Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΒΟΙΑ
Πλούσια η δράση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Συνέντευξη Τύπου του Γιώργου Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή Εύβοιας του ΚΚΕ

Από το συλλαλητήριο στο Μαντούδι ενάντια στην εγκατάσταση μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο εισαγόμενο λιθάνθρακα. Στη μέση ο βουλευτής και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος

Eurokinissi

Από το συλλαλητήριο στο Μαντούδι ενάντια στην εγκατάσταση μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο εισαγόμενο λιθάνθρακα. Στη μέση ο βουλευτής και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος
«Αισθανόμαστε την ανάγκη να κάνουμε τακτικά απολογισμό της δράσης του Κόμματός μας και του κοινοβουλευτικού του τμήματος στην Εύβοια. Απολογισμό στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα χωριά, στους μαζικούς λαϊκούς φορείς».

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την προχτεσινή συνέντευξη Τύπου της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος στο νομό, η οποία αφορούσε στον ένα χρόνο κοινοβουλευτικής - και όχι μόνο - δράσης. Και συνέχισε:

«Στο χρόνο που μεσολάβησε από τις εκλογές το ΚΚΕ έκανε ένα μεγάλο, σημαντικό άνοιγμα στο λαό και έχει πλούσια δράση για κάθε πρόβλημα.

1. Σταθήκαμε κοντά στις πυρόπληκτες περιοχές και στις λαϊκές οικογένειες που χτυπήθηκαν από την πυρκαγιά του 2007. Αντιπαρατεθήκαμε με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, τις καθυστερήσεις, την κωλυσιεργία των αρμόδιων φορέων. Απαιτήσαμε και απαιτούμε αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς για σπίτια και αποθήκες, για ελαιόδεντρα και άλλα δέντρα, για καλλιέργειες και ζώα.

Απαιτήσαμε την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων, αναδάσωσης αλλά και τη λήψη μέτρων πρόληψης και προστασίας των δασών.

Επικίνδυνη η κατάσταση στους τομείς της Υγείας και της Πρόνοιας

2. Εντείναμε τη δράση για τα προβλήματα της Υγείας και της Πρόνοιας σε όλο το νομό. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, είναι επικίνδυνη. Χαρακτηριστικό στοιχείο και αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι η εμπορευματοποίηση, ιδιωτικοποίηση της Υγείας - Πρόνοιας, οι μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, οι ελλείψεις σε ιατρικό, τεχνολογικό εξοπλισμό.

Αυτό παρατηρείται στο Νοσοκομείο Χαλκίδας και στα άλλα μικρότερα νοσοκομεία αλλά και στα Κέντρα Υγείας, με πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα το Κέντρο Υγείας Μαντουδίου που οι ελλείψεις έχουν ξεπεράσει κάθε όριο.

Απαιτήσαμε με πολύμορφες παρεμβάσεις πλήρη στελέχωση και σύγχρονο εξοπλισμό, αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα για ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.

Απαιτήσαμε την άμεση αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων στην Αυλίδα, των σχολείων για παιδιά με αναπηρίες, γενικότερα των μονάδων που αφορούν ανθρώπους που χρειάζονται ειδική φροντίδα.

Συμμετείχαμε στις σημαντικές δραστηριότητες της Κομματικής Οργάνωσης Εύβοιας, αλλά και του ΠΑΜΕ, για την Κοινωνική Ασφάλιση, κατά του αντιλαϊκού νομοσχεδίου και νόμου Πετραλιά που αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μειώνει, καθηλώνει τις συντάξεις, χτυπώντας ιδιαίτερα τους νέους, τις γυναίκες, τις γυναίκες με ανήλικα παιδιά.

Δυναμώσαμε το μέτωπο κατά του συνόλου των αντιασφαλιστικών μέτρων που επέβαλαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με τους γνωστούς νόμους Σιούφα και Ρέππα.

Απαιτήσαμε συνταξιοδότηση στα 55 χρόνια για τις γυναίκες και στα 60 για τους άνδρες και πέντε χρόνια λιγότερο για τα Βαρέα - Ανθυγιεινά.

Απαιτήσαμε κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ και κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ για να μπορούν να ζήσουν οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες.

Σήμερα παλεύουμε για να μην περάσει το έκτρωμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την κατάργηση των Βαρέων - Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.

Πρόκειται για στόχο μεγάλης σημασίας που αφορά τη ζωή, την ασφάλεια, την υγεία της εργατικής τάξης σε συνθήκες που το κυνηγητό του κέρδους, η εντατικοποίηση της δουλειάς, οι εκμεταλλευτικές εργασιακές σχέσεις έχουν οδηγήσει σε έξαρση των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών. Αυτή την κατάσταση τη ζούμε με τους νεκρούς εργάτες που ξεπέρασαν από τις αρχές του χρόνου τους 85, τη ζούμε με τους νεκρούς στο ναυπηγείο της Χαλκίδας και στη ΣΕΛΜΑΝ, με τους σακατεμένους σε πολλούς χώρους δουλειάς.

Σημαντική δράση για όλα τα λαϊκά προβλήματα

3. Αντιπαλέψαμε την πολιτική της εμπορευματοποίησης, ιδιωτικοποίησης της Παιδείας, απαιτώντας δημόσια δωρεάν Παιδεία που θα δίνει πραγματική μόρφωση στα παιδιά. Κάναμε παρέμβαση για την άθλια κατάσταση που επικρατεί στη Σπουδαστική Εστία στο ΤΕΙ Χαλκίδας.

Αναδείξαμε το πρόβλημα με τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας και συμβάλλαμε στο ξήλωμα της κεραίας της ΚΟΣΜΟΤΕ στο 21ο Δημοτικό Σχολείο της Χαλκίδας.

4. Αναπτύξαμε σημαντική δράση για τα προβλήματα του περιβάλλοντος ρίχνοντας ιδιαίτερο βάρος στην αντιμετώπιση της κατάστασης με το μολυσμένο νερό στην Αυλίδα, στα Οινόφυτα, στο Σχηματάρι και στις άλλες περιοχές που είναι θύματα της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, που με ευθύνη των κυβερνήσεων χρησιμοποιούν πολλά χρόνια τον Ασωπό ποταμό σαν κανάλι αποβλήτων.

Προβάλλαμε την ανάγκη να ολοκληρωθεί το φράγμα στα Μανίκια που μπορεί να συμβάλει στην ύδρευση, στην άρδευση της περιοχής.

Ρίξαμε βάρος για να μην περάσουν τα σχέδια της ΑΓΕΤ - LAFARZE στο Αλιβέρι που επιχειρεί να χρησιμοποιήσει σαν καύσιμη ύλη τυποποιημένα σκουπίδια.

Ρίξαμε βάρος στη στήριξη του αγώνα του λαού του Μαντουδίου για να μην εγκατασταθεί η λιθανθρακική μονάδα.

Στηρίζουμε το αίτημα να μη γίνει εργοστάσιο λιθάνθρακα στο Αλιβέρι, που είναι μια επιβαρυμένη περιβαλλοντικά περιοχή.

Το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι η πολιτική της απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης της ενέργειας είναι πηγή σοβαρών προβλημάτων.

Κι αυτή η κατάσταση που βιώνουμε στην ενέργεια, στις τηλεπικοινωνίες, στις μεταφορές, στην "Ολυμπιακή" και σε άλλους κλάδους και τομείς της οικονομίας δείχνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και των κυβερνήσεων, των κομμάτων του ευρωμονόδρομου.

5. Διεκδικήσαμε το δικαίωμα στην πλήρη - σταθερή εργασία, αντιπαλέψαμε τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, την ανασφάλιστη εργασία, τις απολύσεις, θέσαμε εξ αρχής το στόχο να οργανωθεί μαζική πάλη για να μην κλείσει η ΙΝΤΕΑΛ ΣΤΑΝΤΑΡΝΤ, για να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στη δουλειά, για να καταβληθούν τα δεδουλευμένα και οι αποζημιώσεις στους απολυμένους της ΔΑΡΙΓΚ.

Είμαστε κοντά στους εργαζόμενους της "Κελαϊδίτης" και των άλλων μονάδων λευκού κρέατος που αντιμετωπίζουν πολύ οξυμένα προβλήματα και είναι απέναντι στον κίνδυνο να χάσουν τη δουλειά τους.

6. Κάναμε παρέμβαση για τα προβλήματα των πολύτεκνων οικογενειών που πραγματικά είναι πολύ οξυμένα και αφορούν τόσο το δικαίωμα στη δουλειά, το μισθό και τη σύνταξη, τα επιδόματα, τη στέγη, κ.ά.

7. Σταθήκαμε κοντά στους μετανάστες και στους πρόσφυγες, αναδείξαμε τα προβλήματα που υπάρχουν με το "στρατόπεδο" που βρίσκεται στη Χαλκίδα, την απαράδεκτη, πολύμηνη κράτηση και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, θέσαμε μια σειρά προτάσεις για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.

8. Κάναμε διαδοχικές παρεμβάσεις για το οδικό δίκτυο του νομού μας.

Το δίκτυο Χαλκίδας - Κεντρικής και Βόρειας Εύβοιας, Χαλκίδας - Αλιβερίου - Καρύστου, Αλιβερίου - Κύμης είναι παλαιωμένο και επικίνδυνο και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία από την κυβέρνηση της ΝΔ και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

9. Στηρίξαμε λαϊκές πολιτιστικές δραστηριότητες. Κάναμε παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Αρχαίου Θεάτρου Ερέτριας, για να σταματήσει η εγκατάλειψη.

Συνεχίζουμε με μεγαλύτερη επιμονή

Οι δραστηριότητες που ανέπτυξε το Κόμμα μας και οι πρωτοβουλίες που πήρε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ δεν περιορίζονται στα παραπάνω ζητήματα, είναι πολλαπλάσιες και θα συνεχιστούν.

Θα συνεχιστούν με στήριξη των εργατικών - λαϊκών οικογενειών που μας δίνουν δύναμη και πραγματικά αναγνωρίζουν τη συμβολή της πάλης των κομμουνιστών.

Θα συνεχιστούν με μεγαλύτερη επιμονή και διεύρυνση της θεματολογίας.

  • Για την ουσιαστική προστασία των πυρόπληκτων περιοχών, για ουσιαστικές αποζημιώσεις.
  • Για άμεση κάλυψη των ελλείψεων σε ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό, σε ιατρικό - τεχνολογικό εξοπλισμό. Για νέο νοσοκομείο στη Χαλκίδα και στη Βόρεια Εύβοια.
  • Για σύγχρονο οδικό δίκτυο.
  • Για πλήρη, σταθερή εργασία, αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, για να μην περάσει η κατάργηση των Βαρέων - Ανθυγιεινών.
  • Για να εμποδιστεί ο "Καποδίστριας II" που είναι εργαλείο επιβολής της αντιλαϊκής πολιτικής.
  • Για όλα τα προβλήματα της εργατικής τάξης, της αγροτιάς, των μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, της νεολαίας, των γυναικών, των μεταναστών.

Αυτό που θα κρίνει την πορεία των εξελίξεων και την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων, των αγώνων είναι η εργατική - λαϊκή οργάνωση και κινητοποίηση.

Ο λαός έχει τη δύναμη στα χέρια του και επιβάλλεται να την αξιοποιήσει. Τα προβλήματα δεν οξύνονται τυχαία, έχουν αιτίες, υπάρχουν υπεύθυνοι.

Η ανάπτυξη, η πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα, τα κέρδη της πλουτοκρατίας, δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις λαϊκές ανάγκες και αυτό αφορά τόσο τη ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ που κυβερνούν όλα τα χρόνια. Αφορά την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που μαζί με τις κυβερνήσεις βάζει τη σφραγίδα σε κάθε αντιλαϊκό μέτρο.

Πιστεύουμε ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να βγάλουν ουσιαστικά συμπεράσματα, ναξεπεράσουν τις παγίδες του δικομματισμού και των κάθε λογής αναχωμάτων, όπως είναι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑ.Ο.Σ. που συμφωνούν με τις αντιλαϊκές στρατηγικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμφωνούν με την ελεύθερη κίνηση του κεφαλαίου και την κερδοφορία των επιχειρήσεων και διαμαρτύρονται για τις συνέπειες της πολιτικής που στηρίζουν.

Πιστεύουμε ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα και να στηρίξουν ακόμα περισσότερο το ΚΚΕ στην καθημερινή δράση, στις ευρωεκλογές, στις πολιτικές μάχες που έρχονται, για να κάνουν τον αγώνα του, το λαϊκό αγώνα πιο αποτελεσματικό.

Μέσα σ' αυτή την πορεία μπορεί να μπαίνουν γερά θεμέλια και να ανοίγει ο δρόμος για ριζικές, βαθιές αλλαγές.

Δηλαδή, να προωθείται η κοινωνική συμμαχία της εργατικής τάξης με τη μικρή αγροτιά και τους επαγγελματίες, να αλλάζουν οι συσχετισμοί δύναμης και να οικοδομείται το μέτωπο των λαϊκών δυνάμεων που θα παλεύει για την εξουσία και την οργάνωση της οικονομίας με κριτήριο τις ανάγκες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών και όχι τα κέρδη και τα συμφέροντα των λίγων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ