Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ας ενώσουμε την πείρα μας, ας μπολιάσουμε τον αγώνα μας με περισσότερο πείσμα!

Με τις εργάτριες της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ» συζήτησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Το προαύλιο της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ» βάφτηκε κόκκινο χτες το μεσημέρι. Δεκάδες μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ βρέθηκαν εκεί λίγο πριν τις 3 μ.μ., με κόκκινα γαρίφαλα, κόκκινες σημαίες και πανό, για να ανταλλάξουν με τους εργάτες ευχές για τα γενέθλια του Κόμματός τους, του ΚΚΕ, που χτες έγινε 85 χρόνων. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο επέλεξε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα για να «γιορτάσει» την 85η επέτειο από την ίδρυσή του. Κι όταν έφτασε στο χώρο, αντί άλλης υποδοχής, ένα σύνθημα ακούστηκε: «Οκτώ δεκαετίες αγώνες και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία»! Η Αλ. Παπαρήγα είχε την ευκαιρία, λίγο πριν αρχίσει η συγκέντρωση και η ομιλία της στις εργάτριες, να ανταλλάξει μαζί τους ένα λόγο, στην πόρτα του εργοστασίου, την ώρα του σχολάσματος. Σύντομα λόγια, σταράτα, για την οικογένεια, που οι νέες θέλουν μα δεν μπορούν να κάνουν, για την αγωνία και το άγχος για το αύριο, για τη δουλιά, χίλια μύρια τα προβλήματα στο κεφάλι κάθε εργάτριας. Και πλάι σ' αυτά τα λόγια, εκείνα τα ελπιδοφόρα για τη δύναμη που κρύβει μέσα της η εργατική τάξη και που μένει να την ενεργοποιήσει, σπάζοντας το φόβο και τη μοιρολατρία, οικοδομώντας το δικό της αύριο όπως το οραματίζεται, όπως της αξίζει αυτό να είναι.

Κωδικοποιώντας το μήνυμα της επίσκεψής της αυτής, η Αλ. Παπαρήγα δήλωσε σε δημοσιογράφους πως συμβολίζει την ανάγκη της επικοινωνίας με την εργατική τάξη. Το γεγονός ότι το ΚΚΕ γίνεται σήμερα - τόνισε - 85 χρονών είναι μια αγωνιστική γιορτή και δεν μπορεί παρά να τη γιορτάσει με την τάξη που το γέννησε, την εργατική τάξη.


Η Αλ. Παπαρήγα λίγο αργότερα, απευθυνόμενη στις εργάτριες, που στάθηκαν για μισή ώρα να την ακούσουν, αναφέρθηκε σε εκείνη τη «χούφτα» των αγωνιστών επαναστατών που πριν 85 χρόνια ίδρυσαν το ΚΚΕ. Μια απόφαση όχι τυχαία, όπως τόνισε, μια απόφαση που ξεπήδησε από την ανάγκη της εργατικής τάξης να αποκτήσει το δικό της κόμμα. Υπενθύμισε πως από το 1918, ακόμα, το ΚΚΕ μίλησε για ίσα δικαιώματα και αναφερόμενη στις δυσκολίες εκείνης της περιόδου ιδιαίτερα για μια γυναίκα να βγει μπροστά, να μιλήσει για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, για ισοτιμία των δύο φύλων, τόνισε την αξία που έχει σήμερα να σταθεί η μνήμη σε εκείνες τις πρωτεργάτριες, που άνοιξαν το δρόμο για τις κατακτήσεις των μετέπειτα χρόνων, παλεύοντας μαζί με τους άνδρες.

«Από τότε ως σήμερα δεν πάψαμε ποτέ να αγωνιζόμαστε αταλάντευτα για το δίκιο της εργατικής τάξης. Δεν υπολογίσαμε θυσίες, γιατί αποστολή κάθε κομμουνιστή πρέπει να είναι η θυσία για το καλό του τόπου και του λαού», υπογράμμισε η Αλ. Παπαρήγα και συνεχίζοντας τόνισε πως το ΚΚΕ είναι περήφανο γιατί δεν εγκατέλειψε τα λάβαρα στο δύσκολο δρόμο του, ούτε όταν κλήθηκε να πάει κόντρα στο ρεύμα. Σημείωσε δε πως είναι εύκολο να είσαι ήρωας, όταν όλος ο λαός είναι στο δρόμο, είναι όμως δύσκολο όταν ο λαός είναι κουρασμένος, όπως την τελευταία δεκαετία, που έζησε ένα πισωγύρισμα, μια ήττα και επικράτησε η μοιρολατρία. Ωστόσο, όπως επισήμανε, τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται, το κίνημα στην Ελλάδα δεν ηττήθηκε συν τοις άλλοις γιατί το ΚΚΕ στάθηκε όρθιο και σήμερα ζούμε μια φάση όπου ναι μεν παίρνονται πίσω κατακτήσεις, ο λαός όμως ανασυντάσσεται.

Η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος κάλεσε τις εργάτριες να σκεφτούν γιατί παίρνονται πίσω κεκτημένα. Να βγάλουν συμπεράσματα. Το ΚΚΕ, τόνισε, είναι σήμερα πιο ώριμο και έμπειρο και οι εργάτες πιο υποψιασμένοι γι' αυτά που έρχονται. «Ας ενώσουμε λοιπόν την πείρα μας», προέτρεψε «μπορεί να έχετε παρατηρήσεις και είναι καλοδεχούμενες, εμείς ζητάμε τα πάντα για τους εργάτες, δε θα γίνουμε ρεαλιστές με την έννοια να σας ξεπουλήσουμε. Είμαστε ρεαλιστές. Πιστεύουμε στο δίκιο σας, πως πρέπει να έχετε δουλιά, ειρήνη, σιγουριά για σας και τα παιδιά σας. Πιστεύουμε στο δίκιο του λαού και στη δύναμή του. Υπάρχουν πολλοί φοβισμένοι, αλλά ξέρουμε πως απ' αυτούς θα ξεπηδήσει ένα νέο ηρωικό κίνημα. Η δουλιά μας θα καρπίσει και εσείς θα ξεσηκωθείτε από την πείρα σας για σας και τα παιδιά σας. Γιατί δεν έχουμε δικαίωμα να συμβιβαστούμε, δεν το έχουμε απέναντι στα παιδιά μας και αξίζει τον κόπο να μη λυπηθείτε θυσίες γι' αυτά. Προτείνουμε το ρεαλισμό του αγώνα. Χίλιες φορές από το να τρώμε καρπαζιές».

Η Αλ. Παπαρήγα, καταλήγοντας, επισήμανε την ανάγκη να μπουν περισσότεροι στη μάχη, από την κινητοποίηση ως τις εκλογές, να μην πάει καμία χαμένη. Το ΚΚΕ, όπως σημείωσε, έρχεται από μακριά και πάει μακριά και δεν πρόκειται κανένα εκλογικό αποτέλεσμα να το πτοήσει, όμως υπογράμμισε πως έχει αξία την επομένη των εκλογών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να βγουν χαμένοι, να έχουν εισπράξει ένα χαστούκι που θα τους τρομοκρατήσει. «Η ψήφος - τόνισε - στους δύο πάει σε κοινό ταμείο. Η μόνη που φοβίζει είναι αυτή που πάει στο ΚΚΕ. Τότε το ταμείο θα είναι θετικό για το λαό». Εξηγώντας, δε, γιατί το ΚΚΕ θέλει τη λαϊκή ψήφο, τόνισε: «Για να δημιουργηθεί ένα πιο αισιόδοξο κλίμα υπέρ της ανάπτυξης των λαϊκών αγώνων».

Τέλος, σημείωσε πως «τα 85 χρόνια του ΚΚΕ κατατέθηκαν σε κατακτήσεις υπέρ του λαού, παρά τις αδυναμίες για τις οποίες ασκείται αυστηρή κριτική και πρέπει κι εσείς να μας ασκείται κριτική. Το ΚΚΕ υπόσχεται πως θα συνεχίσει, ζητά όμως και τη δική σας βοήθεια, να βαδίσουμε μαζί χέρι χέρι σ' έναν αγώνα μπολιασμένο με μεγαλύτερο πείσμα και αποφασιστικότητα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κι όμως, ζούμε χειρότερα!» (2008-07-12 00:00:00.0)
Μόνο η υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων οδηγεί μπροστά (2004-02-12 00:00:00.0)
"Ξεσηκωθείτε" (1998-04-30 00:00:00.0)
2 Κόκκινο φρένο στη λαίλαπα που έρχεται (1996-09-12 00:00:00.0)
Τίποτε, χωρίς το δικό σας αγώνα (1996-02-13 00:00:00.0)
Χρειάζεται επιμονή και συνέχεια στον αγώνα (1995-03-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ