πάλι στην Τουρκία, αυτή τη φορά στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να δώσει διάλεξη σε πανεπιστήμιο και να παραλάβει το βραβείο «διπλωματία της χρονιάς» που θα του απονείμει η ένωση Συντακτών Κωνσταντινούπολης. Μετά τα αλλεπάλληλα ταξίδια του στην Τουρκία κατά τον μήνα Οκτώβρη, ο Ραούφ Ντενκτάς είχε δηλώσει ότι τον Νοέμβρη θα παρέμενε στα κατεχόμενα. Ο Ντενκτάς θα επιστρέψει στα κατεχόμενα αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Περιοδεύει ο Αμερικανός ειδικός συντονιστής

Ο ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον, άρχισε επαφές στην Αγκυρα, πρώτο σταθμό της νέας περιοδείας του στην περιοχή. Ο Τ. Γουέστον συναντήθηκε ήδη με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Ουγούρ Ζιγιάλ.

Σε δηλώσεις μετά την άφιξή του στην Αγκυρα, ο Αμερικανός απεσταλμένος ανέφερε ότι το Κυπριακό αποτελεί το πιο επείγον θέμα λόγω των τελευταίων εξελίξεων, όπως οι «εκλογές» στα κατεχόμενα και η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο της Τουρκίας, που συνδέει τη λύση του Κυπριακού με την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς του Ραούφ Ντενκτάς για παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών στις «εκλογές», ο Αμερικανός διπλωμάτης είπε ότι η Ουάσιγκτον αποτελεί ένθερμο υποστηρικτή της λύσης του Κυπριακού και πιστεύει ότι η πραγματική λύση περνά μέσα από διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου Ανάν. Ο Τ. Γουέστον πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δε θεωρούν ότι αυτό το ενδιαφέρον αποτελεί παρέμβαση. Επεσήμανε παράλληλα τις ανησυχίες της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης αναφορικά με την εγγραφή Τούρκων υπηκόων στον «εκλογικό κατάλογο».

Επόμενος σταθμός της περιοδείας Γουέστον είναι η Αθήνα, και μετά αναμένεται στη Λευκωσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ