Τετάρτη 1 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Νέα δεσμά με «Ευρωσύνταγμα»

...και πληθώρα άλλων αντιδραστικών κειμένων, που υιοθετούνται στις Βρυξέλλες

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης»
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης»
Βαδίζουμε ολοταχώς προς επικύρωση του σχεδίου Συνταγματικής Συνθήκης σε κλίμα σιωπής και παραπληροφόρησης. Ομως, με το «Ευρωσύνταγμα» που συντάχθηκε ερήμην των λαών, ετοιμάζονται νέα δεσμά σε βάρος των λαών της Ευρώπης. Πίσω από τη φινέτσα του όρου, διασυνδέονται πολλά. Είναι ο φερετζές μιας αντιδημοκρατικής Ευρώπης, που χάνει οριστικά και τη δημοκρατική της επίφαση, με τη λήψη και άλλων αντιδραστικών μέτρων όπως το «Πρόγραμμα της Χάγης».

Τα παραπάνω τονίστηκαν μεταξύ άλλων σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε χτες η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Δημοκρατικές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη». Τις θέσεις της Κίνησης παρουσίασαν ο Δημήτρης Καλτσώνης, δρ. Νομικής, ο Γιάννης Πανούσης, καθηγητής Πανεπιστημίου και ο Γιάννης Ε. Διακογιάννης, δημοσιογράφος.

Στην κεντρική εισήγηση που παρουσίασε ο Δ. Καλτσώνης, τονίστηκε: Δεν πρόκειται για Σύνταγμα ούτε για Συντακτική Συνέλευση, αλλά για μια νέα συνθήκη που συγκεντρώνει όλες τις μέχρι σήμερα αντιδραστικές αποφάσεις της ΕΕ και προσθέτει και νέες. Συγκεκριμένα:

Με την υιοθέτηση του «Ευρωπαϊκού Συντάγματος» περιορίζεται παραπέρα η εθνική κυριαρχία των κρατών. Αποδυναμώνονται ακόμη παραπέρα τα εθνικά Κοινοβούλια. Ενισχύεται ακόμη παραπέρα θεσμικά ο ρόλος των ισχυρών κρατών. Υπάρχει συγκέντρωση εξουσιών. Καταργείται η εκ περιτροπής προεδρία. Επαναβεβαιώνεται πολλαπλά ότι θεμέλιο της ΕΕ είναι η ελευθερία κίνησης του κεφαλαίου, η ελεύθερη αγορά, η ασυδοσία δηλαδή των πολυεθνικών και των μεγάλων συμφερόντων. Υιοθετείται το δόγμα Σολάνα που διατύπωσε επίσημα τις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις και βλέψεις της ΕΕ.

Δηλαδή, με την υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος επέρχεται μια σοβαρή αποδυνάμωση των πολιτικών, ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Ειδικότερα:

Δίνει τη δυνατότητα ακόμη και για χρήση στρατιωτικών δυνάμεων στο εσωτερικό της ΕΕ για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Υπάρχει αναφορά στα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα, τα οποία «συμβάλλουν στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής συνείδησης». Κανένα βήμα δε γίνεται στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης της δημοκρατικής συμμετοχής των λαών. Ενσωματώνει τη Χάρτα θεμελιωδών δικαιωμάτων, η οποία βρίσκεται πίσω από το επίπεδο κατοχύρωσης των δημοκρατικών και ατομικών δικαιωμάτων που χαρακτήριζε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου του 1950, τη Διακήρυξη Δικαιωμάτων του ΟΗΕ του 1948 ή ακόμη και εθνικά Συντάγματα. Πρακτικά, το Ευρωσύνταγμα επιβάλλει ένταση αυταρχισμού και στρατιωτικοποίηση.

Διώκεται η «ριζοσπαστικοποίηση»

Εξάλλου, ο Δ. Καλτσώνης θύμισε ότι το πρόσφατο Συμβούλιο της ΕΕ στις Βρυξέλλες έλαβε, ανάμεσα σε άλλα, σημαντικές αποφάσεις που σχετίζονται με τα δημοκρατικά δικαιώματα του ελληνικού λαού, αλλά και όλων των λαών των κρατών - μελών της ΕΕ.

Δύο τα κύρια ζητήματα: Προώθηση στρατηγικής Λισαβόνας και λήψη μέτρων για χειραγώγηση, καθήλωση του λαϊκού κινήματος υπό το μανδύα του «Χώρου Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης». Σε αυτό το πλαίσιο, το Συμβούλιο υιοθέτησε πενταετές πρόγραμμα με το όνομα «Πρόγραμμα της Χάγης», το οποίο δίνει έμφαση στην «καταπολέμηση της τρομοκρατικής απειλής» μέσω: Της βελτίωσης της ανταλλαγής πληροφοριών. Της παραπέρα αξιοποίησης των μηχανισμών της Ευρωαστυνομίας και Ευρωεισαγγελίας. Της «έμπρακτης αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας». Της πολιτικής ασύλου και ουσιαστικά της απόκρουσης του κύματος των μεταναστών που γεννούν οι στρατιωτικές επεμβάσεις και η καταλήστευση των λαών.

«Αυτά σημαίνουν τελειοποίηση, επέκταση και καλύτερο συντονισμό των μηχανισμών ηλεκτρονικού φακελώματος που ήδη υπάρχουν (Σένγκεν, αρχείο Ευρωπόλ, εθνικά αρχεία κλπ.)», σημειώθηκε στη συνέντευξη.

Τονίστηκε ακόμα ότι το «Πρόγραμμα της Χάγης» προβλέπει ενεργητικότερη δραστηριότητα της Ευρωαστυνομίας και Ευρωεισαγγελίας υπό την καθοδήγηση του Συντονιστή Αντιτρομοκρατικής Δράσης. Επιβάλλει στο Συμβούλιο μέχρι τα τέλη του 2005 να καταρτίσει μακροπρόθεσμη στρατηγική «αντιμετώπισης των παραγόντων που συμβάλλουν στη ριζοσπαστικοποίηση και τη στρατολόγηση με σκοπό την τέλεση τρομοκρατικών ενεργειών», δηλαδή μέτρα σε βάρος του λαϊκού κινήματος.

Τέλος, λαμβάνονται μέτρα για κοινή αστυνομική εκπαίδευση, προγράμματα ανταλλαγής, «κοινές αστυνομικές ασκήσεις και επιχειρησιακά σχέδια για διαχείριση μη στρατιωτικών κρίσεων» κλπ.

Κράτος οποιουδήποτε δικαίου;

Παίρνοντας το λόγο, ο Γ. Πανούσης υπογράμμισε ότι πλέον δημιουργείται μια νέα παγκόσμια στρατιωτικού τύπου τάξη. «Η σημερινή πολιτική εξουσία εκφράζει το λαό ή υπηρετεί τους μεγάλους "παίκτες", τους τραπεζίτες; Μπορεί πραγματικά να απονεμηθεί δικαιοσύνη σήμερα;», αναρωτήθηκε. Σημείωσε με νόημα ότι το όραμα της παγκόσμιας ειρήνης μετατράπηκε σε σιδερόφραχτο εφιάλτη και ότι το λεγόμενο παγκόσμιο δίκτυο ασφάλειας δεν αφήνει άθικτο κανένα κοινωνικό και ατομικό δικαίωμα. Κατέληξε ότι κράτος Δικαίου δεν είναι το κράτος του οποιουδήποτε δικαίου.

Ο Γ.Ε. Διακογιάννης συνέχισε τα κρίσιμα ερωτήματα, σχετικά με τα όσα προβλέπονται στο «Πρόγραμμα της Χάγης»: «Τι κρύβει αυτό το περί "ανάγκης κατάρτισης μακροπρόθεσμης στρατηγικής αντιμετώπισης των παραγόντων που συμβάλλουν στη ριζοσπαστικοποίηση και τη στρατολόγηση με σκοπό την τέλεση τρομοκρατικών ενεργειών"; Τι υπονοεί η φράση "να συσταθεί ένα δίκτυο εθνικών εμπειρογνωμόνων για την πρόληψη και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και για τον έλεγχο των συνόρων"; Τι υποδηλώνει αυτή η πρόταση "να παροτρύνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Επιτροπή της ΕΕ να αυξήσει τη χρηματοδότηση σχεδίων για τη δημιουργία ικανοτήτων καταπολέμησης της τρομοκρατίας σε τρίτες χώρες"; Και τι αποσιωπά το Παράρτημα των "Συμπερασμάτων" στην ανάλυση για το Ιράκ, όπου αποκρύπτεται από τον αναγνώστη ότι υπάρχει ξένη στρατιωτική δύναμη στην τραγική χώρα της Μεσοποταμίας και όπου η περήφανη αντίσταση του αραβικού λαού βαφτίζεται... τρομοκρατία!»

Το λόγο, επίσης, πήρε και ο Στρατής Κόρακας, επισημαίνοντας ότι συστηματικά προωθούνται συγκεκριμένα αντιδραστικά μέτρα. Οι εμφανιζόμενες ως αυθαιρεσίες που παρατηρούνται στην ελληνική διοίκηση, στην πραγματικότητα εντοπίζονται σε όλη την ΕΕ. Εφερε για παράδειγμα της «Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα» που «νομιμοποίησε» τη χρήση καμερών - χαφιέδων από την Αστυνομία δήθεν για τη διαχείριση του κυκλοφοριακού. Τόνισε ότι απέναντι στην πλύση εγκεφάλου που τα πλατιά λαϊκά στρώματα υφίστανται καθημερινά - περί της χρησιμότητας και των αγαθών προθέσεων του «Ευρωσυντάγματος» και των νέων κατασταλτικών μέτρων - πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες των «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» και όλων των δημοκρατών και προοδευτικών ανθρώπων, για να ενημερωθεί ο κόσμος σχετικά με το τι προωθείται πραγματικά.

Να σημειωθεί ότι έχουν ήδη ξεκινήσει ενημερωτικές εκδηλώσεις από επιτροπές της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» σε συνεργασία και με συνδικάτα, Επιτροπές Ειρήνης, πολιτιστικούς συλλόγους και άλλους φορείς. Αυτή η προσπάθεια σχεδιάζεται να συνεχιστεί. Εξάλλου, η Συντονιστική Επιτροπή της Κίνησης, τη Δευτέρα θα συναντηθεί με το νέο διευθυντή της ΕΡΤ, προκειμένου να του επιδώσει διάβημα διαμαρτυρίας. Λόγος, το γεγονός ότι η κρατική ραδιοτηλεόραση δεν έχει ανοίξει ούτε καν στοιχειωδώς το διάλογο για το «Ευρωσύνταγμα».

Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν πολλές προσωπικότητες, ανάμεσά τους και οι: Παν. Κρητικός τ. α΄ αντιπρόεδρος της Βουλής, Δημ. Παξινός πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, Σπ. Φυτράκης δικηγόρος, Λ. Πανταζοπούλου ιστορικός Τέχνης και πολλοί άλλοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ