Τετάρτη 20 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι συνοροφύλακες και οι «άθλιοι» της «παγκοσμιοποίησης»

Μέρα με τη μέρα η αντιπροσφυγική πολιτική της ΕΕ γίνεται ακόμα αντιδραστικότερη. Στις Βρυξέλλες επεξεργάζονται σχέδια για τη δημιουργία - σε Κύπρο και Μάλτα - «στρατοπέδων συγκέντρωσης» των «ανεπιθύμητων» προσφύγων. Οι ολοένα ενισχυόμενες δυνάμεις καταστολής (στην περίπτωση που εξετάζουμε, οι «συνοροφύλακες») θα τους μαντρώνουν εκεί και κατόπιν θα τους επαναπροωθούν στις χώρες τους - μέτρο ναζιστικής αντίληψης και εφαρμογής.

Αλλά, έτσι κι αλλιώς, η σημερινή κατάσταση δεν είναι πολύ καλύτερη. Οταν, το 1999, η κυβέρνηση καθιέρωνε την υπηρεσία των συνοροφυλάκων, το ΚΚΕ προειδοποιούσε ότι στόχος της δεν ήταν το υπαρκτό πρόβλημα της πλημμελούς φύλαξης των συνόρων, αλλά η έμμεση αύξηση των δυνάμεων καταστολής και η ανάλογη αντιμετώπιση των μεταναστών και των προσφύγων. Αυτή την τύχη επιφυλάσσει στους «άθλιους» της «παγκοσμιοποίησης», οι οποίοι, προσπαθώντας να γλιτώσουν από τις πολιτικές των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, ζητούν καταφύγιο στην Ελλάδα.

Από το 2002 οι αρμοδιότητες των συνοροφυλάκων επεκτάθηκαν. Ιδρύθηκαν οι «υπηρεσίες δίωξης λαθρομετανάστευσης» σε 25 νομούς της χώρας. Ακόμη και στην Αττική τοποθετήθηκαν 500. Είναι χαρακτηριστικό ότι η σχετική τροπολογία, που είχε κατατεθεί το Μάρτη του 2001 στη Βουλή, ανέφερε: «Οταν οι μετανάστες ξεφύγουν από τους ελέγχους και εισέλθουν στην ενδοχώρα για ανεύρεση εργασίας, γίνεται δύσκολη η σύλληψή τους. Ως συνέπεια αυτών, παρατηρείται αύξηση της εγκληματικότητας, η οποία πρέπει να προληφθεί με μέτρα, τα οποία θα συντείνουν προς την ψυχολογία αποτροπής, όσον αφορά στην παράνομη εγκατάσταση και απασχόληση».

Χαρακτηριστικό της κυβερνητικής θέσης, που αντιμετωπίζει το θέμα της μετανάστευσης και τους μετανάστες ως πρόβλημα, είναι και η εισηγητική έκθεση νομοσχεδίου που κατέθεσε πρόσφατα και συζητήθηκε χτες στη Βουλή για τη μονιμοποίηση 4.700 συνοροφυλάκων: «Οι συνοριακοί φύλακες... τάσσονται προς το σκοπό διασφάλισης της χώρας από την παράνομη είσοδο, παραμονή και εργασία αλλοδαπών, εμπεδώνοντας το αίσθημα ασφαλείας των Ελλήνων πολιτών, ιδίως των παραμεθόριων περιοχών, οι οποίοι κατά πρώτον υφίστανται τις συνέπειες της παράνομης δράσης των αλλοδαπών». Με άλλα λόγια, οι αλλοδαποί είναι αυτοί που απειλούν τη δημόσια τάξη και θα αντιμετωπιστούν ανάλογα.

Δηλαδή: Η άρχουσα τάξη, οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και ΕΕ, εκμεταλλεύονται μέχρις εξαντλήσεως υποανάπτυκτες χώρες. Επεμβαίνουν και στρατιωτικά, προκειμένου να βάλουν στο «χέρι» τους φυσικούς τους πόρους. Δημιουργούν στρατιές εξαθλιωμένων, που σε συνθήκες πολέμου ή έστω «ειρηνικής» άγριας λαφυραγώγησης του τόπου τους, δε βρίσκουν ούτε ένα κομμάτι ψωμί για το παιδί τους. Μπαίνουν στο πρώτο σαπιοκάραβο και σαλπάρουν, αναζητώντας αυτό ακριβώς το ξεροκόμματο. Ερχόμενοι π.χ. στην ΕΕ, η άρχουσα τάξη τους «αξιολογεί». Τους χρειάζεται για να ρίξει κι άλλο τα μεροκάματα; Τους χρειάζεται για να της δουλέψουν (π.χ. στα εργοτάξια των Ολυμπιακών έργων); Κάνει τα «στραβά μάτια», τους δίνει ακόμα και «πράσινη» κάρτα για περιορισμένο χρονικό διάστημα (όσο τους χρειάζεται). Δεν τους χρειάζεται ή δεν τους χρειάζεται όλους; Επικαλείται «πληγωμένο» αίσθημα ασφάλειας και τους ξαναστέλνει στον όλεθρο.

Απέναντι στην κυβέρνηση, την ΕΕ και τις δυνάμεις που στηρίζουν αυτό το οπισθοδρομικό μόρφωμα όλοι όσοι διαπνέονται από δημοκρατικό - προοδευτικό αίσθημα, οφείλουν με επιμονή και χωρίς ταλαντεύσεις να απαιτούν - διεκδικούν: Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών. Ισα δικαιώματα στο μεροκάματο, στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην Υγεία και τη μόρφωση. Να μην καταργηθεί το πολιτικό άσυλο, ιδιαίτερα για όσους προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές.


Θ. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ