Σάββατο 12 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
«Ελευθερία του Τύπου» (1)

Η συντριπτικά μεγάλη μερίδα του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, γύρω από την υπόθεση «Ζήμενς» έχει πάρει θέση, έχει επιλέξει στρατόπεδο. Πέρα από την τίμια δουλειά και τις αγνές προθέσεις της πλειοψηφίας των εργαζομένων στα ΜΜΕ, ανεξάρτητα από τα καίρια ζητήματα που τίθενται σε αρκετά από τα ρεπορτάζ και τα άρθρα τους, δύο είναι οι κύριες «γραμμές» που κονταροχτυπιούνται και οι οποίες αποτελούν καταφανή επιλογή των «αφεντικών» - εκδοτών:

*

Η μία είναι η «γραμμή» εκείνων που θέλουν να ενσταλάξουν στην κοινή γνώμη ότι το σκάνδαλο αφορά «κυρίως» το ΠΑΣΟΚ.

Η άλλη είναι η «γραμμή» εκείνων που θέλουν να χρεώσουν το σκάνδαλο «κυρίως» στη ΝΔ.

*

Το ζήτημα δεν είναι, δηλαδή, το σκάνδαλο αυτό καθ' αυτό. Δεν είναι η ανάδειξη του πολιτικού και ηθικού ξεπεσμού που αφορά συνολικά στο δικομματισμό, με τον οποίο φυσικά τα συγκροτήματα του Τύπου έχουν σιαμαίες σχέσεις. Εκείνο που παρακολουθούμε, μετά την αρχική φάση της σαστιμάρας, είναι μια καταφανής προσπάθεια «μιντιακής» διαχείρισης του σκανδάλου είτε από την πλευρά των Βένετων είτε από τη σκοπιά των Πράσινων.

*

Πρόκειται, με άλλα λόγια, για ένα διαγωνισμό διαφήμισης προς τον ελληνικό λαό του «λιγότερο βρώμικου». Για μια συστηματική επιχείρηση η ηθική χρεοκοπία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να «εξαγνιστεί» διά της διάχυσής της στο λαό. Ο τηλεθεατής - ακροατής - αναγνώστης λαός, προηγουμένως, θα πρέπει να έχει εκπαιδευτεί, ώστε να εκλαμβάνει τον ξεπεσμό των «ταγών» του όχι ως ζήτημα ποιότητας (τα «πιάσανε»), αλλά σαν ζήτημα ποσότητας («πόσα πιάσανε»).

Η επιδίωξη, δηλαδή, είναι να καταστήσουν τον ψηφοφόρο του ΠΑΣΟΚ ανεκτικό στη διαφθορά του «δικού του» πολιτικού φορέα, τον ψηφοφόρο της ΝΔ ανεκτικό στη διαφθορά του «δικού του» πολιτικού φορέα, και τους δύο μαζί αθύρματα μιας χυδαίας ζυγαριάς, όπου στο ένα ζύγι θα μπαίνει ο «άρπαγας», στο άλλο ζύγι θα μπαίνει το «τρωκτικό» και «νικητής» θα βγαίνει εκείνος που είναι βουτηγμένος στη λάσπη μέχρι το λαιμό, από τον άλλο που θα είναι βουτηγμένος μέχρι τα αυτιά!

*

Πρόκειται για μια τακτική διανθισμένη πάντα με κείνα τα ηχηρά περί της «ελευθερίας του Τύπου»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ