Σάββατο 12 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
«Κι όμως, ζούμε χειρότερα!»

Παρά την ανάπτυξη της τεχνολογίας, οι συνθήκες ζωής για τους εργαζόμενους χειροτερεύουν, υπογράμμισε, κατά την επίσκεψή της στην «Tasty Foods», η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Δίχως τους εργάτες και τις εργάτριες δεν μπορεί να υπάρξει πλούτος. Δίχως όμως τους καπιταλιστές, τους ιδιοκτήτες του πλούτου, μπορεί. Το χρήμα είναι σκέτο χαρτάκι χωρίς την εργασία. Γίνεται κεφάλαιο μόνο με την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης. Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας με τους εργαζόμενους στην «Tasty Foods», όπου περιόδευσε χθες το πρωί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Η ΓΓ της ΚΕ επισκέφτηκε το χώρο όπου συντελείται η παραγωγή και, όπως είπε στους εργαζόμενους, τα μηχανήματα είναι πολύ σύγχρονα, η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ και λογικά οι άνθρωποι θα έπρεπε να ζουν πολύ καλύτερα, να δουλεύουν λιγότερο. Παράλληλα, συμπλήρωσε, έχει αναπτυχθεί και η επιστήμη σε σημείο τέτοιο, που σήμερα με μια εξέταση να μπορούν να προληφθούν αρκετές ασθένειες. Ωστόσο, όπως είπε, κάθε χρόνο οι εργαζόμενοι ζουν όλο και χειρότερα. «Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε με το τι ίσχυε πριν από 50 χρόνια. Πρέπει να συγκρίνουμε με αυτό που θα μπορούσαμε, που υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε», είπε.

Η συζήτηση ήταν πραγματικά πλούσια, ο προβληματισμός έντονος και «πιάστηκαν» πολλά ζητήματα, που αφορούν στη ζωή του εργάτη και της εργάτριας: Υγεία, μισθοί και συντάξεις, επιμήκυνση του χρόνου εργασίας και των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ακρίβεια.

Η Αλέκα Παπαρήγα στάθηκε ιδιαίτερα στις επαγγελματικές ασθένειες, λέγοντας ότι όχι μόνο μπορεί και πρέπει να μειωθούν τα χρόνια εργασίας και να βελτιωθούν οι συνθήκες δουλειάς, αλλά και να διεξάγεται επιστημονική έρευνα στα Πανεπιστήμια για τις επαγγελματικές ασθένειες και τι πρέπει να γίνει. Σημείωσε ότι αυτός ο κλάδος είναι πολύ υποτιμημένος, και φυσικά όχι τυχαία. Παράλληλα, «έκρουσε τον κώδωνα» στους εργαζόμενους: «Στην Υγεία έρχονται δραματικές αλλαγές», υπογράμμισε και αναφέρθηκε στην κάρτα υγείας, λέγοντας ότι η ασθένεια δε θα αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα, αλλά τυποποιημένα και με βάση τα κέρδη των φαρμακευτικών εταιρειών.

«Να πάθουν πανωλεθρία!»

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά που έγινε στο λεγόμενο όριο της φτώχειας, που είναι στα 5.000 ευρώ το χρόνο. «Δηλαδή - αναρωτήθηκε η Αλ. Παπαρήγα - αν έχεις 6.000 ευρώ το χρόνο δε θεωρείσαι φτωχός; Ακόμα και 12.000 ευρώ το χρόνο να έχεις. Ποια οικογένεια μπορεί να ζήσει με 1.000 ευρώ το μήνα;» και αναφέρθηκε στη ρεαλιστική θέση του ΚΚΕ για 1.400 ευρώ βασικό μισθό, με βάση την υπάρχουσα κατάσταση και τις ανάγκες των εργαζομένων.

Η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος σημείωσε ότι το ΚΚΕ ζητά να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, στα προϊόντα που είναι καθημερινά απαραίτητα για τη λαϊκή οικογένεια. «Μην ακούτε ότι δεν υπάρχει χρήμα», είπε χαρακτηριστικά. «Μέχρι τώρα οι κυβερνήσεις που πέρασαν δε δέχτηκαν ουσιαστική πίεση από το εργατικό κίνημα. Εμείς το λέμε: Δεν υπάρχει καμιά άλλη λύση από το να οργανωθεί το εργατικό κίνημα, να δυναμώσει, να αντεπιτεθεί. Να πάθουν πανωλεθρία η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ», τόνισε υπογραμμίζοντας, ακόμα, ότι τόσο η πολιτική, όσο και η συνδικαλιστική ψήφος είναι ένα ισχυρό όπλο. Τέλος, η Αλ. Παπαρήγα κάλεσε τους εργαζόμενους να μελετήσουν τις θέσεις του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ