Σάββατο 12 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Προκλητικά μέτρα κατά της ριζοσπαστικοποίησης!

Τις αντιδράσεις για τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα προσπαθεί να προλάβει και να καταστείλει η ΕΕ με απόφαση των υπουργών Οικονομίας (ΕΚΟΦΙΝ)

Η ριζοσπαστικοποίηση ως «στρατολόγηση τρομοκρατών» μπήκε στο στόχαστρο του ΕΚΟΦΙΝ που συνεδρίασε στις 8 του Ιούλη, αποδεικνύοντας ότι η σκληρή, αντιλαϊκή πολιτική και η ένταση του αυταρχισμού και των κατασταλτικών μέσων, «πάνε πακέτο». Παράλληλα με την προώθηση της αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής, που αναπόφευκτα θα προκαλέσει αντιδράσεις σε κάθε χώρα και αμφισβήτηση του χαρακτήρα της ΕΕ, εντοπίστηκε η ανάγκη να παρθούν μέτρα κατά της ριζοσπαστικοποίησης των εργαζομένων και της οργάνωσης της πάλης τους και μάλιστα εν μέσω...«οικονομικής κρίσης» διατίθενται και τα ανάλογα κονδύλια για τη χρηματοδότηση αυτών των μέτρων.

Οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών, στην απόφασή τους, κάνουν λόγο για «απειλή της ΕΕ και της ασφάλειας των πολιτών της από την τρομοκρατία» και ζητούν τα κράτη - μέλη, υπό τον συντονισμό της ΕΕ, να βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς παρατηρούνται φαινόμενα ριζοσπαστικοποίησης και «τρομοκρατίας» σε μια σειρά χώρες της ΕΕ. Και αυτό πρέπει να υπολογιστεί και να σταματήσει όπου είναι δυνατόν.

Η απόφαση του ΕΚΟΦΙΝ αναφέρεται στην ανάγκη να υλοποιηθεί η Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης κατά της Ριζοσπαστικοποίησης «εντοπίζοντας τέτοιες συμπεριφορές το ταχύτερο δυνατό και εξαρθρώνοντας τις δραστηριότητες δικτύων και μεμονωμένων ατόμων που τραβούν κόσμο στην τρομοκρατία».


Associated Press

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, η πρόκληση για την καταστολή της «ριζοσπαστικοποίησης και της στρατολόγησης τρομοκρατών, αφορά πρώτα και κύρια κάθε κράτος - μέλος ξεχωριστά, όμως οι προσπάθειες της ΕΕ μπορούν να προσφέρουν ένα σημαντικό πλαίσιο, που θα βοηθήσει στο συντονισμό των εθνικών πολιτικών, στην ανταλλαγή πληροφοριών και καλών πρακτικών».

Από όλα αυτά γίνεται ξεκάθαρο ότι οι πολιτικοί ηγέτες, οι αστικές κυβερνήσεις των χωρών - μελών, με την ΕΕ στο ρόλο του συντονιστή και καθοδηγητή, συσπειρώνονται για να αντιμετωπίσουν το λαϊκό παράγοντα, προωθούν το φακέλωμα, την παρακολούθηση και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς. Αναγνωρίζουν, ως εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας, στη ριζοσπαστικοποίηση της λαϊκής συνείδησης και δράσης έναν κοινό εχθρό και εφιστούν την προσοχή για την έγκαιρη αντιμετώπισή του. Και όλα αυτά στο όνομα της προώθησης και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών! Οχι για την κερδοφορία και την ασφάλεια του κεφαλαίου...

Σκέτη πρόκληση

Αποτελεί πρόκληση για τους εργαζόμενους, για τους εκατομμύρια ανθρώπους του μόχθου που ζουν στα κράτη - μέλη της ΕΕ, οι υπουργοί Οικονομικών να συνεδριάζουν και όχι μόνο να μην προσφέρουν λύσεις στα αδιέξοδα, όχι μόνο να προετοιμάζουν νέα οδυνηρά μέτρα για τα λαϊκά στρώματα, αλλά επιπλέον να αποφασίζουν, να ενθαρρύνουν οικονομικά τις πολιτικές προληπτικής καταστολής της ριζοσπαστικής σκέψης και δράσης. Είναι το λιγότερο αποκαλυπτικό για το χαρακτήρα της ΕΕ, η οποία απροκάλυπτα δείχνει για ακόμα μια φορά «με ποιους είναι», ποιους υπηρετεί και προστατεύει με όλα τα μέσα: Τα καπιταλιστικά κέρδη.

Ανάμεσα σε άλλα, αυτά που ιεραρχούνται ως αναγκαία μέτρα είναι:

-- Η αποτελεσματική ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στα κράτη - μέλη, όπως και μια υψηλού επιπέδου συνεργασία των αρχών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

-- Η Ομάδα Εργασίας για θέματα τρομοκρατίας να προχωρήσει στην ανταλλαγή αναλύσεων και κυβερνητικών εκτιμήσεων για τη ριζοσπαστικοποίηση και τη στρατολόγηση και να γνωμοδοτήσει στα σχετικά συμβουλευτικά σώματα.

-- Το ΕΚΟΦΙΝ καλεί τα κράτη - μέλη να κάνουν ανταλλαγή των καλύτερων πρακτικών και να συζητήσουν για την ανάπτυξη μεθόδων που θα μπορούσαν να εμποδίσουν τη ριζοσπαστικοποίηση και τη στρατολόγηση, λαμβάνοντας υπόψη τις εθνικές ιδιαιτερότητες.

-- Να πάρουν περαιτέρω πρωτοβουλίες σε διαφορετικούς τομείς που σχετίζονται με τη ριζοσπαστικοποίηση και τη στρατολόγηση, όπως επίσης και τα κράτη με τη μεγαλύτερη εμπειρία να τη μεταδώσουν και στα υπόλοιπα. Προτείνεται να γίνουν και ειδικά φόρα με αυτό το περιεχόμενο.

-- Ενθαρρύνει τα κράτη - μέλη και την Κομισιόν να εφαρμόσουν συγκεκριμένα σχέδια και να παρέχουν τα αναγκαία οικονομικά μέσα, ώστε να εφαρμοστεί ευρύτερα (σ.σ. από διάφορους φορείς) το Σχέδιο Δράσης για τη Ριζοσπαστικοποίηση και τη Στρατολόγηση.

-- Χαιρετίζει τις μελέτες που έχει διεξαγάγει η Κομισιόν και την καλεί να διαθέσει τα αποτελέσματα αυτών των ερευνητικών σχεδίων σχετικά με τη ριζοσπαστικοποίηση και τη στρατολόγηση στα κράτη - μέλη, όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο όνομα της αντιμετώπισής της ανοίγει επικίνδυνους δρόμους... (2017-02-18 00:00:00.0)
Σφίγγει τον κλοιό στο κίνημα με πρόσχημα τον «εξτρεμισμό» (2014-01-16 00:00:00.0)
Στοχοποιεί τους λαούς με πρόσχημα τον «εξτρεμισμό» (2011-09-10 00:00:00.0)
«Αχαλίνωτη η παραγωγή αντιδημοκρατικών μέτρων» (2008-07-10 00:00:00.0)
Οι αγώνες των λαών ο φόβος τους... (2006-01-03 00:00:00.0)
Νέα δεσμά με «Ευρωσύνταγμα» (2004-12-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ