Τετάρτη 20 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΣΥΝΟΡΟΦΥΛΑΚΕΣ
Στην ενίσχυση της καταστολής στοχεύει η κυβέρνηση

Αποκαλυπτική ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός επιπλέον σώματος ενίσχυσης των κατασταλτικών μηχανισμών που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε βάρος του λαϊκού κινήματος ήταν η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για τους συνοροφύλακες, που ξεκίνησε χτες στη Βουλή.

Αναφερόμενος στις κυβερνητικές προθέσεις ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Φλωρίδης, σημείωσε ότι οι αρμοδιότητες των συνοροφυλάκων «πρέπει να επεκταθούν για την τήρηση της έννομης τάξης». Προδιέγραψε έτσι και το περιεχόμενο των ρυθμίσεων που δεσμεύθηκε να φέρει στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης των άρθρων του νομοσχεδίου, αναφορικά με τον ορισμό των αρμοδιοτήτων των συνοροφυλάκων, που αναμένεται να διευρυνθούν. Με βάση τα έως τώρα προβλεπόμενα οι αρμοδιότητες ορίζονταν με υπουργική απόφαση όπως και το θέμα των προσλήψεων νέων συνοροφυλάκων. Η συζήτηση ξεκίνησε επεισοδιακά, με τους βουλευτές της ΝΔ να κάνουν λόγο για αντισυνταγματικότητα του σχετικού άρθρου η οποία όμως αίτηση απορρίφθηκε με ψηφοφορία.

«Επιβεβαιώθηκε η θέση του ΚΚΕ, ότι άλλος ήταν ο λόγος και ο στόχος της κυβέρνησης, γι' αυτό επεκτείνει και το θεσμό των συνοροφυλάκων» επισήμανε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Δημήτρης Τσιόγκας. Τόνισε ότι οι συνοροφύλακες «αυξάνονται σε ποσοστό που φτάνει το 20% των δυνάμεων της ελληνικής αστυνομίας» ενώ «διευρύνονται οι αρμοδιότητές τους» την ίδια ώρα που «ακόμα και στην τελευταία γωνία της χώρας έχετε ιδρύσει τμήματα συνοροφυλάκων». Μάλιστα απαντώντας στις κυβερνητικές αιτιάσεις περί αναγκαιότητας του μέτρου λόγω των λαθρομεταναστών, ο Δημήτρης Τσιόγκας σημείωσε ότι «οι δουλέμποροι συνεχίζουν» ενώ «χρησιμοποιείτε τους συνοροφύλακες ως δύναμη καταστολής όχι μόνο στους λαθρομετανάστες».

Ο Δημήτρης Τσιόγκας σημείωσε ότι «ενώ ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι προστατεύει τα σύνορα της χώρας, στοχεύει στο να χρησιμοποιηθούν αυτές οι δυνάμεις απέναντι στον "εσωτερικό εχθρό"», λέγοντας πως «έχουμε πληθώρα δημοσιευμάτων όπου συνοροφύλακες έχουν επέμβει με αδικαιολόγητο τρόπο σε βάρος Ελλήνων πολιτών» για να καταλήξει στο ότι «μέσα από αυτόν τον στόχο θέλετε να χτυπήσετε και το λαϊκό κίνημα, τις διαδηλώσεις εργαζομένων και αγροτών».

Αναφερόμενος στην επιχειρούμενη νέα διάρθρωση της αστυνομίας, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι «οι ειδικοί φρουροί χρησιμοποιούνται σε αστυνομικές επιχειρήσεις» αφού «η κυβέρνηση επεδίωξε να αυξήσει γρήγορα τις αστυνομικές δυνάμεις και οι ρυθμοί εισαγωγής στις αστυνομικές σχολές δεν την ικανοποιούν. Ετσι προσλάβατε 7000 συνοροφύλακες με ρουσφετολογικούς μηχανισμούς. Ενα καινούριο σώμα που θα χρησιμοποιείται σαν μηχανισμός καταστολής πατώντας στο μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας που αντιμετωπίζουν πολλοί νέοι».

Καταλήγοντας ο Δημήτρης Τσιόγκας σημείωσε ότι το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της πρόσληψης των συνοροφυλάκων «με πλήρη και ασφαλιστικά δικαιώματα για να μην είναι όμηροι πολιτικά της κυβέρνησης» διευκρινίζοντας ότι πρέπει να τους ανατεθούν «μόνο τα αρχικά τους καθήκοντα» κατηγορώντας την κυβέρνηση λέγοντας: «θέλετε ένα μηχανισμό που να δρα άμεσα ως μηχανισμός καταστολής ενάντια στη λαϊκή πάλη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ