Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΥΣΣΑΝΔΡΑΚΗΣ
Αστυνομοκρατείται η Ευρωπαϊκή Ενωση

Την τάση των αστυνομικών αρχών της ΕΕ να έχουν πλήρη έλεγχο επί των υπηκόων της ευρωζώνης εντόπισε και στηλίτευσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης, σε παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μια τάση που χαράσσεται από τις κυρίαρχες δυνάμεις, οι οποίες μάλιστα προωθούν με κάθε τρόπο την επιρροή τους και εκτός ΕΕ.

Συγκεκριμένα, ο κομμουνιστής ευρωβουλευτής τόνισε ότι όταν στις 8 Νοέμβρη βρέθηκε στη Χάγη σε μία διαδήλωση για την απελευθέρωση του Σλ. Μιλόσεβιτς, οι διαδηλωτές δεν είχαν τη δυνατότητα να έχουν πανό στη γλώσσα τους, «γιατί υπάρχει ένας αστυνομικός κανόνας που απαγορεύει τα πανό σε γλώσσες τις οποίες δεν καταλαβαίνει η αστυνομία». Σχολιάζοντας το περιστατικό, αναρωτήθηκε «γιατί η κυβέρνηση της Ολλανδίας, που είναι γενικά πολύ ανεκτική, δεν ανέχεται αυτή την ελευθερία έκφρασης».

Ακολούθως στάθηκε σε ένα άλλο περιστατικό που συνέβη το προηγούμενο Σάββατο στο Παρίσι. Συγκεκριμένα, ενώ έφευγε από το αεροδρόμιο, οι αρχές τον ανάγκασαν να βγάλει το σακάκι του. Οταν εκείνος αρνήθηκε, κλήθηκαν αστυνομικοί που του είπαν ότι δεν έχει τη δυνατότητα να αρνηθεί, καθώς ο κανόνας αυτός είναι αστυνομικός. «Ομως αυτό που βλέπω εγώ είναι ότι υπάρχει απόδειξη ενοχής ουσιαστικά και υποψίας για τρομοκρατία για οποιονδήποτε περνάει από ένα ευρωπαϊκό αεροδρόμιο», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Ελληνας ευρωβουλευτής.

Κατά τη γνώμη του, τα δύο αυτά θέματα που ανέφερε αποδεικνύουν ότι υπάρχει μία στάση των αστυνομικών αρχών της Ενωσης, να έχουν πλήρη έλεγχο επί των υπηκόων τους.

Σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο

Ωστόσο οι κυρίαρχες δυνάμεις της ΕΕ δεν περιορίζονται στην ευρωζώνη. Οι προσπάθειές τους για «συνεργασία», με όλο και περισσότερες χώρες, έναντι των «τρομοκρατών» και των μεταναστών, εντείνονται. Οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές θέλουν να ελέγχουν δικαστικά και ποινικά όλο και μεγαλύτερους πληθυσμούς, από το βόρειο Ατλαντικό μέχρι την Αφρική, και από τον Καύκασο μέχρι τις παρυφές της Κίνας.

Συγκεκριμένα, σήμερα, αναμένεται να συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόταση Ιταλίδας ευρωβουλευτή, μέλους του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, για «το νέο πλαίσιο σχέσεων της ΕΕ με τους γείτονές της στα ανατολικά και νότια σύνορά της μετά την επικείμενη Διεύρυνση το Μάη του 2004». Η πρόταση έχει ήδη εγκριθεί κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ.

Ανάμεσα σε άλλα, προτείνει «δικαστική συνεργασία» και από κοινού «καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Προσθέτει ότι «κοινές προσπάθειες θα μπορούσαν, επίσης, να καταβληθούν στα πεδία της παράνομης μετανάστευσης».

Ηδη στην ΕΕ έχουν υπερψηφιστεί μια σειρά «τρομονόμοι» που περιορίζουν ασφυκτικά τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες. Προφανώς Βρυξέλλες και Στρασβούργο επιδιώκουν τώρα και την «εξαγωγή» τους, την εφαρμογή τους και σε άλλες περιοχές όπου έχουν «ζωτικά» συμφέροντα, προκειμένου να ελέγχουν τη λαϊκή αντίδραση.

Παράλληλα, θέλουν «συνεργασία» με τις αρχές των χωρών από όπου προέρχεται η πλειοψηφία των προσφύγων και οικονομικών μεταναστών, στη λογική της πλήρους εκμετάλλευσής τους: «Τους κρατάμε αν και όσο θέλουμε περισσότερα χέρια και φτηνά μεροκάματα, τους διώχνουμε αν δεν τους χρειαζόμαστε».

Οι χώρες που προτείνονται προς «συνεργασία» είναι η Τουρκία, τα Δυτικά Βαλκάνια, οι χώρες του νότιου Καυκάσου, καθώς και οι Ελβετία, Νορβηγία και Ισλανδία που είναι εκτός ΕΕ. Στην έκθεση που θα υποβληθεί στο ΕΚ προς υιοθέτηση, γίνεται επίσης ιδιαίτερη αναφορά στη Λιβύη και τη Μαυριτανία, οι οποίες συμμετέχουν με το καθεστώς του παρατηρητή στη λεγόμενη ευρωμεσογειακή εταιρική σχέση, καθώς επίσης και σε χώρες του Κόλπου. Επιπλέον, θεωρεί ότι «μεσο-μακροπρόθεσμα και άλλες χώρες, όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Ιράν, θα πρέπει να ενταχθούν στο νέο αυτό πλαίσιο σχέσεων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σκάνδαλο με ακατάλληλο κρέας αλόγου (2017-07-18 00:00:00.0)
Στηρίζει την ιμπεριαλιστική πολιτική της ΕΕ (2008-09-04 00:00:00.0)
Εξοπλίζεται ενάντια στους πρόσφυγες (2003-11-07 00:00:00.0)
Σε βάρος των δημοκρατικών δικαιωμάτων η διεύρυνσή τους (2001-11-14 00:00:00.0)
«Σκούπα» και ρατσισμός (2000-03-17 00:00:00.0)
Σφαίρα αστυνομικού στο κεφάλι παιδιού (1997-02-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ