Τετάρτη 1 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΛΛΑΝΔΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
Ηξεις - αφήξεις το Προσχέδιο Συμπερασμάτων

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, (της ανταποκρίτριας μας Αλεξάνδρας ΦΩΤΑΚΗ).--

Το Προσχέδιο Συμπερασμάτων για τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκέμβρη, που διέρρευσε τη Δευτέρα και θα συζητηθεί σήμερα στο Coreper, ενέχει πολλές παγίδες και σημεία που μπορούν να ερμηνευτούν κατά το δοκούν, ανάλογα με τα συμφέροντα της ΕΕ και την πλευρά στην οποία επιθυμεί να ασκήσει πιέσεις.

Οπως επισημαίνουν ελληνικές διπλωματικές πηγές, οι δήθεν σκληροί όροι που περιλαμβάνει το Προσχέδιο για την Αγκυρα, είναι το ελάχιστο των απαιτήσεων, που θα μπορούσε να προβάλλει η ΕΕ στην Τουρκία και διατυπωμένοι κατά τέτοιον τρόπο, ώστε, να επιδέχονται αρκετές αλλαγές και ερμηνείες...

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, παρά τους όποιους όρους επιβάλλονται στην Τουρκία, ώστε να κερδίσει την πολυπόθητη ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, δε γίνεται καμία σαφής αναφορά στο Κυπριακό και ακόμα περισσότερο δεν μπαίνει σαν προϋπόθεση η διπλωματική αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Φυσικά, καμία δέσμευση δε ζητά η ΕΕ, από την Αγκυρα, για τη λύση του Κυπριακού.

Τα επίμαχα άρθρα που αφορούν την ένταξη της Τουρκίας, στην ΕΕ, κάνουν λόγο γενικά για υποχρέωση της Αγκυρας να διευθετήσει τις «συνοριακές διαφορές» της με τις γείτονες χώρες, και να αναπτύξει «σχέσεις καλής γειτονίας». Ακόμα, στο προσχέδιο η Ολλανδική Προεδρία εκφράζει την ελπίδα ότι η Τουρκία θα υπογράψει το πρωτόκολλο αποδοχής της Συμφωνίας της Αγκυρας και θα αποδέχεται την τελωνειακή σύνδεση με όλες τις χώρες - μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

Παράλληλα, η Ολλανδική Προεδρία, δεν παραλείπει να χαιρετίσει έντονα την πρόοδο της Τουρκίας στις μεταρρυθμίσεις, για την προσέγγιση στην ΕΕ.

Παρά την προσπάθεια του πρακτορείου Ρόιτερς και άλλων πηγών που τάσσονται υπέρ της τουρκικής πολιτικής, να ερμηνεύσουν το Προσχέδιο της Ολλανδικής Προεδρίας, σαν απαίτηση της ΕΕ, για ντε φάκτο αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την Αγκυρα, το ίδιο το κείμενο αποδεικνύει ότι οι όροι είναι απόλυτα ρευστοί και θα τεθεί σε διαπραγμάτευση και αυτή η τελωνειακή σύνδεση της Κύπρου με την Τουρκία και, επομένως, και η ντε φάκτο αναγνώριση.

Οσον αφορά στην ελληνική πλευρά, το προσχέδιο κρίνεται «θετικό σαν σύνολο, αλλά εκτιμάται ότι υπάρχουν αρκετές ελλείψεις, που ελπίζει ότι υπάρχει χρόνος να συζητηθούν»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πιέσεις από ΕΕ στην Κύπρο για υποχωρήσεις (2006-07-04 00:00:00.0)
Συμπληγάδες (2005-08-27 00:00:00.0)
Ατελείωτα παζάρια και εμπαιγμός (2004-12-18 00:00:00.0)
Σκληρές διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη... (2004-12-09 00:00:00.0)
Τρία «όχι» για το «ναι» των «25» (2004-12-09 00:00:00.0)
Πλασάρεται σαν κλειδί για τη λύση του Κυπριακού (2004-12-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ