Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Διέξοδος» με νέα αντιλαϊκή επίθεση
  • Επίδειξη πυγμής προς τους εργαζόμενους και τους λαϊκούς αγώνες αναμένεται να κάνει ο Κ. Καραμανλής στη μεθαυριανή συνεδρίαση της ΚΕ της ΝΔ
  • Κλείσιμο εσωκομματικών μετώπων και εικόνα «νέας αρχής»

Κλείσιμο εσωκομματικών μετώπων και «άνοιγμα» νέων μετώπων της επίθεσης κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού επιλέγει η κυβέρνηση προκειμένου να ξεφύγει από τη «δύσκολη συγκυρία» και να ανακόψει τη ραγδαία φθορά της.

Το σχέδιο εξόδου από τη «δύσκολη φάση» προβλέπει, ακόμα, ολόπλευρη στήριξη των κυβερνητικών επιλογών, κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού και αποφυγή συμπεριφορών που προκαλούν την «κοινή γνώμη». Το Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζει να αξιοποιήσει τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ την Παρασκευή, προκειμένου να δώσει την εικόνα αντεπίθεσης και «νέου ξεκινήματος», αλλά και μιας «συσπείρωσης» στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Ο Κ. Καραμανλής, σύμφωνα με ορισμένες «διαρροές» από το Μέγαρο Μαξίμου, είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε επίδειξη πυγμής απέναντι στους «διαφωνούντες» που χαλάνε την εικόνα και το κλίμα με τις καθημερινές παρεμβάσεις τους.

Στην πραγματικότητα όμως η επίδειξη πυγμής έχει ως αποδέκτη τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα που αντιστέκονται στην αντιλαϊκή λαίλαπα και αγωνίζονται να ανατρέψουν τους σημερινούς αρνητικούς για τα συμφέροντά τους συσχετισμούς.

Στη συνεδρίαση της ΚΕ της ΝΔ, όπου αναμένεται να τεθούν «όλα τα ανοιχτά θέματα», με στόχο να υπάρξουν «καθαρές απαντήσεις», ο Κ. Καραμανλής θα επαναβεβαιώσει τη στοχοπροσήλωσή του στην ταχεία προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, επαναλαμβάνοντας τα νέα μέτωπα που έχει ανοίξει («Ολυμπιακή», ΟΣΕ, ΔΕΗ, «Καποδίστριας 2», Παιδεία, Ασφαλιστικό, κ.ά.). Η ένταση της επίθεσης αποτελεί και το μεγάλο όπλο της κυβέρνησης, που παρουσιάζει τα νέα αντιλαϊκά μέτρα ως «ανάδειξη θεμάτων πραγματικής πολιτικής».

Πλάτες από Μεϊμαράκη

Ηδη έχει ξεκινήσει το κλείσιμο των εσωκομματικών μετώπων και η κινητοποίηση των κορυφαίων στελεχών για τη στήριξη των κυβερνητικών επιλογών. Πρώτος και καλύτερος ο Β. Μεϊμαράκης, στέλνοντας το μήνυμα της ενίσχυσης της «συλλογικότητας» και «αλληλεγγύης» στις κυβερνητικές αποφάσεις. Σε δηλώσεις που έκανε εξερχόμενος χτες από το Μέγαρο Μαξίμου διαπίστωσε ότι αυτή τη στιγμή καταγράφεται «μια αποσυσπείρωση» της εκλογικής επιρροής της ΝΔ, αναγορεύοντας ως καθήκον των στελεχών «να απευθυνθούν στους Νεοδημοκράτες και να βοηθήσουν ώστε να ανακτήσουν την αυτοπεποίθησή τους και να υπάρξει εκ νέου συσπείρωση». Στο πλαίσιο αυτό είπε ότι πρέπει να υπάρξουν ορισμένες διαδικαστικού χαρακτήρα παρεμβάσεις ώστε «να σηκώσουμε το φρόνημα του Νεοδημοκράτη». Για το σκοπό αυτό ζήτησε να τοποθετηθούν όλοι στην Κεντρική Επιτροπή «και να γίνει από εκεί μια αρχή ενόψει και της χειμερινής περιόδου». Απέκλεισε το ενδεχόμενο ανασχηματισμού τουλάχιστον μέχρι τα Χριστούγεννα, ενώ έριξε τους τόνους στην κόντρα με τον Θ. Ρουσόπουλο, λέγοντας ότι παρερμηνεύτηκαν τα όσα είπε προχτές το βράδυ σε τηλεοπτική συνέντευξή του. Στο ίδιο «πνεύμα» και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε με νόημα ότι είχε χτες το πρωί μια συζήτηση με τον υπουργό Αμυνας στο γραφείο του, όπου έγινε «μια πάρα πολύ καλή συζήτηση και προσπάθεια συνεργασίας για το καλό της κυβέρνησης».

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσφερε εκ νέου στήριξη στην Ντ. Μπακογιάννη, διαψεύδοντας τα «μυστικά παζάρια» που, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, έγιναν στο υπουργείο Εξωτερικών για την πώληση της «Ολυμπιακής» στην αεροπορική εταιρεία του εμιράτου του Κατάρ («Qatar Airways») παρουσία Ελληνα εφοπλιστή. «Δεν έχει γίνει καμία συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών με εκπροσώπους του Κατάρ, ούτε βέβαια με την παρουσία Ελληνα επιχειρηματία», υποστήριξε ο εκπρόσωπος.

Παρά τις συστηματικές προσπάθειες που καταβάλλονται για το «μάζεμα» της εσωκομματικής αναταραχής, τα αποτελέσματα δε φαίνεται να είναι τα επιδιωκόμενα, αφού συνεχίζονται οι καθημερινές παρεμβάσεις των «διαφωνούντων». Ο Αθ. Γιαννόπουλος, για παράδειγμα, μιλώντας χτες στον «Real FM», υποστήριξε ότι «το Βατοπέδιο είναι ένα μεγάλο σκάνδαλο, ξεπερνάει σε διάσταση και αυτό του Κοσκωτά», επισημαίνοντας μάλιστα ότι σε αυτή την ιστορία «εμπλέκονται πάρα πολλοί: υπουργοί, διοικητικοί παράγοντες, εξωθεσμικοί και διάφοροι άλλοι τους οποίους πιστεύω η εισαγγελική αρχή θα τους αποκαλύψει». Υπέδειξε μάλιστα στον Θ. Ρουσόπουλο να παραιτηθεί λέγοντας ότι «η παραίτηση του κ. Ρουσόπουλου θα βοηθούσε και τον ίδιο, διότι θα μπορούσε να υπερασπιστεί και τον εαυτό του καλύτερα και δε θα δεσμεύεται από τη θέση την οποία κατέχει και παράλληλα θα εκτονωθεί το κλίμα αυτό που εσείς οι συνάδελφοί του, δημοσιογράφοι, τον έχετε στοχοποιήσει».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα αντιλαϊκά μέτωπα και κινήσεις «εκτόνωσης» (2008-09-18 00:00:00.0)
Νέα άσφαιρα πυρά από Π. Τατούλη (2008-09-04 00:00:00.0)
Επικαλείται ...το «τεκμήριο της αθωότητας»! (2008-07-02 00:00:00.0)
Στην αντεπίθεση με όπλο ...τις «μεταρρυθμίσεις» (2007-02-03 00:00:00.0)
«Μεταρρυθμίσεις» και αποπροσανατολισμός (2005-11-04 00:00:00.0)
Ελεγχόμενες και αποπροσανατολιστικές κόντρες εξουσίας (2004-12-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ