Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αδιάλλακτη η Τουρκία

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Εμμένει στη θέση της για λύση του Κυπριακού στη βάση ενός συνεταιρισμού δύο κρατών, η Τουρκία, σύμφωνα και με την ομιλία του Προέδρου της χώρας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η τουρκική αδιαλλαξία, εκφράστηκε απόλυτα στην ομιλία του Α. Γκιουλ, στην οποία έκανε λόγο για ανάγκη άρσης της «απομόνωσης της Τουρκοκυπριακής κοινότητας», που υπερψήφισαν το σχέδιο Ανάν, ενώ τόνισε ότι η «λύση βρίσκεται στην εγκαθίδρυση ενός νέου συνεταιριστικού κράτους απαρτιζόμενου από δύο συνιστώντα κράτη, ίσου καθεστώτος», με μία διαδικασία βασισμένη στις παραμέτρους του ΟΗΕ της διζωνικότητας και πολιτικής ισότητας των δύο πλευρών...

Των θέσεων αυτών υπεραμύνθηκε και τη Δευτέρα το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αλί Μπαμπατζάν, στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, χαρακτηρίζοντας κρίσιμο το επόμενο διάστημα και προσθέτοντας ότι η Αγκυρα «υποστήριξε από την αρχή την εποικοδομητική προσέγγιση της τουρκοκυπριακής πλευράς για έναρξη ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας από την πλευρά του απάντησε υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει νέος συνεταιρισμός και δεν υπάρχει νέο κράτος, όπως θέλουν να μας πουν, αλλά είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία θα μετεξελιχθεί σε νέο κράτος. Απ' εκεί και πέρα πρέπει να τονίσουμε ακόμη μία φορά ότι οι συνομιλίες με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών γίνονται μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων και η όποια συμφωνία δε θα υπογραφεί από κράτη. Δεν υπάρχουν δύο κράτη. Υπάρχει η Κυπριακή Δημοκρατία και υπάρχουν και οι δύο κοινότητες, οι οποίες θα προσέλθουν σε συμφωνία. Για αυτό μιλούμε για δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ