Τετάρτη 1 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ελεγχόμενες και αποπροσανατολιστικές κόντρες εξουσίας

Σε ελεγχόμενο παιχνίδι για τη νομή της εξουσίας εξελίσσονται οι κόντρες στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, στο «φόντο» της διευρυνόμενης λαϊκής δυσαρέσκειας απέναντι στην κυβερνητική πολιτική.

Ο νέος γύρος της ενδοκυβερνητικής αντιπαράθεσης, που ξεκίνησε με τις διαμαρτυρίες των συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ «επεκτάθηκε», χτες στους βουλευτές της ΝΔ, ενώ τροφοδοτείται διαρκώς η αντιπαράθεση Ρηγίλλης - Μαξίμου (Μεΐμαράκη - Ρουσόπουλου) με πρόσχημα τα επικοινωνιακά, αλλά με στόχο τη μοιρασιά πόστων και ρόλων.

Ο Κ. Καραμανλής, πάντως, δε δείχνει να ανησυχεί, αντίθετα, μάλλον αξιοποιεί την εσωκομματική αναταραχή για να στείλει προς τους εργαζόμενους το μήνυμα ότι οι αντιδράσεις δεν πρόκειται να αλλάξουν την πολιτική της: «Η κυβέρνηση έχει κάνει τις βασικές κυβερνητικές επιλογές της, για το πώς θα κυβερνήσει τη χώρα. Και από αυτές τις επιλογές δεν ξεφεύγει. Θα τηρηθούν απαρέγκλιτα», δήλωσε χαρακτηριστικά χτες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να τοποθετηθεί στη συνεδρίαση της ΚΕ της ΝΔ το Σάββατο, αλλά δεν αναμένεται να αναδείξει το ζήτημα ως μείζον ούτε να αποδοκιμάσει ευθέως τους «διαμαρτυρόμενους» συνδικαλιστές.

Τη σκυτάλη στην εσωκομματική διαμάχη πήραν χτες βουλευτές της ΝΔ, που επιτέθηκαν με τη σειρά τους στους υπουργούς όχι για τις επιλογές τους, αλλά γιατί δεν τους δέχονται, όποτε ζητούν. Τέτοια παράπονα εκφράστηκαν στη χτεσινοβραδινή συνεδρίαση των συντονιστών στη Ρηγίλλης από ορισμένους βουλευτές (Κασίμης, Καμμένος, Μακρή, κ.ά.), επιβαρύνοντας το ήδη βαρύ κλίμα στο κυβερνών κόμμα.

Την ίδια στιγμή, ο γραμματέας της ΚΕ Β. Μεϊμαράκης καλλιεργεί την εικόνα του «προστάτη» των δυσαρεστημένων στελεχών και της οργανωμένης βάσης, αφήνοντας όμως σαφώς να εννοηθεί ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τον Κ. Καραμανλή και δεν κάνει τίποτα ενάντια στη θέλησή του: «Εσείς τι λέτε, αν ο πρόεδρος μου έλεγε να κάνω πίσω δε θα το έκανα;», αναρωτήθηκε μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους, ενώ δεν αποδέχτηκε ότι υπάρχει «κίνημα υπουργών» εναντίον του. Αναφερόμενος στις διαμαρτυρίες των συνδικαλιστών στο συνέδριο της ΔΑΚΕ είπε ότι δεν τις ενθαρρύνει ο ίδιος, αλλά δεν τον ενοχλούν. Προσδιορίζοντας το δικό του «εξισορροπιστικό» ρόλο είπε (στον «Φλας») ότι «εγώ πρέπει να μεταφέρω τις αγωνίες χωρίς να τραυματίζω το κύρος της κυβέρνησης, στηρίζοντας την κυβερνητική πολιτική».

Δε δίστασε, ωστόσο, να επιτεθεί στον Θ. Ρουσόπουλο, αμφισβητώντας ευθέως την επικοινωνιακή τακτική του. «Ο κ. Ρουσόπουλος θεωρεί ότι μπορεί κάθε υπουργείο να εκπροσωπείται μόνο του, εγώ θεωρώ ότι ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης είναι συνολικά της κυβέρνησης και ότι αν κάτι επικοινωνιακά στραβώνει σε ένα υπουργείο το χρεωνόμαστε όλοι μαζί», τόνισε χαρακτηριστικά στον «Φλας». Ο Β. Μεϊμαράκης είχε χτες το βράδυ συνάντηση με τον Κ. Καραμανλή αλλά απέφυγε να κάνει δηλώσεις εξερχόμενος.

Στο εσωκομματικό παιχνίδι εξουσίας εμπλέκονται και οι υπουργοί, υπηρετώντας «προσωπικές στρατηγικές». Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, πρόσφερε κάλυψη στον γραμματέα της ΚΕ, λέγοντας πως «δεν τα είπε έτσι ο κ. Μεϊμαράκης» στη ΔΑΚΕ, ενώ υποβάθμισε τις αντιδράσεις των γαλάζιων συνδικαλιστών: «Κάποιοι μπορούν να διαμαρτύρονται αλλά δεν είναι εξέγερση», είπε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει θέμα ούτε λόγος να ληφθούν αποφάσεις.

Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μ. Λιάπης, προσερχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε ότι «όλα αυτά δεν τον αφορούν», καθώς ο ίδιος ασχολείται «με τα θέματα του υπουργείου». Δεν αφορούν, πρόσθεσε, και το λαό, ο οποίος το μόνο που θέλει είναι λύσεις στα καθημερινά του προβλήματα. Ο υπουργός Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε χτες το βράδυ με τον πρωθυπουργό αν και είπε ότι το θέμα με τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών θεωρείται λήξαν, πρόσθεσε ότι «όποιος επιχειρεί να βυθίσει τη Νέα Δημοκρατία σε ενδοστρέφεια και γκρίνια, προσφέρει τη χειρότερη υπηρεσία στην κυβέρνηση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Διέξοδος» με νέα αντιλαϊκή επίθεση (2008-09-24 00:00:00.0)
Νέα αντιλαϊκά μέτωπα και κινήσεις «εκτόνωσης» (2008-09-18 00:00:00.0)
«Μεταρρυθμίσεις» και αποπροσανατολισμός (2005-11-04 00:00:00.0)
Διαδοχικές συναντήσεις ενόψει ΔΕΘ (2005-08-20 00:00:00.0)
Παρατείνονται οι ελεγχόμενες κόντρες (2005-01-14 00:00:00.0)
Εγκαίνια προεκλογικής καμπάνιας (2004-05-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ