Τετάρτη 1 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Ναι στο ηλεκτρονικό φακέλωμα

... με αστείες «ενστάσεις»

Κατά πώς φαίνεται, δεν υπάρχει ούτε ένα όργανο της ΕΕ που να αντιδρά στο ηλεκτρονικό φακέλωμα των υπηκόων του ευρωμορφώματος. Μετά την Κομισιόν που ήρθε να το εισηγηθεί, και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αρχίζει να «ωριμάζει» η «ιδέα».

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου υιοθέτησε έκθεση σχετικά με την πρόταση της Κομισιόν για θέσπιση προτύπων για τα χαρακτηριστικά «ασφαλείας» και τη συμπερίληψη βιομετρικών στοιχείων στα διαβατήρια των πολιτών της ΕΕ. Σε πρώτη φάση τα εν λόγω βιομετρικά στοιχεία συνίστανται σε μια ψηφιακή φωτογραφία και δύο δακτυλικά αποτυπώματα. Ο αρμόδιος εισηγητής θεωρεί ότι τα βιομετρικά στοιχεία «θα συμβάλλουν στο να καταστούν τα έγγραφά μας ασφαλέστερα». Ομως καθώς αναγνωρίζει ότι η χρήση βιομετρικών στοιχείων είναι πολύ λεπτή υπόθεση όσον αφορά την προστασία των δεδομένων, προτείνει - περισσότερο για τα μάτια του κόσμου - την υιοθέτηση κάποιων «μη δεσμευτικών» τροπολογιών για τη διασφάλισή της.

Συγκεκριμένα, μια τέτοια τροπολογία ζητεί το μέσο αποθήκευσης των στοιχείων αυτών να χρησιμοποιείται μόνο από τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών για την ανάγνωση, την αποθήκευση, την τροποποίηση και τη διαγραφή στοιχείων καθώς και από εξουσιοδοτημένα όργανα που έχουν νόμιμο δικαίωμα ανάγνωσης των στοιχείων. Οι συμφωνίες που έχουν ήδη γίνει και όσες πρόσθετες προωθούνται, μεταξύ των αρχών των κρατών - μελών, της Ιντερπόλ, της Ευρωπόλ και της ΣΙΑ, για ανταλλαγή των ελεγχόμενων στοιχείων, καθιστούν την προτεινόμενη τροπολογία κενή περιεχομένου

Αλλη πάλι τροπολογία αναφέρει ότι τα βιομετρικά χαρακτηριστικά στα διαβατήρια θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για να διαπιστωθεί: η αυθεντικότητα του εγγράφου και η ταυτότητα του κατόχου με τη βοήθεια «άμεσα διαθέσιμων συγκρίσιμων χαρακτηριστικών» όταν ο νόμος ορίζει την επίδειξη διαβατηρίου. Και πού θα βρίσκονται αυτά τα «άμεσα συγκρίσιμα χαρακτηριστικά στοιχεία»; Πού αλλού, εκτός από βάσεις δεδομένων εμπλουτιζόμενες διαρκώς από τις αναφερόμενες παραπάνω υπηρεσίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ