Πέμπτη 16 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Σφίγγει τον κλοιό στο κίνημα με πρόσχημα τον «εξτρεμισμό»

Συγκεκριμένες κατευθύνσεις προς τα κράτη - μέλη, χτες, από την Κομισιόν, μετά από σχετική συζήτηση στις Βρυξέλλες

Νέα μέτρα σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος απεργάζεται η ΕΕ, με πρόσχημα την πάταξη του «εξτρεμισμού», τον οποίο σκόπιμα συνδέει με τη «ριζοσπαστικοποίηση». Χτες, σε ειδική συζήτηση στις Βρυξέλλες, η Κομισιόν κατέληξε σε στοχευμένες παρεμβάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και σε κοινές εκπαιδεύσεις για όργανα καταστολής και χαφιέδες, με στόχο τα κράτη - μέλη «να ενισχύσουν τη δράση τους για την πρόληψη κάθε είδους εξτρεμισμού που οδηγεί στη βία, ανεξάρτητα από το ποιος την εμπνέει».

Στο ίδιο πνεύμα, και ως αποτέλεσμα μακράς συζήτησης και διεργασιών, η Κομισιόν εξέδωσε ανακοίνωση για να προσδιορίσει τα «πεδία», όπου τα κράτη - μέλη και η ΕΕ καλούνται να εστιάσουν τις δράσεις τους για την πάταξη του «εξτρεμισμού». Μεταξύ άλλων:

-- Καλεί τα κράτη - μέλη να αναπτύξουν μέτρα αντιμετώπισης του βίαιου εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας, σε συνεργασία με ΜΚΟ, υπηρεσίες ασφαλείας και «εμπειρογνώμονες». Να αναπτύξουν και να διευκολύνουν την εκπαίδευση επαγγελματιών που εργάζονται στην πρώτη γραμμή και σχετίζονται με επικίνδυνα άτομα ή ομάδες.

-- Καλεί τα κράτη - μέλη να υλοποιούν προγράμματα «απο-ριζοσπαστικοποίησης», απεμπλοκής ατόμων από εξτρεμιστικές ομάδες («στρατηγικές εξόδου»). Η Κομισιόν δηλώνει ότι θα υποστηρίξει τοπικές κοινωνίες και ομάδες να συνεργαστούν με πρώην εξτρεμιστές ή θύματά τους, ώστε να περιγράψουν ειδικά στους νέους, π.χ., την πραγματική κατάσταση σε έναν πόλεμο ή σε ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών.

-- Τέλος, καλεί τα κράτη - μέλη να συνεργαστούν στενότερα με χώρες εταίρους εκτός ΕΕ για πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης, με εκστρατείες προπαγάνδας ενάντια στη ριζοσπαστικοποίηση του ντόπιου πληθυσμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ