Κυριακή 17 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Θερινή ραστώνη στον Κορυδαλλό

Καλοκαιρινή άπνοια στον Κορυδαλλό, καθώς η δίκη, όπως φαίνεται θα εξαντλήσει και θα εξαντληθεί ως το τέλος του χρόνου αυτού. Ως τότε, αιωρούμενο το ερώτημα: Ποινική ή πολιτική η δίκη;

Από την πρώτη όμως ημέρα, την πολιτική πλευρά δεν την έδωσαν οι «φερόμενοι» ή και οι αποδεχόμενοι την ενοχή τους, αλλά η κυβέρνηση που «πολιτικοποίησε» την υπόθεση. Πολιτικοποιήθηκε από ξένα κέντρα και ανοιχτές παρεμβάσεις και πιέσεις.

Πολιτικοποιήθηκε από ασύνετους «δημοσιογραφίζοντες» που εξάντλησαν τη φαντασία και την υπομονή μας. Αναμφισβήτητη βέβαια παράμεινε η προσπάθεια των «φερομένων» και όσων μεταμελήθηκαν, ή παραδέχτηκαν την ενοχή τους, ή κατονόμασαν άλλους να προσδώσουν πολιτικό χρώμα στη δίκη.

Από την πλευρά αυτή, αντιλαμβάνεται κανείς τα διλήμματα του προέδρου του δικαστηρίου να ιχνηλατήσει τη δικονομική πορεία ανάμεσα στις προβαλλόμενες συμπληγάδες ποινικού - πολιτικού.

Οπως και την προσπάθεια του δικαστηρίου για την έννοια και το περιεχόμενο της «δίκαιης δίκης» κατά το περιεχόμενο του ειδικού νόμου, η ορθή εφαρμογή του οποίου, κατά τον υπουργό - εισηγητή, εξαρτάται και διασταυρώνεται με τις αποφάσεις των δικαστηρίων.

Κρίσιμο διάστημα ως την απόφαση με 85 έγκριτους νομικούς της πολιτικής αγωγής και της υπεράσπισης έτοιμους να αντιπαρατάξουν τα νομικά τους επιχειρήματα, μπροστά στο φάσμα της τυφλής θεάς, με την «παλάντζα» της κρίσης.

Κατά το ενδιάμεσο διάστημα ανασύρονται φιλολογικά ευρήματα από τον Κάφκα ως τον Παλαμά και τις μουσικές προτιμήσεις, έτσι που η δίκη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «φιλολογίζουσα».

Εμείς θυμούμαστε τις δικές μας «ειδικές» δίκες των πραγματικών αγωνιστών της Εθνικής μας Αντίστασης που από τη μια πόρτα περνούσαν στην άλλη, κατ' ευθείαν για το εκτελεστικό απόσπασμα...


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ